La vila de mossèn Cinto, de la indiferència a la «reconnexió» amb Espanya

Folgueroles va bolcar-se en els comicis al Parlament, amb un 92% de participació i una victòria aclaparadora del sobiranisme | En les eleccions espanyoles, es resisteix a “desconnectar”

Aida Oriol, de 18 anys, ha votat per primer cop en unes eleccions espanyoles
Aida Oriol, de 18 anys, ha votat per primer cop en unes eleccions espanyoles | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
20 de desembre del 2015
Actualitzat el 22 de desembre a les 7:11h

Aida Oriol, de 18 anys, ha votat per primer cop en unes eleccions espanyoles. Foto: Adrià Costa


“Molta gent no tenia previst anar a votar, les eleccions espanyoles no interessaven massa. Per què hi havien d’anar si ja estàvem desconnectats d’Espanya?”, es pregunta Jaume Pascual, propietari del bar-restaurant Can Pascual de Folgueroles. Però ara, en els darrers dies els seus clients s’han tornat a “connectar” i molts han decidit exercir el seu vot per enèsima vegada aquesta any. Això és el que en Jaume ha constatat en les acalorades converses al seu establiment, situat al centre neuràlgic del poble, just al davant de l’Ajuntament, on hi ha ubicat el col·legi electoral.

Aquest diumenge, 20 de desembre, Folgueroles s’ha despertat tranquil, embolcallat d’una boira pixanera intensa que ha deixat mullat el terra dels tortuosos i estrets carrers del centre del poble. La vila que va veure néixer el poeta mossèn Cinto Verdaguer no tenia precisament marcat al calendari aquest dia d’eleccions espanyoles. Les sensacions, però, apunten que la participació potser no serà tan baixa com en principi s’esperava.  

Folgueroles es troba en una petita raconada de la plana de Vic, al llindar de l’espai natural Guilleries-Savassona. Té poc més de 2.200 habitants, que es van bolcar amb entusiasme en les darreres eleccions al Parlament, el 27 de setembre.

Aquest comicis van tenir una participació altíssima, un 92% (van votar 1.529 de les 1.659 persones que hi ha al cens). El resultat va donar una aclaparadora majoria a les forces sobiranistes: Junts pel Sí va obtenir el 80,2% dels vots i la CUP, el 9,2%. O sigui, nou de cada 10 folguerolencs estan per la independència.

Les eleccions espanyoles, però, queden més llunyanes. “Són avui les eleccions? Ja no me’n recordava”, diu la Concepció Margarit, que ha anat a buscar el pa i la fa petar una estona amb l’Anna Bigas, a peu de carrer. L’Anna, en canvi, no se n’ha oblidat, més que res perquè és ella qui ha hagut de netejar la sala de plens on es fan les votacions, explica entre rialles. Les dues aniran a votar més tard, amb la seva família.
 

Jaume Pascual, al seu bar de Folgueroles, aquest diumenge. Foto: Adrià Costa


L’alcalde de la població, Carles Baronet, reconeix que la campanya electoral a Folgueroles ha estat gairebé inexistent: “La gent ni en parla, ni ens va ni ens ve”. A la localitat, no hi ha hagut ni un sol acte electoral i, com a anècdota, Baronet recorda que els primers cartells de dos dels grans partits es van plantar quatre dies després que s’iniciés la campanya.

De l’acció festiva a la reacció de “l’emprenyat”

L’ambient a la mesa electoral a primera hora del matí, però, estava força animat. “Les eleccions del 27-S es van celebrar en un to festiu, ara és tot més trist. Però la gent anirà a votar per reacció”, argumenta en Jaume, que és un dels que ha canviat d’opinió des que es va iniciar la campanya. “I és que des de Madrid ens ho posen fàcil perquè reaccionem”, afegeix en relació als atacs soferts en els últims mesos des de totes les estructures de l’Estat espanyol. “Jo no volia anar a votar però em vaig emprenyar quan vaig sentir que tornaven a parlar del 9-N”, conclou, des del darrera de la barra del seu establiment.

Francesc Mercader, un avi que està prenent un cafè amb la seva família al bar d’en Jaume, opina que s’ha anar a votar. “Aquestes eleccions són necessàries, un cop hagin passat s’animaran altres coses com el treball, l’economia...”, apunta. Mercader, com la majoria dels seus convilatans, votarà opcions independentistes. “Això que han canviat de nom i no sé ni com es diuen”, bromeja.

També votarà en clau sobiranista Aida Oriol, de 18 anys, que és la primera vegada que participa en unes eleccions espanyoles. L’Aida, tot i que reconeix que aquests comicis li queden molt lluny, ha optat per ERC i ha dipositat el seu vot a quarts de 10 del matí, just abans d’anar a entrenar a patinatge.

I en Jaume també té clar el seu sentit del vot, que de ben segur no tindrà el seu destí cap partit amb seu central a Madrid. Així es desprèn de la conversa de comiat que ha tingut amb els autors d’aquest reportatge després d’haver-los convidat a un cafè: “-Què es deu d’això? -Home, res! Si us convido i us faig pagar faria el mateix que fa l’Estat espanyol!”.
 

Resultats a Folgueroles de les eleccions al Parlament, el 27 de setembre

Resultats a Folgueroles a les eleccions espanyoles de 2012

 

Una urna d'una de les meses de Folgueroles, a primera hora del matí. Foto: Adrià Costa