Els veïns decideixen que la mobilitat de l'Eixample Morató es quedi tal com està

L’opció A del procés participatiu impulsat per l’Ajuntament de Vic obté el 89% dels vots | El comerç dóna l’esquena a la iniciativa i l’oposició critica la “irrisòria” participació, un 8%

Anastàsia Klimkovich, Pere Pratdesaba
19 de desembre del 2015
Actualitzat el 22 de desembre a les 11:04h

Un cotxe accedint al Passeig des del carrer del Bisbe Casadevall. Foto: Adrià Costa


Els veïns i comerciants han decidit a través d’un procés participatiu, organitzat per l’Ajuntament de Vic, que el trànsit i la mobilitat a l’Eixample Morató es quedi tal com està. L’opció A, que ha estat la guanyadora, manté els canvis que s’han activat en els darrers mesos: el carrer Bisbe Casadevall de sortida de la plaça dels Màrtirs fins a sortir a la rambla del Passeig. L’opció B proposava canviar la direcció d'aquest mateix carrer i deixar en sentit únic el carrer Misericòrdia, (direcció al carrer Nou). Aquesta última opció s'hagués acompanyat de mesures addicionals per assegurar la seguretat dels vianants: s’hagués senyalitzat el carrer Bisbe Casadevall amb un senyal de 20 km/h i de prioritat invertida, s’hauria instal·lat un comptador de cotxes i un radar pedagògic de forma temporal i s’hagués tancat el carrer Gelada en l'horari escolar per evitar el trànsit degut a que allà hi ha el col·legi Escorial de Vic.

El resultat de l'escrutini no deixa cap dubte. Hi havia 1.380 persones cridades a les urnes, entre veïns majors de 18 anys i comerciants, entre els dies 9 i 14 de desembre. En total, hi han participat 114  persones, un 8,3%. D’aquestes, 101 (89%) han escollit l’opció A i només 12 (11%) han optat per la B.

El 94% dels que hi han participat eren veïns i el 6% restant, comerciants (cal recordar que Vic Comerç va criticar prèviament el procés participatiu i el va deslegitimar). La mitjana d’edat dels participants ha estat de 45 anys. Un total de 99 persones (86,7%) han votat a través del web de l’Ajuntament i les altres 15 (13,3%) ho han fet presencialment a l’Oficina Local d’Habitatge.

Opició A, la més votada. Foto: Vic

 

L'Opció B implicava canviar el sentit dels carrers. No ha obtingut un suport majoritari. Foto: Vic


L’Ajuntament ha presentat els resultats del procés participatiu en una roda de premsa, aquest divendres, 18 de desembre. A l’acte hi han participat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; el regidor de barri, Josep M. Roca; i la tècnica de participació, Fabiola Mora.

Després d’aquest procés participatiu, Anna Erra ha donat per tancat un tema que ha enfrontat a veïns i comerciants des del principi. Des d’ara, la mobilitat del barri queda definida i només es tocaran petits aspectes per millorar-la, a partir dels suggeriments i propostes rebudes pels ciutadans. Així, per exemple, es col·locaran miralls per millorar la visibilitat i s’estudiaran algunes queixes sobre l’excés de trànsit al carrer Sant Pau.

Erra ha aprofitat la compareixença per avançar que les càmeres de la plaça dels Màrtirs començaran a multar a parir de principis d'any per evitar que la gent aparqui en zones de càrrega i descarrega més estona de la permesa. A més, el 23 de desembre entrarà en funcionament el pàrquing de Josep M. Sert, la primera hora de la qual serà gratuïta, amb la voluntat que la gent s'apropi a l’Eixample Morató.

Baixa participació i comerciants

El comerç, com es desprèn de la votació, ha donat l’esquena al procés participatiu. En un comunicat previ a les votacions, Vic Comerç ja va advertir que es mostrava “decebut” i criticava que no haguessin pogut opinar sobre les distintes opcions que s’havien de votar i que el consistori no hagués implantat unes mesures urgents de mobilitat a les  quals s’havia compromès. Per tot plegat, l’entitat no donava per vàlid el procés participatiu.
 

Josep M. Roca, Anna Erra i Fabiola Mora, a la presentació dels resultats. Foto: Anastàsia Klimkovich


Tot i això, Erra creu que la iniciativa no es pot desvirtuar: "Els comerciants des del principi es van mostrar reticents a la pregunta, si han escollit no votar ha estat decisió seva. La nostra obligació era fer el procés i així ho hem fet".

Pel que fa a la participació, la tècnica Fabiola Mora considera que les xifres són positives: "Una mostra d'un 8% és un bon resultat i té molta validesa per a nosaltres". I afegeix: "Sovint la gent confon un procés participatiu amb unes eleccions de quatre anys, i per això els estranya els resultats que poden semblar molt baixos".

Alguns dels partits de l’oposició, però, no pensen de la mateixa manera, tal com han reflectit els seus representants en algunes de les piulades a Twitter que us reproduïm a sota. El més contundent ha estat el portaveu de Vic per a Tots, Arnau Martí, que ha qualificat la participació d’”irrisòria” i el procés participatiu com “un muntatge i una farsa”. Joan Ballana (ERC) també ha criticat que Anna Erra donés el cas per tancat.
 
Arxivat a