La UVic-UCC elaborarà dos manuals sobre cures pal·liatives per a l'OMS

Els documents es faran arribar a professionals de tot el món | El projecte es desenvoluparà des de la càtedra de Cures Pal·liatives dirigida pel doctor Xavier Gómez-Batiste.

Redacció Osona.com
17 de desembre del 2015
Actualitzat a la 13:01h
El doctor Xavier Gómez-Batiste
El doctor Xavier Gómez-Batiste | Universitat de Vic

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha encarregat a la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) l’elaboració dels dos primers manuals sobre els principis i l’operativitat de les cures pal·liatives d’aquesta institució i que tindran un gran impacte a tot el món. L’Obra Social “la Caixa” impulsarà el projecte, que liderarà la càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, dirigida pel doctor Xavier Gómez-Batiste, alhora màxim responsable de cures pal·liatives a l’OMS.

Gómez-Batiste coordinarà la redacció de dos documents de suport en espanyol i en anglès que l’OMS compartirà amb totes les institucions internacionals de cures pal·liatives. El material docent inclourà els principis bàsics de les cures pal·liatives i el manual operatiu destinat a planificadors, finançadors i líders organitzatius per dissenyar programes públics en aquest àmbit. En paral·lel, la col·laboradora de la càtedra, Cristina Lasmarias, ha realitzat una estada de tres mesos a la seu de l’OMS per revisar el material docent internacional ja existent, repassar les fonts a partir de les quals s’ha elaborat i dissenyar noves propostes.
 
El doctor Gómez-Batiste ha estat el responsable del programa de cures pal·liatives de l’OMS dissenyant un programa per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen malalties avançades. També dirigeix l’Observatori Qualy de l’Institut Català d’Oncologia, que és centre col·laborador de l’OMS per a programes públics de cures pal·liatives.

Es calcula que 28 milions de persones a tot el món necessiten atenció en cures pal·liatives i, per aquest motiu, l’OMS treballa per internacionalitzar la posada en marxa de programes que garanteixin l’accés dels malalts a aquests tractaments. La càtedra de la UVic-UCC ha estat reconeguda com a centre col·laborador de la institució i treballa amb altres entitats per concretar aquest objectiu.

El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de l’Obra Social ”la Caixa”, a través del qual s'impulsaran els manuals, és un projecte pioner a Europa que va néixer el gener del 2009, en col·laboració amb el Ministeri de Salut i amb el reconeixement de l’OMS, amb l’objectiu de complementar el model actual de les cures pal·liatives per aconseguir una atenció que tingui en compte els aspectes socials, emocionals i espirituals, i el suport a les famílies durant la malaltia i durant el procés de dol, així com als professionals de les cures pal·liatives.
 
Des que l’Obra Social “la Caixa” el va posar en marxa, el programa ha atès 81.913 pacients i 119.161 familiars.
 

Signatura de l'acord entre La Caixa i la UVic-UCC. Foto: Obra Social

Arxivat a