La Fira de la Tòfona de Centelles constata l'alt preu del fong

El quilo en fresc se situa al voltant dels 900 euros | El certamen, que se celebra aquest cap de setmana, retrà homenatge al cuiner Nandu Jubany

Toni Carrasco
18 de desembre del 2015
Actualitzat el 19 de desembre a les 8:18h
Degustació de plats elaborats amb tòfona, l'any passat
Degustació de plats elaborats amb tòfona, l'any passat | J.M. Costa

Una parada de la Fira de la Tòfona, l'any passat. Foto: Josep M. Costa


El cuiner Nandu Jubany rebrà un reconeixement a Centelles, aquest divendres, 18 de desembre, en el marc de la Fira de la Tòfona i en agraïment a la tasca de difusió que ha fet d'aquest producte. L’acte tindrà lloc a la sala de plens de l’Ajuntament, a les 11 del matí.

L’homenatge marcarà l’inici de  la vuitena edició de la Fira de la Tòfona de Centelles, que tindrà lloc durant tot el cap de setmana, dies 19 i 20 de desembre, amb més de trenta activitats. El programa inclou un mercat temàtic al Passeig, amb tòfona negra fresca i productes elaborats amb aquest fong tan preuat.

La temporada de recollida de tòfona abasta del 15 de novembre al 15 de març. Enguany, amb un clima advers d'estiu i tardor, sec i sense pluges, la collita ha estat escassa. Això ha fet quasi bé triplicar el preu de la temporada anterior i, per exemple, aquesta setmana el quilo en fresc s'estava pagant al voltant dels 850 i 900 euros, un preu pels núvols. Segons els experts, el futur de la producció de tòfona negra al nostre país passa pel seu cultiu, però Osona no disposa actualment dels terrenys més adequats, a diferència de comarques veïnes com el Berguedà o el Solsonès.

De tots els actes previstos aquest cap de setmana, els que criden més l'atenció del públic són els tallers de cuina amb protagonistes, dissabte al matí, com Oriol Rovira d’Els Casals de Sagàs i Ignasi Camps de Ca l'Ignasi de Cantonigròs. Rovira, xef amb una estrella Michelin, oferirà un taller on mostrarà com elaborar un arròs de tòfona i també tres diferents tipus de truites que tenen com a base el diamant negre de la cuina. Una hora desprès, Camps presentarà la bona harmonia de la tòfona negra amb els greixos i mostrarà diversos plats amb aquesta combinació i llard de porc, oli d'oliva, oli de gira-sol i d'altres. El seu taller clourà amb la elaboració d'una botifarra amb tòfona a la garnatxa amb crema de patates del bufet.

Bona part dels tallers estaran maridats pels vins i espumosos ecològics de la marca Nunu, distribuïts pel centellenc Albert Hueso.

El mateix dissabte a la tarda tindrà lloc la tercera edició del concurs de gossos tofonaires i una exposició a la sala de plens per conèixer les diferents varietats de tòfona, per als més neòfits en la matèria.

Durant la fira també es podrà degustar la samfaina de Centelles, feta amb sang i perdiu de cabrit entre d'altres ingredient bàsics. I també hi haurà una xerrada tècnica on hi prendran part, entre d'altres, Enric Gràcia (micòleg i assessor del programa de TV3 Caçadors de bolets), Àlex Muñoz (Centre Tecnològic Forestal de Catalunya) i Pere Muixí (tècnic en tubericultura, tofonaire i cultivador).

La fira inclou uns trenta actes, alguns dels quals no estan vinculats directament amb la tòfona. Entre aquests, destaquen la conferència amb música en directe de versions de The Beatles amb The Frikels, el musical Abba Mare Meva, a càrrec del Cor Nou, el tió solidari del Banc d'Aliments i els tallers infantils de nadales i de postals de tardor, amb Aleix Art i Tactilicuà respectivament.

Enguany la fira coincideix amb la creació de Ruta de la Tòfona, el primer web dedicat exclusivament al món de la tòfona negra fresca. El portal va adreçat tant a cuiners i restaurants com a persones amants de la gastronomia.
 

Programa d'actes de la Fira de la Tòfona 2015

Recull de galeries de fotos de la Fira de la Tòfona de Centelles

 

Els plats elaborats al taller del xef Toni Sala, l'any passat a la Fira de la Tòfona. Foto: Josep M. Costa

Arxivat a