Presentació a Vic i Manlleu d'un recull pòstum d'escrits de Llucià Guiteras

El manlleuenc, traspassat el març, era molt conegut per les seves col·laboracions als mitjans locals

Llucià Guiteras, l'octubre de 2014
Llucià Guiteras, l'octubre de 2014 | Adrià Costa
Redacció Osona.com
14 de desembre del 2015
Actualitzat a les 11:11h

Llucià Guiteras, l'octubre de 2014. Foto: Adrià Costa


Dimarts 15 de desembre a les 8 del vespre es presenta a la sala modernista del Casino de Vic el llibre Univers Blau, un recull pòstum d’articles, contes i faules del manlleuenc Llucià Guiteras publicats al Diari de Manlleu i al bisetmanari El 9 Nou des de l’any 1999 fins al febrer de  2015, poc abans de la seva mort ocorreguda el 6 de març del 2015. L’acte comptarà amb parlaments de Jordi Vilarrodà (periodista d’El Nou), Miquel Colomer (pintor), Emili Bayón (historiador) i Toni Coromina (periodista col·laborador de La Vanguardia i Osona.com). Dos dies després, dijous 17 de desembre a les 8 del vespre, també es presentarà a Manlleu, a Can Puget. Aquesta vegada hi intervindran  Àlex Garrido (alcalde de Manlleu), Emili Bayón, J.M. Costa (director del Diari de Manlleu), Miquel Colomer i Toni Coromina.
    
Durant els anys 70, Llucià Guiteras (Manlleu 1957-2015) va formar part del moviment contracultura osonenc i va ser membre de la CNT. En la seva vessant musical, va tocar el saxo amb els mítics grups The Kilimanjaro i The Dumpers, liderats per Quimi Portet. Anys després es va convertir en graduat social i es va posar al front d’una assessoria laboral a Manlleu.

L’any 1999 va començar a col·laborar en diversos mitjans de comunicació publicant articles de manera regular al Diari de Manlleu i a El 9 Nou. També va dirigir i presentar programes televisius en diverses cadenes comarcals. Ell mateix es definia com “un home d’esquerres, d’idees llibertàries confederals, cristianes i budistes, al marge de les jerarquies”.

 

Portada del llibre

El llibre, publicat per Edicions Témenos, està farcit de reflexions, contes, faules, paràboles, pensaments íntims, proses poètiques i observacions de la realitat. En els seus escrits, d’una extensió variable i un elevat component literari, hi apareixen protagonistes ficticis i reals, embolcallats amb un deix de fina ironia, però també de sàtira i sarcasme quan convé. Univers blau està dividit en 11 capítols temàtics, cada un encapçalat per una pintura  de l’artista manlleuenc Miquel Colomer, amic personal de Guiteras, que també ha il·lustrat la coberta. La selecció dels textos i l’edició del volum ha anat a càrrec de Toni Coromina.

Més enllà d’articular pensaments filosòfics sobre la vida quotidiana, Guiteras també expressa a pit descobert la seva apassionada espiritualitat humanista,  o el seu amor per Catalunya, la música, l’art i la natura. Defensor de totes les causes perdudes -la dignitat dels pobres i marginats, els treballadors, les dones, els immigrants, els drets dels infants i els dels animals, entre moltes d’altres-, també critica sense pèls a la llengua els manaies responsables de portar la desgràcia al món. En els seus textos no es mira el món des de fora, des de la barrera: forma part del món i també parla d’ell mateix, de les seves inquietuds i les seves esperances.
 

Bloc personal de Llucià Guiteras

Arxivat a