Vic activa noves mesures de transparència que l'oposició qualifica d'insuficients

El cas Dilart marca un debat tens | El ple també dóna llum verda a l’expropiació i l’inici de l’enderroc de la benzinera de la Pista | Cinc de les set mocions tiren endavant

Maria Carme Bover (CiU), mirant a Joan Coma (Capgirem)
Maria Carme Bover (CiU), mirant a Joan Coma (Capgirem) | A. Costa
Pere Pratdesaba
10 de desembre del 2015
Actualitzat a les 16:40h

Josep Arimany i Anna Erra, al ple d'aquest dimecres. Foto: Adrià Costa


El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dimecres a la tarda, va aprovar per unanimitat un plec de mesures de transparència i bon govern, presentades per l’equip de govern (CiU i PSC). Entre les propostes hi ha un reglament de participació ciutadana, que ja s’està elaborant i que estarà finalitzat en tres mesos; el compromís de redactar un codi de bon govern local, que inclourà punts com les incompatibilitats i les declaracions d’activitats i béns dels càrrecs electes, les seves retribucions econòmiques o mesures de democràcia participativa; un codi de conducta d’alts càrrecs, que complementarà l’anterior; i un codi de principis i conductes de contractació pública.

Josep Arimany, com a portaveu de CiU, va explicar que les mesures pretenen restablir la confiança de la ciutadania amb la política local. “L’equip de govern vol ser transparent i rendir comptes, i anar més enllà del que disposa la llei”, va defensar.

Els partits de l’oposició, per la seva banda, van celebrar la iniciativa però la majoria la van titllar d’insuficient. També es van mostrar sorpresos per la celeritat amb la que havia actuat l’equip de govern per fer arribar les mesures al ple, i ho van vincular al cas Dilart, on s’han detectat presumptes irregularitats en la contractació de l’empresa participada pel marit de l’alcaldessa, Anna Erra.

L’alcaldessa va rebre dures crítiques per la roda de premsa que havia celebrat unes hores abans, per parlar, precisament, del cas Dilart, el qual va qualificar de “caça de bruixes”. Recordem que Capgirem Vic va anunciar fa uns dies que portaria el cas a l’Oficina Antifrau i a la Fiscalia.

ERC i Vic per a Tots van lamentar que en el plec de mesures no s’haguessin inclòs gairebé cap de les seves propostes per millorar la transparència, que constaven en un llistat de 20 punts. Entre aquestes, les dues formacions demanaven el compromís polític de dimissió d’un càrrec electe si estava imputat, el retorn del benefici industrial del cas Dilart, la publicació de les rendes de tots els regidors, la retirada immediata de la validació de les factures dels càrrecs de confiança, que el resultat de la fiscalització es fes arribar al ple i que se’n fes publicitat, entre d’altres.

Joan Ballana (ERC) va argumentar que les mesures aprovades no aportaven gaire res de nou. Algunes, com el reglament de participació ciutadana, ja s’estaven treballant des de l’anterior mandat, i altres, com el codi de bon govern, passa per assumir el model que fixen les entitats municipalistes, va apuntar.
 

Maria Carme Bover. Foto: Adrià Costa


Josep Anglada. Foto: Adrià Costa


Pel que fa al cas Dilart, Ballana i Arnau Martí (Vic per a Tots) van recriminar el to que havia emprat l’alcaldessa en la roda de premsa, la qual cosa posa en perill els dèbils ponts de diàleg que encara existeixen amb l’oposició. “Sembla que l’oposició tingui un problema, i no,  són vostès qui tenen un problema”, va llençar Ballana.

Marc Barnolas (Capgirem Vic) va qualificar el punt aprovat com “una demanda de mínims” i també va entrar de ple en el cas Dilart, adreçant-se a Anna Erra: “Això no és una caça de bruixes, és un cas d’irregularitats, una fiscalització en tota regla de l’oposició”.

Josep Anglada (PLVI) va amorosir el to i va assegurar que no posarà “més pals a la roda” en el cas Dilart, ja que el que ara interessa és “treballar per a la ciutat”. Anglada no va posar en dubte la innocència d’Erra però la va advertir que no pot culpar ni a regidors (tant de l’equip de govern com de l’oposició) ni a tècnics perquè no la van avisar, ja que ella coneixia que l’empresa del seu marit estava facturant a l’Ajuntament.

Arimany va prendre el testimoni i va declarar que l’equip de govern estava disposat a incorporar algunes de les propostes que havien posat sobre la taula ERC i Vic per a Tots per millorar la transparència. Pel que fa al cas Dilart, el regidor va defensar l’honorabilitat de l’alcaldessa i va demanar que no es “criminalitzés” un “error humà”.

El debat el va tancar la mateixa Anna Erra, que va insistir en els arguments que ja havia exposat a la roda de premsa: “Hem acceptat que hi ha hagut un error administratiu i posarem totes les mesures perquè no torni a passar”. I va cloure: “Aquest cas s’ha instrumentalitzat des d’una perspectiva política per desgastar la imatge de l’alcaldessa. Ara, jo ja dono el debat per acabat i deixo la decisió en mans d'Antifrau i Fiscalia”

Bisbat de Vic, benzinera i Rambla Hospital

Entre la resta de punts aprovats al ple, destaca l’expropiació de la finca on hi ha la benzinera de la Pista per tal de procedir al seu enderroc, i el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Vic i el Bisbat de Vic sobre el Museu Episcopal de Vic i el Museu de l’Art de la Pell, amb els vots favorables de tots els partits menys l’abstenció d’ERC i Capgirem Vic.
 

Una votació, al ple d'aquest dimecres. Foto: Adrià Costa


També va tirar endavant el projecte definitiu sobre la urbanització de la rambla Hospital, un cop admeses parcialment algunes de les al·legacions. ERC hi va votar a favor, però va reiterar que continuava amb els dubtes sobre la mobilitat. Tots els partits hi van donar suport menys Capgirem que es va abstenir.

Parlament, pobresa i més benzineres

En l’apartat de mocions, va prosperar la proposta de suport a la resolució del Parlament per l’inici de la desconnexió de Catalunya amb l’Estat espanyol. Una resolució que el Tribunal Constitucional ja ha anul·lat. La Fiscalia de l’Audìència Nacional ha denunciat diversos ajuntaments que van aprovar una moció semblant.

La moció estava presentada per CiU, ERC i Capgirem. Els tres partits van descartar retirar el text, tot i l’informe negatiu de la secretària municipal. La proposta va tirar endavant amb 16 vots favorables (set dels nou regidors de CiU, cinc d’ERC i quatre de Capgirem), quatre abstencions (els dos regidors d’Unió, Josep Arimany i Maria Carme Bover, dins del grup municipal de CiU; i els del PSC i Vic per a Tots), i un vot en contra (PLVI).

La segona moció, presentada per ERC, va ser aprovada per unanimitat. El document dóna suport a la creació de la prestació “Garantia+55”, proposta impulsada per la UGT de Catalunya, i que va defensar a la sessió Cesc Poch, secretari general d’UGT Osona. La moció proposa crear una prestació econòmica per a les persones de més de 55 anys que es trobin en situació de desocupació, tinguin cotitzats un mínim de 15 anys i hagin exhaurit la prestació per desocupació contributiva.
 

Sara Blázquez. Foto: Adrià Costa
 

Arnau Martí. Foto: Adrià Costa

 
La tercera moció, també presentada per ERC, proposava el trasllat de la benzinera del passeig de la Generalitat a un polígon, tal com ja preveu el POUM. El document emplaça la propietat a acceptar el trasllat, que considera “una prioritat urbanística i social de gran importància per als veïns del barri, així com per al seu comerç i per a la ciutadania en general”.

Fabiana Palmero (CiU) va corregir el text i va explicar que els propietaris (Cepsa) ja tenien la voluntat de traslladar la benzinera i que ja feia un mes que s’havien reunit amb ells. Palmero va assegurar que el trasllat també era una prioritat de l’equip de govern. ERC va acceptar treure els punts que apuntaven que els propietaris no estaven d’acord amb el trasllat i la moció es va aprovar per unanimitat.

La quarta moció, presentada per Capgirem Vic, també va prosperar per unanimitat. El text demanava suport per exigir una nova llei reguladora del dret a l’habitatge que garantís les mesures de mínims per fer front a l’emergència habitacional, els subministraments bàsics i la creació d’un observatori de l’habitatge. Va defensar-la una membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) d’Osona.

La cinquena moció, també de Capgirem, en canvi, no va ser aprovada. El text demanava a l’Ajuntament que instés al Parlament a no aplicar la LOMCE, a la comunitat educativa dels centres de Vic que desobeïssin la llei Wert, i al Parlament a debatre una nova llei del Sistema Educatiu de Catalunya, que derogués l’actual Llei d’Educació (LEC). Hi van votar en contra CiU i PLVI; ERC es va abstenir i Vic per a Tots i Capgirem Vic hi van votar a favor.
 

Marc Barnolas i Joan Ballana, moments abans de començar el ple. Foto: Adrià Costa

 

Susagna Roura i Benjamí Dòniga. Foto: Adrià Costa


PLVI va presentar una moció que tampoc va tirar endavant, on reclamava un
procés participatiu sobre la recollida de residus porta a porta. Només hi va votar a favor el regidor de PLVI, ERC i Vic per a Tots es van abstenir i la resta de formacions (CiU, PSC i Capgirem) s’hi van oposar. Vic per a Tots, ERC i Capgirem Vic van declinar intervenir en el debat i es van limitar simplement a votar.

La darrera moció, de Vic per a Tots, per a l’arranjament de voreres i la millora urbanística de diversos carrers de la ciutat en mal estat, també va ser aprovada, en aquest cas per unanimitat. Palmero (CiU) va demanar marge per anar-ho aplicant al llarg de la legislatura.

EL PLE, EN BREU

El ple va fer una declaració institucional per a l’adhesió al manifest de la Plataforma Mai Més, arran dels darrers atemptats terroristes jihadistes.  El document rebutja el terrorisme, la guerra, el feixisme i la retallada de llibertats.  Tots els partits hi van donar suport menys PLVI, que es va abstenir per manca d’informació i per desconeixença de la Plataforma Mai Més.

La reducció a la meitat de la periodicitat d’algunes línies de bus ha permès que s’estalviessin 50.000 euros de la partida destinada al transport urbà.
 

Intervenció de Katia Juncks. Foto: Adrià Costa
 

Toni Serrat. Foto: Adrià Costa


El ple va aprovar una modificació de crèdit, que incloïa una partida de 12.000 euros per pal·liar la situació econòmica de la UE Vic. Tots els partits hi van votar a favor menys Vic per a Tots, que es va abstenir i que ho va qualificar com una “alcaldada” de l’anterior alcalde Vila d’Abadal (la subvenció es va atorgar a l’anterior mandat, però no es va fer efectiva).

El pàrquing del nou Padel Indoor, situat al sud de la zona universitària, acaba en un lloc on està projectat el carril bici, va denunciar ERC. Fabiana Palmero va dir que ho comprovarien.

L’autor del Merma, Cinto Casanovas, de 83 anys, està disposat a arreglar l’estàtua, en estat de deteriorament. L’Ajuntament ja hi ha contactat i ho tirarà endavant, després de les vacances de Nadal.

“L’Assalt de l’Altarriba” del Mercat Medieval de Vic ha costat 29.422 euros. Vint-i-una persones que hi han treballat han estat assegurades i vuit més eren autònoms. Uns 3.000 euros s’han destinat a la direcció artística i la resta a vestuari i atrezzo.

Capgirem demana que la gent que assisteixi a Urgències de l’Hospital Universitari de Vic no hagi de pagar l’aparcament, com a mínim durant la nit, que és quan el pàrquing està totalment buit. Arimany diu que ho estudiaran.
 

Isabel Vilà, nova interventora de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa


Vic per a Tots reclama que es millorin les i·luminacions especials en alguns dels passos de vianants per reduir elevat nombre d’atropellaments al pas de vianants. La proposta és molt cara, diuen des de l’equip de govern.

La nova interventora, Isabel Vilà, s’ha estrenat al ple. Anna Erra, abans d’acabar la sessió, li va donar la benvinguda.

 

Joan Ballana i Titi Roca, moments abans de començar el ple. Foto: Adrià Costa

Arxivat a