FOTOS El Mercat Medieval transforma Vic en un gran poblat de l'edat mitjana

La multitudinària fira, que compleix 20 anys, comença aquest dissabte i s'allargarà fins al dimarts | Els combats medievals i els productes de proximitat, les novetats d’enguany | La representació de “L’Assalt de l’Altarriba” ocuparà set espais de la ciutat

Una parada del Mercat Medieval de Vic, aquest dissabte al matí
Una parada del Mercat Medieval de Vic, aquest dissabte al matí | Anastàsia Klimkovich
Redacció Osona.com
04 de desembre del 2015
Actualitzat el 05 de desembre a les 14:19h

El Mercat Medieval de Vic arriba als 20 anys consolidat com una de les cites més importants de la ciutat des del punt de vista turístic i comercial. Durant aquest pont de la Puríssima, els dies 5, 6, 7 i 8 de desembre, el nucli antic es tornarà a omplir amb parades de tot tipus de productes i artesanies, cercaviles musicals, teatre de carrer i un ampli ventall d’activitats que recrearan l’època medieval.

La multitudinària allau de visitants està més que garantida. Més si tenim en compte la coincidència amb la Fira de l’Avet d’Espinelves i amb l'obertura de totes les pistes d’esquí. A més, tot apunta que farà bon temps. Les retencions a la C-17 i a l'Eix Transversal estaran a l'ordre del dia.

El format d’enguany no varia massa en relació a edicions anteriors, a excepció de petites modificacions puntuals. “El sistema funciona i no cal tocar-lo massa”, reconeix Benjamí Dòniga, regidor de Fires i Mercats. L’edil, però, va apuntar a la presentació del certamen que s’està estudiant la possibilitat d’ampliar lleugerament l’anella a la zona de les adoberies.

Entre les novetats d’aquest any destaquen la zona dedicada a Compra Pagès amb productes agroalimentaris de proximitat, les demostracions de combats medievals, el reciclatge de vasos i la coincidència amb l’exposició “Viatjar a l’Edat Mitjana” del Museu Episcopal de Vic (MEV).

En el cas de Compra Pagès, es tracta d’incloure en l’oferta comercial als productors agroalimentaris de la comarca d’Osona. D’aquesta manera, durant els dies del Mercat, a la zona de les adoberies de Vic hi haurà àrea destinada a la venta de productes de proximitat amb 18 parades. S’hi podrà comprar embotits, cerveses artesanals, vi, formatges i pastisseria artesanal, entre d’altres.

Aquesta iniciativa ja es va instaurar al Mercat del Ram i ara s’ha traslladat al Mercat Medieval. No es descarta incloure-la en d’altres fires, fins i tot en algun dels mercats setmanals, tal com va apuntar Dòniga.

Una de les aus del Mercat Medieval de Vic, aquest dissabte al matí. Foto: Anastàsia Klimkovich

Mapa del Mercat Medieval de Vic 2015. Cliqueu a sobre per ampliar la imatge. Foto: Ajuntament de Vic


Pel què fa als combats medievals, es podran veure diumenge i dilluns també a la zona de les adoberies. Les escomeses consistiran en demostracions d’aquesta disciplina esportiva, on els participants porten una indumentària i unes armes que intenten aproximar-se al màxim a les que s’utilitzaven en aquells temps, amb cascs i armadures que pesen 8 i 30 quilos respectivament.

En aquesta edició també s’ha decidit incorporar mesures a favor d’una millor gestió dels residus, tenint en compte que durant aquests dies la ciutat rep uns 100.000 visitants. D’aquesta manera, s’ha fet un aposta per la distribució de gots reutilitzables. Amb aquesta iniciativa s’evitarà la generació de 500 kg de residus plàstics i es millorarà la neteja de les places i carrers. Els gots es podran adquirir a les tavernes, deixant una fiança d'1euro. Abans de marxar del Mercat, es podran tornar als punts de retorn, visibles en tots els espais on es fa venda de líquids

Com viatjaven a l'edat mitjana?

La incorporació de contingut cultural al Mercat Medieval és també un dels objectius dels últims anys, per tal d’aprofitar la vinguda de visitants per difondre el patrimoni cultural i arquitectònic de la ciutat. En aquest sentit, el Museu Episcopal de Vic ofereix un preu especial de 2 euros per visitar l’exposició "Viatjar a l’Edat Mitjana", durant els dies del Mercat Medieval.
 

El Mercat Medieval de Vic, aquest dissabte al matí, amb un munt de visitants. Foto: Anastàsia Klimkovich


El Mercat Medieval de Vic, aquest dissabte al matí. Foto: Anastàsia Klimkovich


La mostra conté elements essencials de l’activitat viatgera medieval, tant en el seu vessant simbòlic i ideològic com en el de la seva realitat física. Després de tractar el concepte mateix de viatge que tenia la societat cristiana de l’Europa occidental, s’enfoca el viatge en un sentit material: els mitjans de transport, els sistemes de representació del món, els instruments per a orientar-se, els amulets i objectes per a la protecció espiritual i una sèrie d’objectes plegables i transportables especialment adients per a viatjar.

D’altra banda, pel què fa a les ubicacions també hi ha canvis significatius: el zoco àrab, que en els últims anys s’instal·lava a la plaça Gerbert d’Orlach, estarà ara al parc Jaume Portell, i el tir amb es podrà veure a la zona de les adoberies, però no a la llera del riu sinó en un punt més elevat, per mesures de seguretat.

Embotits i formatges

Els comerciants segueixen apostant decididament pel Mercat Medieval i es compta amb 363 expositors de diversos tipus de productes, una xifra similar a la dels darrers anys i que es podria haver ampliat si no s’haguessin descartat algunes opcions, tal com va assegurar Dòniga. “Hem de tallar perquè hem de garantir uns mínims tècnics i de qualitat”, va dir el regidor.
 

El Mercat Medieval de Vic, aquest dissabte al matí Foto: Anastàsia Klimkovich
 

Joieria, cremes, ungüents, articles de decoració, jocs de taula fets a mà, embotits, formatges, pastisseria, conserves, i xocolates, són alguns dels articles que s’hi podran trobar. La majoria dels expositors són provinents de Catalunya, però també es compta amb artesans i venedors de Castellà-Lleó, Castella-La Manxa, Madrid, Galícia, Andalusia, País Valencià i Euskadi, i també de Portugal i el sud de França. Les parades estaran obertes durant els quatre dies, de les 10 del matí a les 8 del vespre.

Al Mercat també hi ha nombrosos punts de menjar i tavernes on degustar productes locals com la botifarra, així com crepes, pernil a la brasa, pizzes, gofres i pop. Cal destacar, a més, que Vic és una ciutat molt ben assortida pel què fa a restaurants i que, alguns d’ells, ofereixen menús especials durant aquests dies.

La cultura àrab està representada amb la instal·lació de dos zocos o mercats d’inspiració àrab, on es venen productes provinents d’aquesta cultura, i on es duen a terme tallers i actuacions com dansa del ventre i rues de percussió. Els zocos es podran visitar a la plaça Santa Eulàlia i al parc Jaume Portell.

Titelles, música i ball

L’oferta comercial i cultural del Mercat Medieval es complementa amb múltiples activitats lúdiques de tot tipus i per a totes les edats. Les propostes adreçades als més petits estan centralitzades a la plaça dels Màrtirs on es duran a terme titelles, tallers de maquillatge i de xanques, carros de contes, jocs, passejades en poni i diversos espectacles infantils.

La música, els balls i els espectacles de carrer omplen durant aquests dies els carrers del centre de Vic i contribueixen, de manera definitiva, a transportar els visitants al passat. A banda del seu valor artístic, creen l’atmosfera adequada per imaginar com celebraven les festes el ciutadans d’aquells temps. En aquesta animació de carrer hi participen grups de cercaviles musicals, graellers i grups de teatre.
 

El Mercat Medieval de Vic, aquest dissabte al matí, ha tornat a rebre un munt de visitants. Foto: Anastàsia Klimkovich


La recreació dels oficis medievals és ja un clàssic del Mercat. Les parades i demostracions d’aquests mestres artesans estan ubicades a les adoberies. També en aquesta zona s’hi durà a terme l’exhibició d’aus rapinyaires com àguiles, falcons, voltors i mussols.

“L’Assalt de l’Altarriba”, amb 50 actors

A banda de l’exposició al MEV, també destaca com a activitat cultural vinculada al Mercat Medieval la representació de "L’Assalt de l’Altarriba", un recorregut teatral per set espais emblemàtics de la ciutat, que recrea un rellevant fet històric de la ciutat.

A l’obra, escrita per la dramaturga Montse Albàs amb l’assessorament de la historiadora Eli Collelldemont, hi participen 50 actors, que interpretaran uns 160 personatges, dirigits per l’actor i director Pep Simon.
 

Una escena de "L'Assalt de l'Altarriba", a la presentació del Mercat Medieval. Foto: Adrià Costa


El matí i migdia, d’11:30 a 13:30 hores, l’obra es representarà al patí de la Creu de l’Antic Hospital de la Santa Creu, a la Casa Convalescència i a l’Orfeó. A la tarda, a partir de les 16:15 hores, els actors es traslladaran a la Casa Ricart, al claustre de la Catedral, al Museu Episcopal i al Palau de Bojons.

Els aparcaments

Pel que fa als llocs d'aparcament, enguany i com a novetat, s’habilitarà una zona a La Calla (carrer Rafael Subirachs i Ricart amb carrer de Sant Francesc) amb un preu únic per tot el dia de 5 euros.També es comptarà amb els aparcaments privats habituals com els del Passeig, plaça Major, Rambla Tarradellas i l’Atlàntida.

D’altra banda, les principals zones d’aparcament gratuït són a El Nadal, Avinguda Olímpia i l’Era d’en Sellés.
 

El Museu Episcopal estrena visites teatralitzades pel Mercat Medieval

Renfe reforça la línia de Vic pel Mercat Medieval de Vic

Programa d'activitats del Mercat Medieval de Vic 2015

Més informació, des del web de Fires i Mercats

Galeries de fotos del Mercat Medieval de Vic, 2002-2014
 

L'arbre de la pau, aquest dissabte al matí. Foto: Anastàsia Klimkovich

Documents