Els veïns assumiran el 29% del cost de les obres del carrer Sant Bartomeu de Torelló

L’equip de govern tira endavant les contribucions especials en solitari

Redacció Osona.com
01 de desembre del 2015
Actualitzat el 03 de desembre a les 17:04h

El ple de Torelló, aquest dilluns. Foto: Ajuntament de Torelló


El ple de l’Ajuntament de Torelló, celebrat aquest dimarts, va donar llum verda a les contribucions especials de l’adequació del carrer Sant Bartomeu, una obra inclosa en el Pla de Barris del nucli antic. La proposta va obtenir els vots a favor de l’equip de govern (CiU i FEM), mentre que ERC es va abstenir i la CUP i el PSC hi van votar en contra.

El cost de l’obra puja fins a 409.026,31 euros, del qual una part correspon a la cruïlla del carrer Sant Miquel –no subjecte a contribucions especials-, amb un pressupost de 50.520,31 euros; i l’altra part al carrer Sant Bartomeu, amb un pressupost de 358.506 euros. Per a aquest segon apartat de l’obra es compta amb una subvenció de la Diputació (156.000 euros), l’aportació del Pla de Barris (80.000 euros) i la part de l’Ajuntament  (122.505,99), d’on surten les contribucions especials que hauran d’assumir els veïns, en total 106.655,53 euros.

En aquest sentit, l’alcalde, Santi Vivet, va explicar que els veïns assumiran el 29,75% del cost de l’obra i va avançar que les baixes sobre el pressupost en la licitació es repercutiran en la part dels veïns, per la qual cosa “amb les baixes que tenim a la mà, hauran de pagar molt poc o no pagaran”.

El portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals, va lamentar que no s'havia reformulat aquestes contribucions després del malestar dels veïns en el seu moment. Casals va dir que l'Ajuntament s'havia precipitat en el seu moment al presentar el projecte i la idea de les contribucions especials.

Casals va explicar que, amb fons propis, l'ajuntament aportava 16.000 euros (la resta està subvencionat per la Diputació i Pla de Barris) i els veïns un total de 106.000 euros, un esforç "molt desequilibrat". I que no valia sumar el tram que es farà al carrer Sant Miquel perquè no és imputable als veïns del carrer Sant Bartomeu. El 29,75%, que va dir Vivet que era el que suportaven els veïns sobre l'obra, queda desvirtuat si es parla dels fons propis. I si es fa una comparació amb el carrer Rocaprevera, el % que aportaven els veïns en contribucions especials respecte a la part no subvencionada era del 53,75%, enfront del 87% dels del carrer Sant Bartomeu.

Rebaixa de l'IVA cultural

Pel que fa a la resta de temes tractats, els vots de l’equip de govern van tombar la moció presentada per ERC-Junts per Torelló per tal de crear una mesa de treball per estudiar la reformulació d’impostos, taxes i preus públics municipals. La proposta, que va tenir el suport dels tres grups de l’oposició, pretenia crear un grup de treball per avaluar possibles canvis de fons en les ordenances fiscals. El regidor d’Hisenda, Albert Portús, va justificar el vot contrari de l’equip de govern perquè, tot i compartir el fons “però no la forma”. Tot i així, el regidor es va mostrar obert “a les propostes que vulguin fer els grups i a parlar-ne”.

Finalment, el grup del PSC va presentar una moció en defensa de la rebaixa de l’IVA cultural. En aquest cas, la moció es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups, tret de la CUP que es va abstenir.

A la part final del ple, el portaveu de la CUP, Francesc Manrique, va demanar que es torni a convidar l’oposició a la junta de govern local. I en el torn de precs i preguntes, els grups es van interessar per la situació del Carnaval.
Arxivat a