Endesa haurà de pagar 45 milions pels incendis del 1994 a la Catalunya Central

El foc va afectar més de 40.000 hectàrees del Bages i el Berguedà

ManresaInfo.cat
29 de novembre del 2015
Actualitzat a les 7:39h
L'incendi de 1994, vist des de Berga
L'incendi de 1994, vist des de Berga | FotoLuigi Berga

L'incendi de 1994, vist des de Berga. Foto: FotoLuigi Berga


L'Audiència Provincial de Barcelona ha ratificat la condemna a la companyia elèctrica Fecsa (Endesa) com a causant de l'incendi forestal que es va iniciar a Gargallà (Berguedà) i que va calcinar més de 40.000 hectàrees de la Catalunya Central, en el que va ser major incendi a la zona del que es té testimoni. La sentència de l'Audència Provincial rebutja el recurs presentat per la companyia i ratifica la pronunciació del Jutjat de primera instància número 11 de Barcelona.

El 4 de juliol de 1994, el foc es va estendre per tot el Bages i el Berguedà, en 80 incendis, 60 dels quals simultanis. Hi van haver cinc víctimes.

Els magistrats de la secció setzena de l'Audiència Provincial de Barcelona considera acreditat que un problema a la xarxa elèctrica d'Endesa, que el 1994 operava com a Fecsa a Catalunya, va originar les guspires que van provocar el posterior foc. És per això que han desestimat el recurs de l'elèctrica.

A més a més, la sentència també dóna la raó a un centenar de propietaris dels terrenys afectats als que inicialment no se'ls havia reconegut el dret a rebre una indemnització i que van ser condemnats a pagar les costes del procés. La companyia haurà d'indemnitzar-los amb una xifra propera als 45 milions d'euros.