El bisbat de Vic pretén recuperar terreny social amb un ambiciós projecte

Episcopus durarà quatre anys i inclou una cinquantena de propostes arquitectòniques, culturals, patrimonials i històriques | En destaca la restauració les obres de Sert de la catedral de Vic i la digitalització de l'Arxiu Episcopal

Redacció Osona.com
27 de novembre del 2015
Actualitzat el 28 de novembre a les 8:54h
Presentació d'Episcopus, al Palau Episcopal
Presentació d'Episcopus, al Palau Episcopal | Bisbat de Vic

Durant els pròxims quatre anys, des de desembre de 2015 fins al març de 2018, se succeiran quatre dates molt importants per al Bisbat de Vic, totes elles relacionades amb grans figures de la cultura cristiana i amb una significativa aportació històrica. Per aquest motiu, el dimecres 25 de novembre es va fer la presentació del projecte Episcopus a la Sala de Sínodes del Palau Episcopal de Vic. A l'acte hi va assistir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig; el subdelegat del govern espanyol a Barcelona, Emilio Ablanedo; l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, entre altres autoritats representants de les diverses institucions del país.

En quatre anys es commemoraran un total de quatre efemèrides del bisbat de Vic: el 2015, 200 anys de la mort del bisbe il·lustrat Francesc Veyan i Mola; el 2016, 100 anys de la mort del bisbe i escriptor Josep Torras i Bages; el 2017, 1.500 anys del primer bisbe conegut de la seu vigatana, Cinidi; i el 2018, 1.000 anys de l'inici de l'episcopat d'Oliba.

La polifacètica obra dels quatre bisbes permetrà estendre al llarg d’aquests propers quatre anys una gran quantitat d'accions des de l’Anoia fins al Ripollès, passant pel Moianès, el Bages i Osona. El programa preveu activar més de 50 projectes en diversos àmbits.

Els projectes

Destaca l’adequació dels principals espais arquitectònics de la diòcesi (la restauració de les pintures de Josep Maria Sert a la catedral de Vic, Seu de Manresa, barroc “oblidat” del Moianès, romànic dispers de la Catalunya Vella...), i la dinamització de les visites a cada un dels espais per a les escoles i al públic en general.

També és important la digitalització de l'Arxiu i Biblioteca Episcopals, un centre que aplega un dels fons documentals i bibliogràfics més amplis i complets del país i d’Europa, abastant més de 12 segles d’història.

A més, s’organitzaran exposicions arreu de la diòcesi i i un congrés internacional, conjuntament amb la Universitat de Vic. També estan previstes la confecció de rutes temàtiques per anar a peu o en cotxe, l’obertura de les esglésies del Ripollès per al culte i la revitalització turística dels municipis, entre d’altres.
 

L'espai d'interpretació del bisbe Oliba, al vestíbul del Museu Episcopal de Vic. Foto: Adrià Costa


Pel que fa a la difusió de la vida i obra dels quatre personatges, es farà a través de l'edició de llibres i de l’actualització del seu llegat avui, amb conferències temàtiques als principals teatres i centres d'arts escèniques, l’elaboració de material pedagògic per a les escoles, vídeos explicatius i difusió a les xarxes socials.

El projecte també inclou una dimensió caritativa, amb l'adequació d'un pis d'acolliment per a dones amb risc, la rehabilitació de la Casa Sacerdotal per a ancians, l’obertura d'un centre d'orientació familiar, l’impuls directe de projectes de Càritas...

Un “diàleg amb la societat”

A la presentació del projecte, el vicari general del Bisbat, mossèn David Compte, va explicar que Episcopus “no vol ser un monòleg que fa l’església del segle XXI, sinó un seguit d’activitats que entren en diàleg amb la societat”. En una línia semblant es va expressar el bisbe Romà Casanova: “Episcopus neix com una iniciativa per tornar a l’essència de l’església, a través d'una mirada agraïda al passat, per viure amb passió el present i albirar el futur amb esperança”.

El conseller Feliu Puig, per la seva banda, considera que el projecte ha de ser “vertebrador de la societat d’avui dia al llarg d’aquests propers quatres anys”. L’alcaldessa Anna Erra també es va mostrar satisfeta amb la iniciativa: “Orgullosos que Vic pugui formar part d’aquest gran somni ja que enforteix el nostre patrimoni i dóna sentit a un mandat que pretén reforçar figures tan rellevants com Josep Maria Sert o Oliba”.
 
Ripoll, amb el bisbe Oliba, també tindrà un paper protagonista en la proposta. Així ho va reconèixer el seu alcalde, Jordi Munell: “Oliba va ser un personatge rellevant de la nostra ciutat però ara tenim l’oportunitat de participar en un projecte que va més enllà i que vol ser vertebrador d’un passat que ens apassiona, d’un present que ens mou i d’un futur molt potent i engrescador”.

Implicació de la Generalitat, ajuntaments i diputacions

El projecte compta amb el suport de diferents organismes, com la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona i Girona, els ajuntaments de Vic, Manresa, Igualada i Ripoll i altres empreses o fundacions del territori, a més de contar amb un comitè d’honor amb autoritats del sector públic i privat a nivell nacional i internacional. Un projecte que pretén provocar un intens impacte en tots els àmbits de la nostra societat, segons el Bisbat.

Dins de les programacions, del que queda d'aquest 2015, es realitzarà una visita guiada a la catedral i al Palau Episcopal de Vic, el dissabte 19 de desembre. Les següents visites es faran el 16 i 20 de gener, des de les 10 a 12 hores. Com també una missa solemne en commemoració del bisbe Veyan el 30 de desembre a les 9 del matí a la catedral de Vic.
 

Més informació i descripció de tots els projectes, des del web d'Episcopus

Els quatre bisbes d'Episcopus

 

Inauguració d'Episcopus, amb el conseller Felip Puig. Foto: Bisbat de Vic.

Arxivat a