David Fernàndez i Arcadi Oliveres presenten a la UVic el nou llibre de Santi Giraldo

Els ponents debaten sobre el nou paper de les xarxes socials

Redacció Osona.com
26 de novembre del 2015
Actualitzat a les 15:14h

David Fernàndez, Arcadi Oliveres, Santi Giraldo i Jordi Montaña, dimarts a Vic Foto: UVic-UCC


El membre de la CUP, David Fernàndez, i l’activista i professor d’Economia de la UAB, Arcadi Oliveres, van ser els padrins, dimarts passat, del llançament del nou llibre d’Eumo Editorial Més enllà de Twitter. De l’expressió indignada a l’acció política, escrit pel professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Santiago Giraldo Luque.

El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, va presidir un acte conduit pel vicedegà de la Facultat, Xavier Ginesta, en què l’autor, l’exdiputat i l’economista van reflexionar sobre l’herència del moviment del 15-M, les primaveres àrabs, la PAH o la revolució de Chiapas del 1994, que l’autor considera la primera revolució social de l’era Internet.

L’obra pretén reflexionar críticament sobre la importància de les xarxes socials en la vertebració de les accions de protesta organitzades. En la conversa que van mantenir els tres protagonistes, Fernàndez va assumir que el 15-M havia contribuït a “un canvi de xip”. “Es va passar de la societat de la por a una societat que reivindicava més democràcia”, va reflexionar el dirigent de la CUP. En aquest sentit, tots tres van qualificar les xarxes socials “com una eina”, no tant com l’essència dels nous moviments socials. El més crític de tots ells va ser Arcadi Oliveres, que va explicar que no era usuari d’aquestes xarxes i que la societat actual estava més controlada que mai gràcies a les dades que els seus usuaris hi publiquen.

Entrant més en l’herència del moviment dels indignats a Espanya, tant Fernàndez com Oliveres es van mostrar crítics en com s’havia gestionat l’herència del 15-M, capitalitzada a través d’una nova formació política “gestionada de dalt a baix” –va constatar Fernàndez–, fent clara referència a Podem.
 
Arxivat a