Vic activa mesures contra la pobresa energètica i els desnonaments

L'Ajuntament prioritza les actuacions en emergències socials, en les que treballa transversalment

Redacció Osona.com
26 de novembre del 2015
Actualitzat el 28 de novembre a les 6:52h

Roda de premsa sobre les polítiques socials de l’Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa


L'Ajuntament de Vic ha desplegat un conjunt de mesures preventives per fer front a l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, tal com fixa la llei del 24/2015 de 29 de juliol. Ho va explicar en una roda de premsa, el passat dimarts, 24 de novembre.

En aquest sentit, l'alcaldessa, Anna Erra, va posar en relleu que a través de diferents departaments de l'Ajuntament. Concretament, des de Benestar i Família, Oficina Local d'Habitatge i Servei de Mediació i Intermediació Hipotecària es treballa conjuntament de forma transversal amb l'objectiu de poder abordar aquestes problemàtiques. 

Des de el Servei de Mediació i Intermediació Hipotecària, la tècnica municipal Anna Aumatell va exposar que des de l'any 2012 s'està treballant preventivament amb persones i famílies que no poden fer front al pagament de les seves hipoteques o lloguers. Per posar-hi solució, l'Ajuntament intervé amb el banc amb l'objectiu de trobar acords que derivin en solucions i que puguin posar fi a un possible desnonament. Segons Aumatell, al llarg d'aquest 2015 s'han gestionat 60 casos de dificultats en el pagament de la hipoteca i 27 casos relacionats en el lloguer. 

D'altra banda és important destacar que després de l'entrada en vigor de la llei 24/2015 es dota l'administració de més recursos per ajudar les famílies i obliga les entitats financeres i grans tenidors a oferir a aquestes famílies un lloguer social abans d'interposar qualsevol demanda d'execució hipotecària o desnonament.

En el cas de trobar-se en situacions d'emergència en habitatge de famílies que no són titulars d'un crèdit hipotecari, l'Ajuntament a traves de l'Oficina Local d'Habitatge i conjuntament amb el Departament de Benestar i Família analitza i determina el grau d'emergència de cada cas. La tècnica municipal d'Habitatge Míriam Foradada ha exposat que actualment es disposa de tres ajudes: ajut al pagament de deutes de lloguer, ajut al pagament de quotes d'amortització o préstec hipotecari; i ajuts orientats en la pèrdua d'habitatge per desnonament o execució hipotecària. 

No obstant, l'Oficina Local d'Habitatge disposa d'altres recursos:

-Parc públic d'habitatges que en aquests moments disposa de 285 pisos: adreçat a persones amb necessitat d'habitatge i ho han de tramitar a través del registre de sol·licitants.

-Habitatges a Vic fruit de convenis entre Agència Catalana d'Habitatge i entitats financeres. Actualment hi ha cinc pisos de Caixa Catalunya i 12 adjudicats aquest mes de la Sareb.

-Un nou recurs que atorga la llei 24/2015 és la possibilitat d'obligar a grans tenidors i EEFF que han de cedir obligatòriament durant tres anys els pisos buits a l'Administració. En aquest sentit s'està treballant amb el registre de pisos buits a la ciutat per tal de fer les comprovacions necessàries i que aquests estiguin en els condicions òptimes.

-Mesa d'emergència: aquest recurs s'utilitza en casos urgents i excepcionals.

Aigua, gas i electricitat

En l'àmbit de la pobresa energètica també s'estan aplicant diferents accions amb l'objectiu de garantir el dret d'accés als subministraments bàsics d'aigua, gas i electricitat a totes aquelles persones en risc d'exclusió residencial. La tècnica de Benestar i Família Sílvia Mateu va exposar que al llarg de 2015 s’han evitat 103 interrupcions de subministrament. Paral·lelament s'ha gestionat ajuts d'urgència puntuals per cobrir factures de subministrament que al llarg d'aquest any s'ha pogut beneficiar 330 unitats familiars. 

D'altra banda, i com a acció preventiva, l'Ajuntament de Vic realitza tallers "d'economia de subministres" amb l'objectiu de facilitar una formació pràctica de com llegir o interpretar les factures, així com donar a conèixer mesures d'estalvi energètic. En aquests moments s'ha realitzat vuit grups amb un total de 40 sessions i amb la participació de 117 assistents.

Entre altres ajuts, Erra va explicar altres accions que fa el consistori,  com són les beques de llibres amb 103.000 euros i les beques menjador amb 114.000 euros. D'altra banda l'alcaldessa va anunciar que "a principis de l'any vinent, intensificarem també, la feina al carrer, treballarem des de la prevenció, detectant aquelles situacions que no ens arriben als despatxos". "Sobretot pel que fa a la detecció de col·lectius de joves que ni estudien ni treballen i que tot i els recursos que disposem (casa d'oficis, Programes de Formació Inicial, Programa Via Jove o el mateix Servei del Vicjove) no en fan ús".
Arxivat a