Uns quants consells per evitar estafes en les revisions de gas

L'Oficina d'Informació al Consumidor recomana desconfiar de visites inesperades, comparar preus i demanar el carnet oficial professional

per ManresaInfo.cat, 24 de novembre de 2015 a les 17:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Comptador del gas. Foto: Oriol Montesó.

Coincidint amb l'inici de la temporada de fred, l'Oficina d'Informació al Consumidor del Consell Comarcal del Bages ha difós un seguit de consells per evitar estafes tant en les revisions de gas natural com de gas butà.

Aquestes recomanacions són també aplicables al servei de la llum:


- Desconfieu de les visites inesperades d'empreses instal·ladores de gas que vénen al vostre domicili per realitzar la revisió del gas butà o del gas natural, si no heu sol·licitat expressament i prèviament el seu servei o no han estat notificades per les empreses corresponents.

- Sol·liciteu sempre el carnet oficial professional. Demaneu que s'acreditin com a instal·ladors de gas autoritzats per la Generalitat de Catalunya.


- No us sentiu pressionats, reflexioneu i no us precipiteu i, davant el dubte, si us ofereixen la revisió del gas natural, consulteu amb la vostra empresa subministradora ja que només aquesta és la que ha de fer el control de seguretat de les instal·lacions i aparells.

- Si us ofereixen la revisió del gas butà, i no és una empresa de confiança que vosaltres heu contractat prèviament, no obriu la porta de casa vostra. 


Pel que fa al gas butà i la revisió periòdica, s'ha de saber que:

- La revisió periòdica de les instal·lacions fixes de gas butà s'ha de fer cada cinc anys.

- La persona titular és qui ha de sol·licitar a una empresa instal·ladora de gas de confiança la revisió reglamentària. Si no coneixeu cap empresa instal·ladora de gas, sol·liciteu informació als gremis d'instal·ladors (Ferca).

- Heu de tenir cura de la realització de la revisió periòdica per part d'un instal·lador autoritzat, demaneu-li un pressupost detallat i complet abans de la realització del servei. Les empreses han de tenir a disposició dels clients, redactada almenys en català, la tarifa de preus dels materials, de la mà d'obra, dels transports i/o desplaçaments i de qualsevol altre servei ofert.

- Compareu preus.

- El tub flexible s'ha de canviar quan caduca i el regulador quan s'ha fet malbé; aquests dos elements estan exclosos de la revisió.

- Una estufa de butà o una cuina mòbil amb una sola bombona connectada per un tub flexible no necessiten passar la revisió periòdica. Ara bé, la persona titular o usuària ha de tenir en bon estat d'ús l'aparell i la petita instal·lació associada (regulador acoblat a l'envàs i tub flexible). És molt important que comproveu la caducitat del tub flexible que connecta l'aparell i que el canvieu abans que caduqui. Els reguladors acoblats a l'envàs no tenen caducitat.

- Quan l'instal·lador autoritzat hagi realitzat la revisió, enganxarà un adhesiu que n'acrediti la data i serveixi de recordatori per a la propera, i també lliurarà un Certificat de Revisió al propietari. Guardeu-lo!

- La revisió periòdica s'ha de pagar en efectiu. 

Pel que fa al gas natural i la inspecció periòdica, cal tenir en compte que:

- L'empresa subministradora de gas natural està obligada a fer una inspecció periòdica de les instal·lacions de gas natural i aparells de gas en servei dels seus abonats.

- Es realitza cada cinc anys per persones acreditades per l'empresa distribuïdora del gas.

- Té un cost econòmic a càrrec de la persona titular de la instal·lació, es tracta d'un import fixat en la Resolució ECF/969/2007, de 2 de març, per la qual es fixa l'import de les inspeccions periòdiques de gas.

- L'empresa subministradora de gas natural ha de comunicar als veïns de la finca, uns dies abans i mitjançant un avís, quin dia passarà a fer-la.

- També inspecciona les instal·lacions comunes de la finca.

- Comproveu la data de la darrera revisió i quan heu de passar la propera.

La inspecció periòdica genera el Certificat d'inspecció, que us lliurarà la persona que ha realitzat la inspecció, i que té una validesa de cinc anys. Guardeu-lo.

Pel que fa a les calderes de gas i de gasoil i el manteniment, cal que se sàpiga que:

- Cada any, una empresa instal·ladora - mantenidora ha de realitzar el manteniment de les instal·lacions fixes de climatització (calefacció, refrigeració i ventilació) i de producció d'aigua calenta (calderes de gas -amb o sense calefacció-, calderes de gasoil, sistemes d'aire condicionat).

- Hi ha determinades excepcions (termos elèctric, escalfadors instantanis d'aigua calenta...).

- No hi ha obligació de tenir un contracte de manteniment; no obstant això, si ja teniu un contracte de manteniment, aquest us servirà quan sigui el moment.

- Els preus són lliures, demaneu el pressupost previ.

-Les empreses que es dediquen a la instal·lació i manteniment de les instal·lacions de calefacció, climatització i aigua calenta sanitària han d'estar inscrites en el RASIC (Registre d'agents de la Seguretat Industrial de Catalunya) i en el Registre d'empreses instal·ladores / mantenidores d'instal·lacions tèrmiques en els edificis (REITE).

- L'empresa que realitzi el manteniment col·locarà una etiqueta autoadhesiva en un lloc visible de cada generador de calor o fred de la instal·lació i l'emplenarà amb les dades corresponents. També lliurarà el Certificat de Manteniment.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Arxivat a:
Societat, gas, hivern, consum
Participació