Mas corrobora el seu independentisme davant tres-cents empresaris osonencs

El president en funcions assumeix que per aconseguir la “llibertat” s’haurà de pagar un preu i que l’única via oberta de diàleg és amb la CUP | Els assistents tanquen el discurs de Mas amb crits d'"independència!"

Artur Mas, en la seva xerrada a Vic
Artur Mas, en la seva xerrada a Vic | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
20 de novembre del 2015
Actualitzat el 21 de novembre a la 13:53h

Artur Mas, en la seva xerrada a Vic.


Artur Mas no fa marxa enrere, tot i la delicada situació política al Parlament. El president en funcions de la Generalitat ha refermat el seu independentisme davant tres-cents empresaris, aquesta nit a Vic, en el marc del Dia de la Cambra a Osona. L'única via que es contempla són les negociacions amb la CUP, amb qui ha assegurat que s’arribarà a un acord tot i les posicions “enormement distants”. Ha tornat a descartar qualsevol aproximació amb el govern espanyol, amb qui “és impossible el diàleg”.

Ho ha exemplificat amb la ronda de contactes del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre la lluita antiterrorista. Rajoy no s’ha dirigit a Mas, tot i que els Mossos d’Esquadra tenen competències en aquesta àrea, en canvi si que ha parlat amb el lehendakari del País Basc.

El president en funcions de la Generalitat ha reconegut que hi havia “inquietud” per la incertesa política, però ha demanat paciència, ja que s’està “pactant, dialogant i negociant”, que és el que es demana sovint a la classe política. “El gruix de la societat catalana no vol que això es faci de qualsevol manera”, ha argumentat. “Hem d’assumir un preu per la nostra llibertat. Però al costat hem d’analitzar els costos de la subordinació, que ja els coneixem. Estem intentant canviar l’status quo contra poders molt grans” , ha reblat. "Negociar amb la CUP és complicat, però amb el govern espanyol, molt més: és impossible", ha reiterat.

En un context més empresarial, Mas ha criticat alguns sectors i mitjans que alerten que el procés sobiranista està perjudicant l’economia catalana. Ans tot el contrari, el president considera que l'economia del país és més potent que mai i ha donat algunes dades que ho corroboren: creació de més empreses de les que es destrueixen; creixement de les exportacions, per sobre de les de països com França o Alemanya; i més captació d’inversió estrangera, que s’ha multiplicat per quatre (a l’Estat espanyol, per 1,5). “Tot això, coincidint amb el debat polític”, ha incidit.

El discurs de Mas ha finalitzat amb crits d'"independència!" per part dels assistents. L’acte ha comptat amb la presència del president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, i el president de la delegació de la Cambra a Osona, Josep Pujadas. A la vetllada s’ha celebrat, a més, una conferència sobre la visió dels Estats Units sobre el procés català cap a la independència, que ha anat a càrrec de Jordi Graupera, periodista i escriptor resident al país americà.
 

Artur Mas, en la seva xerrada a Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a