La Cambra premia Pascual, Muntanya de Llibres, Driving Events, Esbelt i Joan Viñas

La delegació d’Osona de l’entitat distingeix les millores empreses de l’any, en els àmbits de comerç, serveis, industrial i responsabilitat social corporativa | Artur Mas presideix el Dia de la Cambra d’enguany

Foto dels guardonats, amb Artur Mas i Miquel Valls
Foto dels guardonats, amb Artur Mas i Miquel Valls | A. Costa
Redacció Osona.com
21 de novembre del 2015
Actualitzat el 25 de novembre a les 15:27h

La Cambra de Comerç de Barcelona, a través de la seva delegació a Osona, ha lliurat aquest divendres a l’Auditori de l’Edifici El Sucre, els Premis Cambra, coincidint amb la celebració del Dia de la Cambra a Osona. Els guardonats han estat Esbelt, en l’àmbit d’empresa industrial; Muntanya de Llibres, en el de comerç; Driving Events, en el de serveis; i Calidad Pascual, en el de responsabilitat social corporativa. També s’ha distingit Joan Viñas per la seva trajectòria empresarial.

L’acte ha comptat amb la presència d’unes 300 persones entre empresaris, autoritats i representants públics de la comarca, encapçalats pel president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls i el president de la delegació de la Cambra a Osona, Josep Pujadas. A la vetllada s’ha celebrat, a més, una conferència sobre la visió dels Estats Units sobre el procés català cap a la independència, que ha anat a càrrec de Jordi Graupera, periodista i escriptor resident al país americà.

Premi a l’empresa industrial: Esbelt

Esbelt va ser fundada a Manlleu l’any 1970, i des de llavors ha estat especialitzada en la manufactura i comercialització de bandes transportadores i de procés termoplàstiques i productes complementaris. Amb tecnologies d’impregnació o d’extrusió i amb formulacions químiques pròpies, es recobreixen teixits d’alta tenacitat (amb altes prestacions mecàniques) amb material termoplàstic com el PVC, el Poliuretà, la Poliolefina, el Polièster o la Silicona.

Amb una facturació consolidada de 22 milions d’euros, més de 130 treballadors i fàbrica a Manlleu, les bandes d’Esbelt s’apliquen a tot tipus de sectors, com ara l’agroindústria, aeroports i logística, el metall, pastisseria i panificació industrial, indústries càrniques i alimentació en general, i es venen a més de 75 països d’arreu del món a través de les seves cinc filials dels Estats Units, Alemanya, França, Dinamarca, i Turquia, i d’una xarxa de distribuïdors independents fortament implicats amb l’empresa. La seva investigació està actualment focalitzada en el desenvolupament d’una gama de cintes antibacterianes basades en un principi actiu propietari.

En la concessió del premi es reconeix l’estratègia comercial d’Esbelt, que fruit d’una anàlisi de debilitats i fortaleses realitzada a finals dels anys 90, es va enfocar cap a una estratègia de servei al client centrada en millorar la productivitat i qualitat dels processos de les empreses usuàries dels seus productes. En un mercat global dominat per sis grans multinacionals, que en bandes termoplàstiques són entre 5 i 10 vegades més grans, Esbelt ha aconseguit una forta projecció internacional i la consolidació de la seva marca.

Premi a l’empresa de comerç: Muntanya de Llibres

Muntanya de Llibres neix l'abril de 2004 de la mà de Xavier Cortacans, com una llibreria 100% especialitzada en muntanya, natura i viatges. El juny del 2007 es fa la primera ampliació i la botiga passa a tenir dues plantes. L’agost del 2014 es fa una segona reforma en la que s’amplia la planta superior, on s’ubica tota la zona de venda, i s’habilita la planta inferior per fer-hi presentacions i activitats diverses, i obrir-la per l’ús d’empreses i associacions.

En la concessió del premi es reconeix la capacitat que ha tingut Muntanya de Llibres per consolidar-se, des de la comarca d’Osona, entre les tres primeres llibreries de Catalunya especialitzades, amb un fons de més de 17.000 referències i amb participació en entitats i fires rellevants del sector. També s’ha valorat el dinamisme de la botiga, i totes les activitats paral·leles que organitza; des de presentacions de llibres, mapes i revistes; audiovisuals de viatge i muntanya; cursos de GPS, orientació i fotografia; tallers d’escriptura; activitats infantils i activitats gastronòmiques. Per la llibreria hi ha passat personatges com Raül Romeva, Martí Gironell, Araceli Segarra, Jodef Ajram, Kurt Diemberger, Melcior Mauri, Tomas Alcoberro, Ferran Latorre, Ramon Julian "Ramonet", Eduard Sallent o Anna Comet, per presentar les últimes novetats editorials i remenant entre les seves prestatgeries.

Premi a l’empresa de serveis: Driving Events

Driving Events és una empresa d’esdeveniments que centra la seva especialitat en la gestió i la logística de les presentacions internacionals d’automòbils des de l’any 2004. Des de la seva seu a Sant Miquel de Balenyà, 26 treballadors directes i 100 col·laboradors externs treballen exclusivament per marques internacionals, per qui gestionen de forma integral tots els aspectes relatius als vehicles abans, durant i després de la presentació. Driving Events s’ocupa de les localitzacions i propostes d’activitats, del disseny de rutes i de l’emmagatzematge de dades relacionades amb l’esdeveniment.

En la concessió del premi es reconeix la capacitat que ha tingut l’empresa en crear, en molt poc temps, un equip multidisciplinari que pot representar i comunicar els valors i la imatge pròpia de les marques del sector de l’automoció, altament competitives i exigents. També s’ha tingut en compte la qualitat de totes les infraestructures de suport que garanteixen l’excel·lència en l’organització dels esdeveniments: les instal·lacions de l’empresa, l’equipament, i els vehicles de suport; i finalment l’aplicació de sistemes d’identificació per radiofreqüència que permeten identificar en tot moment als conductors dels vehicles durant les presentacions.

Premi a la responsabilitat social corporativa: Calidad Pascual

Calidad Pascual va iniciar-se el 1969 a Aranda de Duero, per implantar-se en poc temps a tot l’Estat espanyol i exportar, actualment, a 62 països. Amb una gamma de més de 200 productes, sis plantes, 27 delegacions i més de 2300 empleats, la seva activitat principal és la preparació, envasat, distribució i venta, entre d’altres, de làctics i derivats amb la marca Pascual, Bezoya, Vivesoy, Bifrutas i cafè Mocay. La vinculació de Pascual amb Catalunya comença abans del 1980, però és l’any 2004 quan inaugura una planta d’envasat de llet i productes làctics a Gurb amb una capacitat de processament de més de 200 milions de litres anuals que procedeixen 100% de granges catalanes, i que ha suposat una inversió de 72 milions d’euros i més de 100 llocs de treball directes.

En la concessió del premi es reconeix l’aposta per la responsabilitat social que és present transversalment a tota l’empresa. Destaquen en l’àmbit de les persones, amb la Certificació d’Empresa Familiarment Responsable, que es tradueix en un 90% de contractes d’indefinits, la paritat entre homes i dones i nombrosos avantatges pels treballadors; la col·laboració amb l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona, que permet donar feina a persones amb discapacitat; i l’adhesió a la iniciativa de la Generalitat en la contractació de dones afectades per la violència de gènere.

En l’àmbit social, destaca el Grup de Voluntariat integrat pels seus empleats, que col·labora amb la Fundació del Banc d’Aliments de Barcelona, amb el Gran Recapte d’Aliments, i amb diverses campanyes de Càritas i Creu Roja entre d’altres. En l’àmbit ambiental, existeix el compromís de l’empresa en aspectes clau com el càlcul de l’empremta de carboni corporativa, l’anàlisi del cicle de vida dels productes, la major flota de vehicles comercials sostenibles a Europa, i la promoció de la conscienciació ciutadana enfront el malbaratament d’aliments. Finalment, l’empresa ofereix un conjunt de serveis d’ajuda i assessorament agropecuari per tal d’optimitzar els costos de producció de les explotacions ramaderes i la qualitat i seguretat alimentària de la llet.

Premi a la trajectòria empresarial: Joan Vinyas

L’any 1962 Joan Viñas i Mercè Roviró decideixen obrir una carnisseria al barri de la Calla de Vic, que poc a poc es converteix en un comerç de referència a la zona. Joan Viñas es dedica a les tasques relacionades amb l’aprovisionament de l’empresa, compra de bestiar i sacrifici, mentre que Mercè Roviró es cuida de la venda i l’atenció al públic a la carnisseria. No és fins al cap d’uns anys que s’inverteix en unes instal·lacions al barri del Remei que permeten ampliar capacitat d’especejament, principalment vacú, i passar d’una dimensió local a un àmbit regional i nacional.

L’any 1997, sota el nom de J.Viñas SA, culmina el procés d’industrialització del negoci amb la construcció de l’escorxador a l’illa càrnia de Vic i l’obertura de delegacions a València i Madrid. Paral·lelament a l’evolució del negoci, l’empresa adquireix un grup de granges de vacú on durà a terme l’engreix del bestiar necessari per cobrir fins al 25% de la seva demanda de carn. El darrer creixement es produeix entre els anys 2012 i 2014, amb l’adquisició d’unes instal·lacions annexes a l’illa càrnia adaptades a magatzem frigorífic i sala de desfer. Amb aquestes inversions, l’empresa assoleix el caràcter de grup empresarial, ja que li permet controlar tot el procés productiu, des de les granges fins a la distribució de la carn. Actualment, compta amb una plantilla de prop de 200 treballadors i un nivell d’exportació d’entre el 35 i 40 % de les vendes, convertint-la en un referent nacional per al sector.

La concessió del premi vol reconèixer el coneixement de l’ofici de la ramaderia i la carnisseria, i la seva capacitat per transformar-lo en processos industrials amb un gran valor afegit a mida que l’empresa anava creixent. Finalment, també es premia la transmissió dels valors d’esforç, treball i perseverança als seus fills, Josep i Glòria Viñas i a tot l’equip que lidera la gestió i direcció de l’empresa, que ha estat la clau per a la consecució del que avui és Grup Viñas.
 

Artur Mas, en la seva xerrada a Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a