Osona es bolca en la campanya contra la violència a les dones

Programa d'actes a Vic, Manlleu, Tona, Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Balenyà, Seva, Taradell i Viladrau, amb motiu del 25 de novembre

Redacció
22 de novembre del 2015
Actualitzat el 23 de novembre a les 16:42h
Diversos municipis d'Osona s'han adherit al Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones, que se celebra dimecres, 25 de novembre, i han programat activitats relacionades amb la campanya.

Manlleu

Manlleu presenta un ampli ventall d'activitats amb l'objectiu de sensibilitzar i prevenir la violència vers les dones i promoure les relacions sanes. Entre les quals destaca la gimcana Juguem amb els rols de gènere. L'acte es farà el mateix dia 25 de novembre a les 17:30 hores a la plaça Fra Bernadí. Les inscripcions es poden realitzar a través del correu, al Servei d'informació i atenció a les dones (SIAD), o bé el mateix dia abans d'iniciar l'activitat. Dins de la programació també es va programar un taller d'autodefensa, a càrrec de SIAD i la Policia local de Manlleu, que es va dur a terme el passat dijous.

Aques diumenge,m 22 de novembre, a dos quarts de 6 de la tarda s'inaugurarà l'exposició "Dones" de la M. Hernández a l’Hospital de Sant Jaume. Es comptarà amb la presència de l'autora, i es podrà veure un recital poètic a càrrec de diverses entitats del municipi i l'actuació de la Coral Regina.

Per acabar, el 24 de novembre s'ha convocat a les 19:45 hores la concentració #nomorimensmaten, a càrrec del grup feminista La Xinxa, per commemorar els assassinats de les dones en mans de les seves parelles i exparelles que s'han produït al llarg de l'any. Tot seguit, l'Ajuntament de Manlleu aprovarà el manifest contra la violència de gènere en el ple municipal de novembre.
 

Cartell amb totes les activitats de 25N de Manlleu


Balenyà

En aquest cas, des de 16 de novembre fins el 25 de novembre, a Balenyà tindrà lloc el taller de risoteràpia i expressió "Riure per viure" a les 17:30 hores. A més a més, es farà una lectura del manifest 2015 contra la violència envers les dones, a càrrec d'Anna Magem, alcaldessa de Balenyà. Més tard, tindrà lloc l'encesa d'espelmes en record a les víctimes mortals d'enguany.

Santa Eulàlia de Riuprimer

El dimarts 25 de novembre, a les 17:00 hores al punt jove El Cucut, s'organitza l'activitat "Canvia les hòsties pels petons". La iniciativa busca sensibilitzar contra la violència vers les dones. Tot seguit, a les 20:00 hores a la Casa de Cultura, tindrà lloc la lectura del manifest contra la violència a càrrec de diversos ciutadans del municipi com també dels regidors de l'Ajuntament. Des de l'11 de novembre fins al 29 de gener s'exposarà la mostra de cartells del concurs per la campanya del 25N.

Seva 

Les activitats a Seva tindran lloc del 23 al 28 de novembre. L'Ajuntament acollirà l'activitat "Canvia hòsties per petons" des de les 9:00 hores fins a 14:00 hores.

Taradell

El divendres 20 de novembre a les 20:00 hores al vestíbul del Centre cultural Costa i Font de Taradell es va presentar l'exposició "Dones davant la guerra" del Gabinet de Drets Humans i Centre de Dret Internacional Humanitari de la Creu Roja.

Del 20 de novembre al 4 de desembre, al CAP de Taradell s'exposarà "Pinta EL TEU món de taronja" de la campanya de les Nacions Unides. Diumenge 22 de novembre, al punt jove se celebrarà el cinefòrum "Tomates verdes fritos", basada en la novel·la del mateix nom de Fannie Flagg, dirigida per Jon Avnet i protagonitzada per Kathy Bates i Jessica Tandy.
 

El cartell d'enguany de 25N. Foto: Tyna Riera

Tona

Aquest dissabte, 21 de novembre, al centre d'interpretació el Camp de les Lloses de Tona  va tenir lloc la conferència i audició de la música "Les dones en el jazz", la història d'una discriminació, a càrrec d'Ot Ordeig Andreu.

Viladrau

També aquest dissabte, a la plaça major de Viladrau es va celebrar una caminada solidària pels voltants del poble, amb un recorregut d'una hora. Seguidament, es va fer la lectura del manifest i l'encesa d'espelmes en record de les víctimes. Aquests actes els organitza l'Associació de les Dones de Viladrau.
 
Torelló

Torelló també se suma a la campanya de 25-N, amb l'objectiu inicial de sensibilitzar, conscienciar i mostrar el rebuig a la violència vers les dones al conjunt de la ciutadania, l'Ajuntament de Torelló ha organitzat un seguit d'actes amb motiu de la commemoració. Els actes començaran amb la signatura del manifest institucional elaborat des de l'Institut Català de la Dona. També per commemorar aquesta diada i com a mostra de dol per totes les víctimes es col·locarà un plató amb un llaç.

Fins al 30 de novembre hi haurà l'exposició "Imatges de dones valentes que van canviar la historia" Aquest recull d'imatges històriques mostren dones que en moments puntuals al llarg de les seves vides han canviat la història tal com la coneixem ara. Es pot visitar al Casal de la Gent Gran de Torelló.

També es realitzaran tallers per la prevenció de la violència de gènere en l'oci nocturn. La finalitat d'aquesta acció és conscienciar als nois i noies de 4t d'ESO, per aquest motiu les visites es realitzaran als instituts.

Vic

Fins ara, Vic ha organitzat diversos actes per commemorar el 25-N, des de clubs de lectura i contes fins a tallers. El dimecres que ve, l'Ajuntament ha programat un acte institucional. Les propostes s'allargaran fins al 10 de desembre.
 
En aquest marc, la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) acollirà el mateix dimecres la taula rodona "Els joves d'avui dia són masclistes. (Re)pensar la prevenció de les violències de gènere entre joves" a l'Aula Magna, que anirà a càrrec de Miriam Aleman de l'Associació Candela, i Jokin Azpiazu, de la Universitat del País Basc (UPV-EHU). L'acte tindrà lloc a les 12:30 hores.
 

Programa d'actes a Vic