Osona fixa un protocol per pal·liar els efectes de la pobresa energètica

El Consell Comarcal, la Mancomunitat la Plana, l'Ajuntament de Manlleu i Estabanell i Pahisa signen un acord que contempla, entre d'altres, no tallar el submnistrament a famílies vulnerables

Joan Roca, Rafael Ribó i Santi Martínez, a la signatura del protocol
Joan Roca, Rafael Ribó i Santi Martínez, a la signatura del protocol | Adrià Costa
Redacció Osona.com
19 de novembre del 2015
Actualitzat el 23 de novembre a les 9:00h

Joan Roca, Rafael Ribó i Santi Martínez durant la signatura del protocol d’actuació per la pobresa energètica a la comarca d’Osona. Foto: Adrià Costa


El Consell Comarcal d'Osona, la Mancomunitat La Plana, l’Ajuntament de Manlleu i l’empresa Estabanell i Pahisa van signar aquest dimecres, 18 de novembre, a Vic un protocol d’actuació davant de situacions de pobresa energètica. El document preveu un seguit d’accions per pal·liar-les.
 
A Osona, la pobresa energètica té un impacte directe en la salut de la població, en el rendiment escolar i en el benestar en general de les persones, segons els tècnics del Consell Comarcal. Les causes que porten a aquesta situació són diverses: empobriment general, l’augment del preu de l’energia... per això cal abordar la problemàtica de forma transversal ja que inclou diverses àrees: Habitatge, Agència de l’Energia i Consum. L’any 2014, el 51% d’ajuts atorgats pels serveis socials de la comarca es van destinar a fer front a factures de subministraments, amb un total aproximat de 72.000 euros.

El nou protocol contra la pobresa energètica s'emmarca en un projecte més ampli que conté quatre línies d'actuació: tallers pràctics o de formació sobre les factures, visites d'avaluació energètica a les llars, accions energètiques agregades i protocol d'actuació contra la pobresa energètica.

Les visites d'avaluació energètica que fins ara s'han realitzat han permès detectar aquells usuaris que tenen problemes de pobresa energètica i que no poden optar al bo social pel subministrament elèctric. Aquests usuaris de qualsevol municipi de la comarca d'Osona són els que podran entrar dins del protocol. En aquests casos, Estabanell i Pahisa es compromet a no tallar els subministraments elèctrics durant el període hivernal als usuaris vulnerables, així com a posar-se en contacte amb el serveis socials municipals per informar i negociar els deutes d’aquests usuaris abans de qualsevol tall. També es compromet a facilitar i agilitzar els canvis de contractació elèctrica i a reduir un 10% el preu del PVPC dels usuaris vulnerables.

Els usuaris que han participat en les visites d'avaluació energètica han aconseguit un estalvi energètic del 27% de mitjana i un estalvi econòmic del 46% de mitjana.

Les mesures del Síndic de Greuges

A l’acte hi va assistir com a convidat el síndic de greuges, Rafael Ribó, que va felicitar el Consell Comarcal d’Osona per dur a terme accions com aquesta. Ribó va dir que “la pobresa energètica forma part de la pobresa en general”. I va afegir: “Els poders locals sou els que podeu aplicar mesures concretes per garantir els drets democràtics. I disposar dels serveis bàsics ho és”.

El síndic també va exposar algunes mesures concretes que s’haurien d’aplicar per pal·liar situacions extremes, com per exemple suprimir els impostos de les factures a usuaris en situacions delicades, suprimir taxes que no tenen a veure directament amb el consum, habilitar mecanismes per reclamar drets o fins i tot per demanar explicacions de les factures. Segons Ribó, calen accions com la del protocol per la pobresa energètica per arribar allà on no arriben les lleis.
 

Protocol íntegre signat (PDF)

 

Amb l’assistència del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, el Consell Comarcal d’Osona, la Mancomunitat La Plana, l’Ajuntament de Manlleu i Estabanell i Pahisa han signat el protocol d’actuació per la pobresa energètica a la comarca d’Osona. Foto: Adrià Costa

Arxivat a