La Facultat de Medicina es prepara per arrencar el curs 2017-2018

La iniciativa de la UVic-UCC ja té el vist-i-plau del govern espanyol i ara només queden pendents els tràmits administratius | El pla d’estudis s’orientarà a la salut pública, la cronicitat i les TIC

Jordi Montaña, Joan Turró, Valentí Martínez i Joan Masnou, aquest dilluns a la UVic
Jordi Montaña, Joan Turró, Valentí Martínez i Joan Masnou, aquest dilluns a la UVic | Adrià Costa
Redacció Osona.com
18 de novembre del 2015
Actualitzat a les 12:30h

Jordi Montaña, Joan Turró, Valentí Martínez i Joan Masnou, a la trobada amb els periodistes. Foto: Adrià Costa


La futura Facultat de Medicina serà el projecte insígnia de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya en el futur més immediat. La iniciativa està enllestida i ja té l’autorització del govern central. Si els terminis es compleixen, els nous estudis es posaran en marxa durant el curs 2017-2018, tal com ha assegurat el rector Jordi Montaña, en una trobada amb els periodistes locals, on s’han desgranat les xifres de matriculació d’enguany. “Ara ja només queden pendents els tràmits administratius”, ha afegit, després d’incidir en que tots els rectors del Consell Interuniversitari de Catalunya hi han donat el seu assentiment.

Els nous estudis tindran la seu a Vic, a l’edifici de Can Baumann, i a Manresa, a la Fundació Universitària del Bages i la seva Clínica Universitària. Segons Joan Turró, director general de la Fundació Universitària Balmes (FUB), “el projecte donarà una gran visibilitat a les dues ciutats, no només per l’atracció de talent que implica, sinó també perquè regenerarà el seu teixit econòmic” i suposarà “la creació d’uns tres-cents llocs de treball, directes i indirectes”.

A més, segons Turró, la ubicació a Can Baumann permetrà descentralitzar un dels equipaments emblemàtics de la universitat i distribuir-lo pel nucli urbà, la qual cosa s’emmarca en la línia estratègica d’obrir el centre a la ciutat. Cal tenir en compte que en aquesta zona també s’hi instal·larà el Campus de les Ciències de la Salut.

Tot plegat, suposarà una inversió de prop de 14 milions d’euros: 7,5 per a la Facultat de Medicina, 4,5 per a les Ciències de la Salut i la resta es destinarà a noves instal·lacions dedicades a serveis o recerca, entre d’altres.
 

Bet Dachs i Pere Quer. Foto: Adrià Costa


Respecte al pla d’estudis del Grau, s’orientarà, tal com ha informat Pere Quer, el vicerector d’Ordenació Acadèmica, a incidir en els camps en què la UVic-UCC pot excel·lir, com la salut pública, la cronicitat i les TIC.

Càtedres de la salut

La Facultat dependrà d'una fundació que s'encarregarà de gestionar-la, la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut, i estarà participada per la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages. En un futur, aquesta participació s’obrirà a altres socis, com podrien ser empreses tecnològiques o entitats vinculades a la sanitat, com el Consorci Hospitalari de Vic.

En els darrers anys, la UVic-UCC ha creat una estructura de càtedres creixent, transversal i dinàmica amb l’objectiu d’incorporar talent i visions complementàries a les àrees d’estudi que ens són pròpies. Actualment, la UVic-UCC ha incorporat vuit càtedres en diversos àmbits del coneixement. Són particularment remarcables les que treballen aspectes relacionats amb el món de la salut i l’acció social des de diversos vessants, ja siguin metodològics, tecnològics, científics, d’estratègia, assistencials o una combinació d’aquests factors.

Així, en els darrers anys s’han creat la càtedra de Serveis Socials, amb el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat; la càtedra de Cures Pal·liatives, amb l’Institut Català d'Oncologia; la càtedra TIC i Salut, amb la Fundació del mateix nom; la càtedra de Recerca Qualitativa, amb  la Universitat Autònoma de Barcelona, Fundació Dr. Robert i Institut d’Estudis de la Salut (IES); la càtedra de la Sida i Malalties Relacionades, amb la Fundació IrsiCaixa i la Fundació de Lluita contra la Sida; i la càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar, amb la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, totes elles relacionades en alguna mesura amb la salut i el benestar. A aquestes càtedres s’hi ha afegit últimament una nova càtedra en Bioètica, que és la primera del país.

“Totes aquestes càtedres, liderades per persones de referència en cadascun dels seus àmbits, contribueixen a aportar un fonament científic, social i també territorial al projecte de futur de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC”, va argumentar Turró fa uns mesos.
 

Valentí Martínez conversant amb Joan Turró, moments abans de començar el dinar amb els periodistes. Foto: Adrià Costa

Arxivat a