El Berguedà, el Moianès i el Lluçanès fan pinya per revitalitzar el sector tèxtil

Un total de 24 persones s'estan formant per ser teixidors, contramestres, filadors i encarregats de filatura | Actualment ja hi ha 12 empreses interessades i s'espera que aquestes augmentin

Aida Morales
17 de novembre del 2015
Actualitzat el 18 de novembre a les 19:31h

Presentació del projecte de valorització dels oficis tèxtils al Berguedà, Moianès i Lluçanès. Foto: Aida Morales.


Un tèxtil va ser, durant el segle XX, un sector de riquesa i feina al Berguedà, el Lluçanès i el Moianès. Conjuntament amb la mineria i altres sectors, ocupava bona part de la població, amb una indústria que era rica per allà on passava el riu Llobregat i el fenomen de les colònies que, sobretot al Berguedà, van deixar una petjada molt profunda. Amb els anys, però, les grans marques es van menjar la indústria local, i moltes de les produccions catalanes van haver de tancar. 

No obstant això, aquestes tres àrees geogràfiques continuen tenint, en essència, un passat i una formació tèxtil molt important, sobretot, en la memòria i experiència de part de la població. Això, sumat a l'elevat atur, tant juvenil com de mitjana edat, ha fet que l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consorci del Moianès i el del Lluçanès hagin pres la determinació d'engegar un programa de valorització del tèxtil, amb la finalitat de formar i potenciar aquest sector, que representa el 13% del PIB al Berguedà i un 6% al Lluçanès, per posar alguns exemples. 

El projecte va començar fa mig any, ha explicat el president de l'ADBerguedà, David Font, en una roda de premsa a Berga. Durant aquest temps, el Berguedà ha iniciat la fase de formació a 24 persones, que seran les que, més endavant, passaran a fer pràctiques professionals en diferents empreses de les tres àrees territorials. En total, es tracta de 14 alumnes del Berguedà, set del Moianès i tres del Lluçanès, que s'especialitzaran per a ser filadors, teixidors, contramestres i encarregats de filatura, amb la finalitat de poder entrar a treballar en alguna de les 12 empreses que, de moment, ja s'han volgut implicar en el projecte. 

 

El president de l'ADBerguedà, David Font. Foto: Aida Morales.

La comarca que té més empreses participants és, de moment, el Berguedà, on s'han interessat Filats Gonfaus, Texber SA, Fibresa, Balvitex SA, Sauleda i Satel SA, tot i que el nombre de societats està creixent per la banda del Moianès i el Lluçanès i, fins i tot, hi ha hagut empreses d'Osona que també s'hi han interessat, segons ha explicat Isaac Peraire, president del Consorci del Lluçanès. 

Aquest programa, doncs, busca revitalitzar la indústria local, millorar l'ocupabilitat i la inserció laboral, i retenir els talents existents al territori per tal d'impulsar la competitivitat del sector tèxtil. I és que, segons ha volgut deixar molt clar Peraire, aquest sector "no només és història, sinó present i ha de ser futur", i per això, ha considerat que aquest projecte va "com anell al dit". 

Per la seva part, el president del Consorci del Moianès, Oriol Batlló, ha posat de manifest la necessitat de tenir un projecte "transversal i integrador del territori", ja que les petites àrees territorials, ha dit, són les que "donen vida al territori", més enllà de Barcelona i la seva àrea metropolitana: "És important que la gent visqui als seus pobles i que aquí siguem productius i ens poguem desenvolupar". 

Aquest projecte, a més, també es planteja com un "repte de futur", ha declarat Font, amb la vista posada en la col·laboració público-privada i en les universitats. 

Suport de la Diputació

En la roda de premsa, el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, també ha volgut mostrar el "suport" d'aquest ens supracomarcal a la iniciativa. "Hem de guanyar una batalla que és la de la indústria", ha afirmat, sobretot, ha dit, en territoris molt associats al sector primari. 

A més, ha remarcat el "compromís" de la Diputació de Barcelona amb les persones vulnerables, amb les empreses i amb el món local, i en aquest sentit, s'ha felicitat de la bona coordinació entre aquests tres territoris. "L'administració està al seu costat", ha acabat. 
 

El president del Consorci del Moianès, Oriol Batlló, i el vicepresident segon de la Diputació, Marc Castells. Foto: Aida Morales.