La Comissió Europea premia la xarxa oberta guifi.net

El jurat considera el projecte com un referent per al desenvolupament de models econòmics i inversió

Redacció Osona.com
17 de novembre del 2015
Actualitzat a les 12:00h
Explicació de la xarxa guifi.net als premis europeus

La Fundació guifi.net va rebre aquest dilluns a la tarda a Brusel·les, de la mà del comissari Günter H. Oettinger per a l'Economia i Societat Digital de la Comissió Europea, el premi com a millor iniciativa per la Banda Ampla de nova generació del 2015 en la categoria de "models innovadors en finançament / models econòmics i inversió", com a reconeixement al model desenvolupat i al considerar-lo com a referent per a la inspiració de molts altres projectes de banda ampla de nova generació a Europa.

Aquest dimarts, també a Brusel·les, es va presentar guifi.net i el model econòmic que aquesta iniciativa desenvolupa en el marc de la jornada "B-Day: Broadband 2020 and Beyond", organitzada per la Comissió Europea.

 

Instal·lació de fibra òptica a Gurb. Foto: guifi.net

Des de la Fundació guifi.net manifesten el seu agraïment a la Comissió Europea i al jurat que ha avaluat les propostes, per haver-los considerat mereixedors d'un reconeixement de tant nivell com aquest. “És un orgull que una iniciativa col·lectiva que s'empeny des de la base, amb la participació de la ciutadania i el voluntariat, de petites i mitjanes empreses al territori i amb la col·laboració de diverses administracions locals, es consideri com un exemple de model econòmic innovador a seguir per aconseguir els objectius europeus per al 2020 per la banda ampla ultraràpida de nova generació", diu l'entitat en una nota.

La xarxa de telecomunicacions Guifi.net es va començar a desenvolupar el 2004 a Osona com a iniciativa ciutadana que aconseguia fer arribar Internet on no era possible tenir-ne de cap més manera a través d'enllaços sense fils, especialment en àmbits rurals i zones disseminades. Des d'aquell moment, la infraestructura no ha parat de créixer i els darrers anys s'hi han incorporat trams amb fibra òptica. En paral·lel se n'ha desenvolupat un model econòmic basat en economia col·laborativa.

Actualment la xarxa connecta més de 30.000 llars i ubicacions diverses, principalment a Catalunya, però també en altres llocs de la Península Ibèrica. A més, el projecte ha emprès col·laboracions amb iniciatives similars d'arreu del món.

Els projectes guanyadors han estat seleccionats entre 48 propostes de 17 estats membres per un jurat de cinc experts internacionals dels sectors de banda ampla, telecomunicacions, sistemes, economia i gestió.