Rupit i Pruit repobla els crancs de la riera

Alumnes de l'Escola L'Agullola de Rupit i Pruit alliberen 150 animals, criats en captivitat, en el marc d'un projecte europeu

Alliberament de cranc a Rupit i Pruit
Alliberament de cranc a Rupit i Pruit | Ajuntament de Rupit i Pruit
Redacció Osona.com
16 de novembre del 2015
Actualitzat el 19 de novembre a les 11:07h

El passat dijous, 12 de novembre, es van alliberar uns 150 crancs autòctons a la riera de Rupit. Els exemplars alliberats fan entre tres i sis centímetres i van ser criats a l'astacifactoria d'Olot el maig passat.

Aquesta repoblació forma part del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga”, per a la recuperació del cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipesrtigo moulinsiana i Vertigo angustior).

 

El cranc autòcton. Foto: Rupit i Pruit

Els crancs serviran per reforçar la població. L'objectiu inicial és que l'any que ve els crancs s'aparellin i els que sobrevisquin criaran a la primavera del 2017.

L'alliberament el van fer el tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Joan Montserrat, i la tècnica de l'astacifactoria, Fina Torres, acompanyats d'una vintena d'alumnes de l'Escola l'Agullola, els veïns del poble i el regidor de Medi Ambient, Agricultura, Hisenda i Cultura, Jaume Heras.
 
La idea d'aquestes accions és la de preservar i recuperar el cranc del riu de potes blanques mitjançant alliberaments d'exemplars criats en captivitat. Aquesta iniciativa també permet conservar altres espècies amenaçades com la nàide allargada o la tortuga d'estany.

El projecte LIFE Potamo Fauna
 
Aquest treball es porta a terme de manera conjunta entre el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a través del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Forestal Catalana i el Consorci de l’Estany, mitjançant el projecte LIFE Potamo Fauna, del qual també són socis el Consorci del Ter, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitabea.
 
LIFE Potamo Fauna és un projecte de quatre anys de durada (2014-2017), finançat per fons europeus en un 50%. A banda del cranc de riu de potes blanques també s’incideix en la conservació d’altres espècies amenaçades com la nàiade allargada (Unio elongatulus), la tortuga d’estany (Emys orbicularis) o els cargolets (Ve