Vic recupera el porta a porta després de la llosa de les eleccions municipals

L’equip de govern té previst portar el debat sobre el nou model de recollida de residus al ple del mes de gener | Una delegació del consistori visita la ciutat italiana de Parma

La delegació de regidors de Vic, a Parma
La delegació de regidors de Vic, a Parma | Ajuntament de Vic
Pere Pratdesaba
16 de novembre del 2015
Actualitzat a les 16:56h

L’equip de govern de Vic (CiU i PSC) ha recuperat el projecte de la recollida de residus porta a porta a la ciutat, que va quedar ajornat a finals de la legislatura passada, bàsicament per criteris polítics i electorals. Ara, ja sense la llosa de les eleccions municipals, l’Ajuntament vol tornar a posar sobre la taula el debat i té previst portar-lo al ple el mes de gener. De moment, una delegació del consistori, encapçalada per la mateixa alcaldessa, Anna Erra, va visitar la setmana passada la localitat italiana de Parma amb l’objectiu de conèixer de primera mà l’experiència d'aquest sistema en una gran ciutat.

En aquests moments, Vic recull un 48% de recollida selectiva de residus, mentre que la mitjana de Catalunya és d’un 38%. Amb el sistema porta a porta es pot arribar a resultats molt superiors als actuals, tal com es demostra en una quinzena de poblacions d’Osona, on ja s’ha implantat el model, la qual cosa ha permès que la comarca liderés els rànquings de recollida selectiva. El porta a porta, però, presenta alguns interrogants, sobretot a les grans ciutats, on encara no s’ha implantat enlloc del país.

El ple de Vic ja va aprovar el projecte inicial del porta a porta el març de 2014. El document especificava aspectes tècnics, com que la ciutat es dividiria en dues àrees, amb dies de servei separats, el cost del canvi de model i de la seva gestió, el número de camions que s’utilitzarien o els dies que es faria la recollida, entre d’altres. El text, però, defugia d’algunes decisions complicades i posposava el calendari d’aplicació i el tipus de gestió a fi i efecte de consensuar un projecte més madurat amb la majoria de forces polítiques.

I el consens definitiu haurà d’arribar en aquesta legislatura. En el rerefons de tot plegat hi havia les eleccions municipals de 2015. El porta a porta representarà un canvi d’hàbits que provocarà molts problemes, sobretot en els primers mesos de la seva implantació, un fet que tots els partits donen per assumit. Uns problemes que podrien haver representat un cost electoral que alguns partits no van voler assumir. Tot i això, la majoria de formacions del consistori donen suport al projecte i no sembla que hi hagi d’haver traves per implantar-lo, o al menys, per debatre’l, a principis de l’any que ve.

L’ Ajuntament de Vic va donar un pas més, tímid encara, per a la implantació definitiva del model, el setembre de 2014, quan el ple va aprovar inicialment l’ordenança municipal de recollida de residus porta a porta, amb l’abstenció dels regidors no adscrits i el vot en contra de PxC. L’ordenança explicava com funcionaria el sistema de recollida, amb detalls com el calendari i el tipus de deixalles que es recollirien. La normativa ha quedat paralitzada fins a l’entrada en vigor del canvi de recollida de residus.
 
Parma, una ciutat italiana de 180.000 habitants

Parma és una ciutat de 180.000 habitants de la regió d’Emília Romana i amb un paisatge urbanístic molt similar a la capital d’Osona: disposa d’un centre històric extens, amb carrers estrets i amb una elevada activitat comercial. També destaca per una tipologia d’edificació amb edificis plurifamiliars i compactes. Parma té implantada la recollida selectiva porta porta des de fa molts anys i tenen uns resultats superiors al 60%.

El nou escenari del consistori vigatà, amb 15 nous regidors, obligava a la necessitat d’actualitzar el debat sobre el nou sistema de recollida de residus i recopilar la major informació possible. D’aquí el viatge de la delegació vigatana a la ciutat italiana.

La visita a Parma va incloure una trobada institucional amb representants polítics de la ciutat italiana i unes visites més tècniques per veure in situ aquest sistema de recollida de porta a porta. Anna Erra, després de constatar l’experiència italiana, afirma que es tractaria d’”una aposta valenta i decisiva”. Admet, però, que representaria un canvi d’hàbits en els veïns i per això remarca que cal que hi hagi al màxim de consens polític possible.

La visita va comptar amb la presència d'Anna Erra (CiU); el regidor de Serveis, Toni Serrat (CiU); el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga (PSC); i els regidors de l'oposició Joan Ballana (ERC), Josep Anglada (PLV) i Arnau Martí (Vic per a Tots). L’Ajuntament de Vic va oferir aquesta visita a un representant de cada formació política del consistori. Totes van acceptar menys Capgirem Vic, que ho va declinar.

El desplaçament ha suposat un cost total de 3.600 euros. Els regidors de Vic per a Tots i ERC s'han pagat el viatge de la seva butxaca.
Arxivat a