El Bisbat de Vic tanca els comptes amb pèrdues per cinquè any consecutiu

La institució catòlica presenta 344.000 euros de dèficit el 2014 | La caiguda de les aportacions dels fidels i l’augment de les dotacions per pal·liar la pobresa, algunes de les raons

Redacció Osona.com
15 de novembre del 2015
Actualitzat el 16 de novembre a les 9:48h

El bisbe Romà Casanova a l'ofici de la festa major de Vic. Foto: Adrià Costa


El Bisbat de Vic ha presentat els números corresponents a l’any 2014, que continuen amb la tònica iniciada fa uns anys en què tant els ingressos com les despeses van començar a disminuir de manera considerable. L’últim exercici que la institució religiosa va tancar els comptes amb números positius va ser el 2009. La crisi econòmica, la qual cosa significa un increment de les dotacions econòmiques destinades a pal·liar la pobresa, i la pèrdua de fidels, amb una caiguda de les seves aportacions, en són algunes de les raons.

Els comptes del Bisbat de Vic corresponents a l’any 2014 suposen un moviment econòmic global d’uns 10,552 milions d’euros d’ingressos i 10,896 milions de despeses. Així, el resultat final ha estat un saldo negatiu de 344.208 euros, gairebé el mateix que l’any anterior, ja que despeses i ingressos han caigut de manera paral·lela.

El capítol d’ingressos, respecte la xifra de l’any 2013 (10.898.000 euros), ha baixat un 3,2%. D’aquesta dada, l’aportació dels fidels representa un 57%; l’aportació de la Conferència Episcopal Espanyola provinent de la “creueta”, un 19,5%; les rendes del patrimoni, un 14,5%; i les subvencions, un 9%. Aquesta distribució d’ingressos està en línea amb la de l’any anterior.

Gràcies a aquests ingressos s’ha pogut fer front a les assignacions que reben els 147 sacerdots i 10 diaques, així com als salaris del personal seglar col·laborador, tots al servei de parròquies, moviments i serveis diocesans, i que representen el 27% de les despeses. També s’ha pagat el funcionament de 249 parròquies i de més de 30 entitats diocesanes que desenvolupen les seves activitats en diferents àmbits: ajuda solidària, formació de joves i seminaristes, conservació i difusió del patrimoni cultural, compres per al culte... i que en total representen més d’un 66% de les despeses. Les aportacions a diferents entitats eclesials arriben al 5,7% del total de despeses. Finalment, en el capítol d’altres hi trobem les despeses financeres i de tributs per un total del 1,3%. Així, el total de despeses ha estat de 10.896.425 euros, que suposa una disminució respecte l’any anterior de més d’un 3%.  

Cal fer esment a les importants quantitats destinades a necessitats específiques (col·lectes que es fan a les parròquies i que es destinen a entitats d’Església), com Càritas, amb 1,843 milions d’euros, xifra que representa un increment d’un 5,5% respecte de l’any anterior, Mans Unides 177.000 euros i Missions 98.000 euros.

Per a l’exercici 2015, la previsió no torna a ser bona, segons fonts del Bisbat. “En la situació de crisis que ens envolta es fa difícil mantenir el nivell de les col·lectes i també estem patint  l’endarreriment en els pagaments del compromisos de subvencions de les administracions públiques, fet que provoca dificultats de tresoreria i necessitats de finançament. Per tant, en l’àmbit diocesà, continuem aplicant criteris d’austeritat en les despeses per tal d’intentar equilibrar el pressupost i no caure en l’endeutament per poder cobrir els dèficits diocesans. Només en el cas d’un dèficit important s’intentarà reduir amb vendes de patrimoni”, expliquen les mateixes fonts.

El Bisbat de Vic engloba parròquies no només d'Osona sinó també de cinc comarques més:  Bages, Anoia, Segarra, Ripollès i Vallès Oriental.
 

Dades econòmiques de l'exercici del Bisbat de Vic 2013

Dades econòmiques de l'exercici del Bisbat de Vic 2012

Dades econòmiques de l'exercici del Bisbat de Vic 2011
 

Dades econòmiques de l'exercici del Bisbat de Vic 2010
 

Dades econòmiques de l'exercici del Bisbat de Vic 2009

Arxivat a