La PAH insta els ajuntaments a implicar-se en la nova llei contra la pobresa

La secció osonenca de l'entitat farà una ronda de trobades amb diversos consistoris

Roda de premsa de la PAH Osona
Roda de premsa de la PAH Osona | PAH-Osona
Anastàsia Klimkovich
11 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:12h
 
Entre les emergències socials provocades per la crisi econòmica, la més greu es troba en l'àmbit de l'habitatge, argumenta la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca d'Osona (PAH). En aquest marc, Catalunya presenta un gran nombre de desnonaments i execucions hipotecaries.

Per regular aquesta situació d'emergència social, el passat 6 d'agost va entrar en vigor la nova Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar les problemàtiques amb l'habitatge i la pobresa energètica. Aquest llei és la primera que afronta el problema dels desnonaments deguts a impagaments de lloguer. 

La PAH d'Osona insisteix en què el paper dels ajuntaments en aquesta llei és fonamental. Han de treballar conjuntament amb els serveis socials municipals o amb les oficines locals d'habitatge. A més a més, apunta que s'han d'establir convenis amb les subministradores per tal que apliquin importants descomptes o disposin d'un fons d'ajut econòmic a fons perdut. La PAH recorda que des de l'any 2008 la llum ha pujat un 60% i l'aigua en un 66%, despeses massa altes per les famílies afectades.

Dins de la Llei 24/2015, es presenta la cessió obligatòria dels pisos buits. "D'aquesta manera els ajuntaments tenen una eina àgil per augmentar el seu parc de lloguer a disposició de persones o famílies en situació de pèrdua de l'habitatge o dificultats d'accés", diuen des de la PAH. L'Agència de l'Habitatge ha facilitat als ajuntaments dels 72 municipis de demanda acreditada d'habitatge, entre ells Vic i Manlleu, el llistat de pisos que hauran de pagar l'impost de pisos buits a partir de gener de 2016.

A més, la campanya d'Obra social de la PAH, "La Sareb és nostra", fa unes setmanes va publicar un mapa de pisos propietat de la Sareb, també conegut com a "banc dolent". Com a mínim n’hi ha 111 a Osona. "Aquests han de ser els primers a ser reclamats en cessió obligatòria. Cal tenir en compte que la Sareb és una entitat creada amb fons públics per rescatar els bancs", reclama la PAH.

Així doncs la PAH anuncia que continuarà amb les mobilitzacions i accions que facin falta per garantir que la llei s'aplica correctament i que es protegeixen a les persones i no als bancs i subministradores. També organitzaran rondes de trobades amb els ajuntaments de la comarca per tal de conèixer com estan aplicant la Llei 24/2015.

Paral·lelament  amb la vista posada a les eleccions vinents generals del 20 de desembre, la PAH estatal està portant a terme la campanya "Exigències PAH" a través de la qual es demana als diferents grups polítics que incorporin les demandes de la PAH en els seus programes electorals com a tema prioritari i sense dilacions. Dins de les demandes consten les mesures de segona oportunitat, un lloguer digne i subministraments bàsics.

La PAH-Osona es reuneix tots els dimecres al Casal Claret de Vic, carrer de la Rambla, 14. A partir de les 18:00h: Acollida al 3r pis, i a partir de les 19:00h per tractar sobre l'assessorament jurídic col·lectiu i assemblea al 1r pis.
Arxivat a