Eumo Editorial millora la seva posició al mercat amb els canvis d'accionariat

L’aliança amb 9 Grup Editorial permet encarar el futur amb garanties i obre noves perspectives, com l’entrada al mercat castellà o la creació de noves línies divulgatives

Redacció Osona.com
11 de novembre del 2015
Actualitzat el 14 de novembre a les 16:50h
Signatura de l'acord entre les dues editorials, aquest dimarts a la UVic. Foto: UVic

El 9 Grup Editorial, tal com ja va avançar Osona.com, ha entrat a formar part de l’accionariat d’Eumo Editoral, amb una participació del 20% de les accions, percentatge que podria arribar a un 30% en el futur. L'acord arriba després que a principis d’any la Fundació Universitària Balmes (FUB), titular de l’editorial vigatana, recuperés el 50% de les seves accions, que estaven en mans de Edicions 62 (Planeta) des del 2011. L’acte de formalització de l’entrada del nou soci ha tingut lloc aquest dimarts a la UVic, i ha comptat amb la presència de Joan Turró, director general de la FUB; Jordi Ferré, director de 9 Grup Editorial; i Montse Ayats, directora d’Eumo Editorial.

Joan Turró ha qualificat l’aliança “d’acord estratègic” i ha destacat la sintonia del nou soci “que comparteix valors que sempre han definit el caràcter d’Eumo Editorial”, com són el compromís amb l’educació i la socialització del coneixement, i amb el territori, és a dir, amb la llengua i la cultura propis. Segons Turró, “l’acord també enforteix el projecte universitari de la UVic-UCC, que gràcies a Eumo Editorial, el fa diferent de les altres universitats”.

Els editors Jordi Ferré i Montse Ayats han destacat els beneficis que es deriven de la complementarietat dels catàlegs d’Eumo i dels segells que integren 9 Grup Editorial. A la reducció de costos de producció i l’augment de la força comercial (que es donava també en l’etapa a Grup 62 – Planeta), s’hi afegeix projecció i notorietat de marca, més reconeixement del talent dels autors i col·laboradors i més facilitats per captar nous lectors.

Per Jordi Ferré, la cooperació entre editorials és una bona estratègia perquè les enforteix en un moment en què el sector ha vist reduïts els ingressos de manera significativa (una caiguda del 27% des del 2010) i els permet posicionar-se millor per acarar el futur amb garanties. Segons Ferré “des de 9 Grup Editorial  creiem en els projectes editorials cooperatius i l’acord d’avui ens dóna múscul i permet fer-nos grans a partir d’unir esforços”. També ha volgut posar en valor l’important pes específic que té la marca Eumo Editorial en el món educatiu.

Montse Ayats, acabada de ratificar en el càrrec de directora d’Eumo, ha posat l’accent en el que recupera l’editorial en aquest nou cicle: “Tindrem la capacitat de decidir les línies editorials, de gestionar l’empresa amb autonomia i un tracte més proper amb autors i col·laboradors”. També ha anunciat l’entrada al mercat castellà, l’impuls de la col·lecció d’assaig “Referències” i la creació de noves línies divulgatives que reforcen els àmbits d’educació i societat “gràcies al contacte directe que Eumo manté amb els professors i investigadors de la UVic”.

Per tots dos socis, l’encert de la col·laboració es confirma tant per l’evolució de les vendes (a 30 d’octubre, un 20% per sobre de l’any passat), com pels resultats positius que es preveuen per al tancament de l’exercici.

Les dues editorials

9 Grup Editorial, format pels segells Cossetània Edicions, Angle Editorial, Quorum Llibres i Lectio Ediciones, és el segon grup editorial que més títols edita en català, després de Grup 62, amb una facturació de 2,5 milions d'euros. Angle Editorial edita principalment narrativa, tant d'autors catalans com estrangers, assaig i autoajuda; Cossetània Edicions té com a línies més importants l’excursionisme, la natura, el turisme, la cuina, les tradicions i el llibre pràctic, entre d’altres; Quorum Llibres és una plataforma de micromecenatge per al sector del llibre i Lectio Ediciones és el segell en castellà del grup.

Eumo Editorial va ser creada el 1979, dos anys després de la fundació de l'Escola Universitària de Mestres d'Osona. Va néixer com a estímul i suport a la recerca i a una tasca docent que es volia renovadora i innovadora. Avui, Eumo Editorial compta amb més de 1.300 títols agrupats en dos eixos: el de manual universitari, assaig i poesia d'una banda, i el de llibre escolar de l’altra.
Arxivat a