La granja Sant Martí de Sant Martí de Centelles triomfa de nou als premis Porcs d'Or

L’explotació guanya els dos guardons més prestigiosos del certamen estatal | Osona s’emporta 12 premis, repartits en nou granjes

Els responsables de la granja Sant Martí, amb el conseller Jordi Ciuraneta
Els responsables de la granja Sant Martí, amb el conseller Jordi Ciuraneta | Generalitat de Catalunya
Redacció Osona.com
09 de novembre del 2015
Actualitzat el 11 de novembre a les 12:33h

Granja Sant Martí ha estat novament la triomfadora de la XXII edició dels guardons Porc d’Or, aconseguint, per segon any consecutiu, el Porc d’Or amb Diamant, màxim guardó de la cita, i que va lliurar a la gala de divendres passat a Lorca (Múrcia) el conseller Jordi Ciuraneta, i el premi a la Màxima Productivitat. La granja, de l’empresa Pinsos Grau SA i situada a Sant Martí de Centelles ha batut el seu propi rècord: amb 35,82 garrins deslletats per truja i any supera els 34,78 que va assolir en la passada edició.
 
Granja Sant Martí va iniciar la seva activitat l’any 1994 i en l’actualitat compta amb un cens de 1.200 reproductores. Va començar com a cicle tancat, canviant el seu sistema de producció el 2002 i reorganitzant-se cap a granja de reproductores i garrins fins a 6 quilos (Fase I). Les naus de Granja Sant Martí estan condicionades ambientalment i adaptades al sistema d’allotjament en grups de les truges gestants i sistema d’alimentació mitjançant màquines electròniques d’identificació individual. El jurat ha destacat la seva extraordinària eficiència productiva i nivell sanitari.

En aquesta edició dels guardons Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina s’ha analitzat prop de 800 granges, que sumen un total de 750.000 verres, el que representa el 4% del cens de reproductors a nivell estatal. Un total de 97 explotacions de 10 comunitats autònomes optaven a 45 premis a través de 124 nominacions distribuïdes por categories; sent Catalunya, Aragó i Navarra les comunitats que encapçalaven la llista de nominats d’aquesta edició. Aquests són els guardons de més prestigi del sector.

Catalunya ha estat la comunitat autònoma amb major nombre de premis, acaparant un total de 19 estatuetes (de les que 14 han anat a parar a Barcelona, tres a Lleida, i una a Girona i una altra a Tarragona). La segueix Aragó, amb 13 guardons (set per a Saragossa i sis per a Osca), i Navarra, amb quatre. També han estat premiades Castella i Lleó (tres premiats), Galícia i Castella-La Manxa (dues estatuetes cadascuna), i el País Valencià i Múrcia, amb un guardó cadascuna d’elles.

Èxit de les granges osonenques

Les explotacions osonenques van tornar a triomfar en aquest certamen. Osona va acumular un total de 12 premis que es van repartir en nou granges.

Granja Sant Martí, a més dels dos màxims guardons, va aconseguir l’or en l’apartat de producció numèrica en la quarta categoria. El podi d’aquesta categoria el van copsar explotacions osonenques: la plata per a Can Marçal, a les Masies de Voltregà; i el bronze per a Gelats, de Santa Cecília de Voltregà, totes dues propietat de Granges Terragrissa. Granges Mas Rovira, de Sora, va aconseguir l’or en l’apartat de taxa de parts, també en aquesta categoria.

Les granges osonenques també es van emportar el tres premis de la tercera categoria en producció numèrica: l’or per a la granja Castellets de Taradell, de Pinsos Sant Antoni; la plata per a la granja El Serrat de Sant Boi de Lluçanès, també de Pinsos Sant Antoni; i el bronze per a la granja Torremagra de Collsuspina, de Nútrex Pinsos. En l’apartat de garrins deslletats per truja de baixa, la Granja Espadaler de Sant Quirze de Besora, propietat de Pinsos Sant Antoni, es va endur la plata.

Per últim, la granja la Vernera, de Sant Boi de Lluçanès, va aconseguir dos guardons de plata en la primera categoria, en producció numèrica i en garrins deslletats per truja de baixa.
 

Llistat d'explotacions premiades (EXCEL)

Més informació de la gala de lliurament de premis

Arxivat a