Sant Hipòlit arxiva la multa a quatre regidors de CiU per hissar l'estelada a l'Ajuntament

L’alcalde socialista Xavier Vilamala pretenia sancionar amb 2.400 euros els quatre edils convergents per no respectar l’ús dels edificis públics i per “col·locar cartells o propaganda fora dels llocs habilitats”

Els regidors de CiU a Sant Hipòlit de Voltregà, posant l'estelada al balcó de l'Ajuntament
Els regidors de CiU a Sant Hipòlit de Voltregà, posant l'estelada al balcó de l'Ajuntament | CiU
Redacció Osona.com
08 de novembre del 2015
Actualitzat a les 8:52h

L’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà ha arxivat l'expedient sancionador per valor de 2.400 euros contra els quatre regidors de Convergència al consistori per haver penjat l’estelada al balcó de l’Ajuntament el passat 19 d'agost, tal com ha confirmat a Osona.com el portaveu de la formació, Joan Turró. La resolució, on no es contemplen les al·legacions presentades per CiU, explica que l’objectiu de la sanció ja s’ha aconseguit i, per tant, és suficient i no cal multar. Turró afegeix que no en tenen prou i que aniran més enllà, si convé via denúncia, perquè volen una rectificació pública.

Segons l’expedient que ara s’ha arxivat, els regidors Joan Turró, Irene Sañé, Sergi Cirera i Salvador Pujol havien de pagar 600 euros cadascun de la seva butxaca. Se’ls imputaven dues infraccions lleus: “no respectar les normes establertes per a l’ús de les instal·lacions i edificis públics”, i “col·locar cartells o propaganda fora dels llocs habilitats a l’efecte”.

La polèmica de l’estelada

La tensió a l’Ajuntament de Sant Hipòlit ha estat constant des de les eleccions municipals del 24 de maig. El consistori sortint va deixar una aritmètica complicada, on es necessitaven suports per formar equip de govern: quatre regidors del PSC, que va guanyar les eleccions; quatre de CiU i tres de Som Voltregà-AM, vinculat a ERC. Finalment, i després d’unes negociacions molt complicades, Som Voltregà va formar govern amb el PSC i va deixar CiU a l’oposició.

El consistori de Sant Hipòlit de Voltregà, en un ple molt tens, va rebutjar a principis d’agost posar l’estelada al balcó, tal com reclamava CiU en una moció. La proposta es va tombar amb l'abstenció de Som Voltregà-AM i el vot en contra del PSC, de manera que la balança es va decantar amb el vot de qualitat de l'alcalde. Els arguments socialistes: ja hi havia  penjada una estelada a la façana del consistori i al pavelló municipal, a més dels cartells de "Municipi per la independència" a les entrades del poble.

Uns dies més tard, el 19 d’agost, els quatre regidors de CiU van penjar l’estelada al balco contradient la decisió del ple extraordinari. L'alcalde en funcions, Hipòlit Serra (Som Voltregà-AM), la va fer retirar unes hores més tard. L’expedient sancionador feia referència en aquesta acció.

Convergència no va quedar satisfeta i va entrar una instància a l’Ajuntament reclamant que es repetís la votació del ple perquè considerava no es va resoldre correctament. L'alcalde va aplicar el seu vot de qualitat per decidir que no es pengés l'estelada, però Turró va denunciar que calia “una segona votació indicant l'especificitat del vot de qualitat".

L’equip de govern va tenir en compte la instància i va tornar a portar la moció al ple de setembre. En aquesta ocasió, Som Voltregà-AM hi va votar a favor. En compliment d'aquest acord, es va hissar finalment una estelada al balcó de l’Ajuntament i es van instal·lar dos pals amb estelades a la plaça de la Sardana i a la rotonda del carrer del Mallol.