Els ciutadans de Vic decidiran quin model de gestió volen per a l'Atlàntida

L'oposició, la majoria de la qual aposta per la remunicipalització, força l'aprovació d'un procés participatiu, en contra de l'equip de govern | Aprovada la reforma del Mercat Municipal

Susagna Roura, regidora de Cultura, i Benjamí Dòniga
Susagna Roura, regidora de Cultura, i Benjamí Dòniga | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
05 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:33h

Susagna Roura, regidora de Cultura, i Benjamí Dòniga. Foto: Adrià Costa


Els ciutadans de Vic decidiran, a través d’un procés participatiu, si volen que la gestió de l’Atlàntida i l’Escola de Música sigui pública o privada. Així es va acordar en el ple municipal celebrat aquest dimecres, 4 de novembre, on els partits de l’oposició van tornar a infringir un sever correctiu a l’equip de govern, mostrant les seves febleses en aquesta legislatura, precisament en un debat de gran calat per a la ciutat.

La moció, presentada conjuntament per Capgirem Vic i ERC, va ser aprovada amb els vots dels 11 regidors de l’oposició: les dues formacions esmentades més PLVI i Vic per a Tots. Els 10 edils de l’equip de govern (CiU i PSC) hi van votar en contra.

La moció, després d’una llarga exposició de motius, acorda constituir ja durant aquest mes de novembre una comissió tècnico-política, amb representació del sector cultural, perquè coordini la realització d’un procés participatiu sobre el model de gestió de l’Atlàntida. El document també fixa la calendarització del procés, de gener a juny de l’any que ve; i les fases, amb les enquestes, audiències públiques ciutadanes, fòrums de participació i la consulta pròpiament dita. Si els ciutadans decideixen remunicipalitzar la gestió, actualment privada i a través d’una fundació, la transició s’haurà de fer de manera “immediata”.

Ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa


El debat sobre la gestió de l’Atlàntida no és nou. En el darrer tram de la passada legislatura ja va mostrar les esquerdes entre el llavors equip de govern, format per CiU i ERC. Es va poder visualitzar en el ple municipal de gener de 2015, on els republicans no van acceptar la proposta de l’alcalde de prorrogar la concessió a la Fundació Atlàntida per un període de vuit anys més, tal com marcaven els estatuts. ERC, per la seva banda, defensava que s’havia de deixar expirar el contracte (el 31 de juliol de 2015) i municipalitzar la gestió. Finalment, es va arribar a una solució salomònica, una pròrroga de dos anys, que permetés que la decisió final sobre la gestió de l’equipament es prengués en el consistori sortint de les eleccions municipals de maig.

ERC ha recuperat el tema, tal com va quedat estipulat el gener, ara de la mà de Capgirem Vic, que també veu amb bons ulls la remunicipalització. “Avui volem aprovar un procés participatiu amb voluntat de consens”, va argumentar Joan Ballana (ERC) al ple. El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va celebrar que es donés sortida a “un tema tan important” i ja va avançar alguns dels seus arguments en el procés participatiu: “Cal la planificació d'una nova programació i una nova gestió dels espais. L’Atlàntida va costar molts diners i no és accessible a la gran majoria de ciutadans de Vic”. També ho va fer Ballana: “L’Atlàntida no ofereix butaques a baix cost ni descomptes per a famílies. Cal una reorientació tarifària, entre d’altres mesures”.

Josep Anglada (PLVI) està “d’acord” en explorar altres formes de gestió “si es demostren que són millors que les actuals”. PLVI reconeix, però, la bona gestió de la Fundació.

Vic per a Tots considera que l’actual model de gestió “no pot continuar” i s’ha de millorar. Arnau Martí va instar els grups que van presentar la moció a deixar clar que el procés participatiu emanaria de la comissió que es constituiria, la qual cosa es va acceptar. Per a la formació, el millor model de gestió seria una empresa de servei públic, ni municipalització ni fundació privada.
 

Arnau Martí parlant amb Joan Ballana. Foto: Adrià Costa


Benjamí Dòniga. Foto: Adrià Costa


Benjamí Dòniga (PSC) es va voler desmarcar de la posició condescendent dels regidors socialistes que el van precedir en la passada legislatura i va declarar sense embuts que la gestió de l’Atlàntida no era una prioritat. “No podem carregar les arques municipals amb una gestió que pot ser insostenible. Estem en contra de la municipalització de l’Atlàntida si no hi ha un criteri tècnic i econòmic que ho faci viable”, va dir.  
 
En  el debat, el grup de CiU, va mostrar-se partidari de la creació d'una comissió d'experts en gestió d'equipaments culturals i deixar la possible remunicipalització per més endavant. La regidora de Cultura, Susagna Roura, va defensar aquest argument i va mostrar el seu escepticisme sobre alguns dels requisits legals del procés participatiu, que no veu massa clars.

Un vot “crític” d’ERC al Mercat Municipal

El ple també va aprovar un altre punt important: el projecte inicial de remodelació del Mercat Municipal, els detalls del qual ja va avançar Osona.com. Tots els grups hi van votar a favor menys Capgirem Vic, que es va abstenir. Antoni Serrat (CiU), que és qui ha portat les llargues negociacions amb els paradistes, va qualificar la iniciativa com “una aposta molt seriosa i molt important”.

Amb el nou projecte, les parades i els obradors s’ubicaran a la planta baixa i es millorarà la comunicació amb la resta d'eixos comercials, amb l’enderroc de l'edifici de La Caixa inclòs, ja efectuat. L’equipament quedarà en un mateix nivell i tindrà l’entrada per la plaça de la Farinera, un espai que podria complimentar l’oferta del mercat, amb “parades de flors, quioscs o fins i tot inflables per a la quitxalla”, segons Serrat.

El cost total del projecte és d’1.811.408 euros (inclòs IVA), dels quals l’Ajuntament ja n’ha fet efectius 200.000 que es van utilitzar per reforçar l’estructura, que estava malmesa, i estaria disposat a aportar-ne 350.000 més a fons perdut. La resta, 1.261.408 euros, hauria d’anar a càrrec de la vintena llarga de paradistes que hi ha en aquests moments a l’equipament.

Si es compleixen tots els terminis establerts, les obres es podrien iniciar a finals de març. Els treballs tenen un temps d’execució d’entre set i vuit mesos, per la qual cosa el nou equipament es podria estrenar just abans de Nadal de 2016.

Toni Serrat al ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

 

Maria Balasch i Jaume Colomer. Foto: Adrià Costa


ERC, tot i donar-hi suport, va emetre un vot “crític”, segons  Jaume Colomer, ja que el projecte només contempla “una reforma parcial de l’edifici”, amb els usos a la planta baixa. En el mateix sentit es va expressar Marc Barnolas, de Capgirem Vic: “El projecte d’obra no presenta els mínims per donar-hi suport. No es facilita l’accés per la banda baixa per tots els cantons i no està determinada l’activitat que es farà a la primera planta”.

Totalment oposada va ser la posició de Josep Anglada, portaveu de PLVI, que es va mostrar eufòric amb la reforma: “Ja és hora que l’equip de govern s’hagi adonat de la urgència de la proposta”.

En el torn de rèplica, Serrat va explicar que només quedarà lliure la primera planta (el pàrquing de la segona continuarà), però que no s’hi podrà fer cap ús fins que s’acabin les obres. També va avançar que, des de que s’ha començat a parlar de la remodelació, ja s’han rebut dues sol·licituds de nous paradistes”.

Beques menjador i “irregularitats” a la FUB

El ple va  aprovar el reglament del cementiri municipal, junt amb d’altres punts més de tràmit. Pel que fa a la resta de mocions, va tirar endavant per unanimitat una proposta de Vic per a Tots sobre les beques-menjador per als infants en situació de vulnerabilitat. El text exigia a la Generalitat que garantís aquests ajuts i instava l’Ajuntament a reservar una partida extraordinària al pressupost municipal per cobrir les sol·licituds de beques no atorgades tot i complir els requisits.

Vic per a Tots va acceptar dues esmenes, una d’ERC sol·licitant estendre els ajuts de les beques-menjadors a altres aspectes de desigualtats educatives socials, com les activitats extraescolars, i una altra de l’equip de govern, que va defensar que l’Ajuntament ja està destinant una dotació econòmica en aquests nens i va voler que s’emfatitzés al text, dient que “es continuarà” preservant una partida.
 

Sara Blázquez i Joan Coma Roura. Foto: Adrià Costa

 

Arnau Martí i Katia Juncks. Foto: Adrià Costa


No va prosperar, en canvi, la moció presentada per Capgirem Vic on s’instava els quatre representants de l’Ajuntament de Vic al Patronat de la Fundació Universitària Balmes (dos de CiU, un d’ERC i un de Capgirem Vic) que sol·licitessin incloure un punt en la propera reunió d’aquest ens on es demanés l’elaboració d’un informe tècnic i jurídic extern sobre totes les contractacions de serveis de la UVic-UCC des de l’any 2010 al 2015, per detectar si hi havia hagut alguna irregularitat. El segon punt de la moció també demanava apartar de les seves funcions el director general de la FUB, Joan Turró, a l’espera de l’informe, ja que Capgirem Vic considera que l’entitat ha mantingut relacions comercials amb empreses a les quals està vinculat. Capgirem Vic va acceptar retirar aquest punt, a instàncies d’ERC i PLVI, que van reclamar més informació.

Tot i això, la moció no va ser aprovada: l’equip de govern hi va votar en contra; Capgirem, PLVI i ERC hi van votar a favor i Vic per a Tots es va abstenir. L’empat a 10 vots es va decidir amb el vot de qualitat de l’alcalde. L’equip de govern creu que el debat ja es farà al Patronat i a una trobada que tots els grups municipals tindran amb els òrgans de gestió de la universitat, el 27 de novembre.

El debat va anar més enllà del que proposava la moció i va derivar en un fort enfrontament dialèctic entre Josep Arimany (CiU) i el portaveu de Capgirem Vic, Joan Coma, sobre el model de gestió de la universitat.

Tots els grups, a excepció de Capgirem Vic, van coincidir amb l’argument de Vic per a Tots, que va assenyalar que aquests tipus de debat s’han de fer “on pertoca”, o sigui, al Patronat de la FUB. El regidor d’aquesta formació va qualificar d’“estrambòtic” que s’aprovés una moció abans de tenir el debat al Patronat”.

EL PLE, EN BREU

L’Ajuntament de Vic estudiarà en les properes edicions si el Festival de Cantonigròs queda en mans municipals o si continua amb els organitzadors actuals, va dir l’alcaldessa Anna Erra. El consistori va aprovar una modificació de crèdit, sense el vot d’ERC i Capgirem, per atorgar una subvenció addicional de 15.000 euros al certamen, a més dels 51.780 que ja estaven fixats. L’organització va dir que necessitava aquests diners i que si no els tenia no es faria el Festival d’enguany.
 

Fabiana Palmero, Josep Arimany, Anna Erra i Susagna Roura. Foto: Adrià Costa


L’Ajuntament està buscant qui és l’autor de la figura del Merma, per poder-la reparar segons el seu criteri.

L’Ajuntament està estudiant algunes possibilitats per esponjar el centre cívic de la Plaça Osona, les activitats del qual han tingut un gran èxit i està saturat.

Les obres del carrer Nou estan a punt d’acabar-se. La previsió és que es finalitzin el 15 de novembre.

 

Margarida Tió i Josep Lluís Garcia. Foto: Adrià Costa

ERC critica l’acumulació de deixalles al costat dels contenidors del Temple Romà. Serrat diu que no pot fer-hi res, si no és posar-hi més contenidors, i insta els partits a donar suport al sistema de recollida de deixalles porta a porta, que es debatrà en els propers mesos.

El cotxe a disposició de l’equip de govern (i dels regidors de l’oposició si el sol·liciten) el condueixen els mateixos regidors. En el cas de l’alcaldessa, en ocasions determinades el podria conduir un ordenança.

L’equip de govern no es planteja fer funcionar el transport urbà en diumenges i festius. L’aportació que es fa ja cobreix les necessitats de més demanda dels dies laborables.

Els pressupostos participatius ja tenen partida econòmica i ja s’estan gestionant.

L’equip de govern vol tenir enllestida la nova biblioteca municipal abans d’acabar la legislatura, diu Anna Erra.

L’equip de govern no té previst posar cap banc ni cap punt d’aigua a la plaça Major, tal com demanava Vic per a Tots, perquè canviaria la seva fisonomia, argumenta Fabiana Palmero.

Arxivat a