Un informe històric avala la possible retirada de la distinció de vigatà il·lustre al virrei Avilés

L’historiador Vicenç Pascual considera “interessant” la moció presentada per la CUP l’abril de l’any passat, on es reclamava la revisió dels honors a Gabriel Avilés

Redacció Osona.com
04 de novembre del 2015
Actualitzat a les 12:15h
L’historiador vigatà Vicenç Pascual avala en l’informe que ha fet per encàrrec de l’Ajuntament de Vic la possibilitat que se li retiri la distinció de vigatà il·lustre al virrei Avilés. Així ho manifesta en la conclusió del document: “Personalment considero que la moció presentada per la CUP en aquest Ajuntament es pot considerar interessant, sobretot pel fet de no acceptar les fal·làcies del passat i reclamar que la memòria històrica tingui un contingut crític. Certament l’anomenada conquesta d’Amèrica no és un fet històric per celebrar, sinó per conèixer-lo i no oblidar-lo, com a part d’uns esdeveniments que no s’haurien de tornar a repetir”. Vicenç Pascual és autor del llibre El Virrei Avilés i la segona conquesta d’Amèrica i un dels màxims experts en la figura d’aquest militar nascut casualment a Vic el 1735.

L’Ajuntament de Vic va decidir, en el ple del mes d’abril de l’any passat i a instàncies d’una moció de la CUP, iniciar un expedient administratiu de revisió -que s’encarregaria a un historiador- de la concessió de vigatà il·lustre a Gabriel Avilés, conegut com el virrei Avilés. Tots els partits hi van votar a favor menys PxC, que es va posicionar en contra. La petició de canviar el nom del carrer Virrei Avilés es va posposar per més endavant.

Ara, un cop entregat l’informe de Vicenç Pascual a l’Ajuntament, des de Capgirem Vic es demanarà que es tiri endavant, en el marc del nou reglament d’honors i distincions de la ciutat, la retirada de la distinció de vigatà il·lustre del Virrei Avilés, en la línia del que es deia en la moció de la CUP.

L’informe de l’historiador Vicenç Pascual fa un detallat repàs de la vida i obra del virrei Avilés i de la seva actuació en el govern de les colònies espanyoles a Amèrica en una època on hi va haver fortes repressions contra les poblacions indígenes. “Les investigacions del professor han permès posar llum a algunes incògnites relacionades amb la figura del virrei Avilés i fins i tot matisar algunes de les afirmacions que es feien en la moció de la CUP, basades bàsicament en el discurs d’encomi de la figura del personatge que va fer Luis B. Nadal el 1895 quan va ser nomenat vigatà il·lustre”, explica Capgirem Vic en una nota.

Pascual també conclou que “probablement Gabriel d’Avilés va rebre el títol de ‘vigatà il·lustre’ pel fet d’haver estat virrei, i no pels coneixements que es tinguessin en aquell moment sobre el seu govern i la seva persona”. El càrrec de virrei, segons l'historiador, “era considerat per la societat com una eina per a l’enriquiment personal, sobretot degut a què els virreis rebien molts obsequis de la població criolla, desitjosa de mantenir els seus privilegis, i com a persones que podien accedir al rei i a l’alta administració de l’Estat”.
 

Informe íntegre de Vicenç Pascual (PDF)

Arxivat a