L'ACA analitza unes algues invasores al pantà de Sau

Les plantes poden generar productes tòxics en determinades circumstàncies | Confinada l’aigua superficial, de manera “preventiva”

El pantà de Sau, amb les algues de color verd
El pantà de Sau, amb les algues de color verd | Josep M. Costa
Redacció Osona.com
04 de novembre del 2015
Actualitzat el 07 de novembre a les 8:24h

El pantà de Sau, amb l'aigua de color verd a causa de les algues. Foto: Josep M. Costa


L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha detectat des de fa algunes setmanes en diversos punts de la superfície de l’embassament de Sau la floració i presència de cianofícies, unes algues de color verd que, en determinades circumstàncies, poden ser potencials productores de toxines. És la primera vegada que es detecten aquestes plantes al pantà. Segons alguns veïns, en alguns indrets se n’acumulen grans quantitats amb una forta olor.

Les cianofícies són un tipus d’algues amb pigment de clorofil·la que permet la fotosíntesi. De fet, són els únics organismes procariotes que poden fer la fotosíntesi. Es considera que aquestes van ser les responsables de que al principi de la vida comencés a dissoldre’s oxigen al mar i que després s’alliberés a l’atmosfera.

Davant d’aquesta situació, l’ACA ha decidir confinar temporalment l’aigua de l’embassament a l’espera que les algues es dispersin de forma natural amb les aportacions d’aigua i el descens de les temperatures. La mesura s’ha modificat lleugerament amb la llevantada, que ha aportat una gran quantitat d’aigua al pantà i ha obligat al desguàs de fons, per les portes inferiors, perquè així no afecti l’aigua superficial, que és on estan allotjades les algues.

En tots els controls analítics realitzats fins ara, l’ACA no ha detectat presència de compostos tòxics produïts per les algues ni cap altra tipus d’afectació. Tampoc s’ha detectat alteració de la qualitat, ni a l’aigua de la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ni a la de Sant Romà de Sau, “estant l’abastament d’aigua garantit”, assegura un portaveu de l’ACA.

“Amb caràcter preventiu”, però, durant uns sis dies es van tallar temporalment dos punts d’abastament d’aigua privat del pantà, que es van reobrir ja fa una setmana. Amb la baixada de temperatures, es considera que les algues deixen de ser potencialment tòxiques i que ja no hi ha cap risc a l'aigua.

En un primer moment, i tal com va publicar aquest diari, va transcendir que el color verdós del pantà era degut al pol·len dels arbres, la qual cosa era errònia.
 

Panoràmica del pantà de Sau. Foto: Josep M. Costa