Protecció Civil demana extremar la prudència pel temporal

La llevantada portarà precipitacions intenses de fins a 100 litres i ratxes de vents intenses que poden arribar als 70 km/h

Redacció
02 de novembre del 2015
Actualitzat a les 7:22h
Protecció Civil demana extremar la prudència davant el temporal que afecta Catalunya a partir d'aquest diumenge i que serà especialment intens aquest dilluns. L’arribada de fort vent, pluja abundant i mala mar fa que es demani extremar la prudència i posa en situació d’alerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya Inuncat i el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per risc de ventades. 

Tot i que el mal temps ja s'ha començat a notar a partir d'aquest diumenge, no serà fins avui que arribarà al punt de major intensitat. El temporal es farà notar ja al matí al sud i s'estendrà a partir del migdia cap al nord-est afectant tot el territori. La situació de mala mar es pot perllongar fins dimarts.
 
Pel que fa al fort vent, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu un episodi de vent de component sud i est durant tot el dilluns que afectarà tot Catalunya. Es preveu que bufi fort a cotes mitjanes i baixes i caldrà estar atent en zones urbanes, sobretot a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona. 
 
Es demana assegurar o retirar els objectes que es trobin a terrasses i balcons de les cases que el vent pot fer caure al carrer. Igualment, en cas que el vent sigui molt intens es recomana evitar que la gent es refugiï al costat de murs que puguin ser inestables, cartells i mobiliari urbà, així com d’arbres dels que es pugui’n desprendre branques o fragments del tronc. 

Pluges intenses a tot el territori
 
El Servei Meteorològic de Catalunya indica que l’episodi de pluges s’iniciarà la matinada de diumenge a dilluns i durarà fins la nit de dimarts, desplaçant-se de sud a nord. El risc és per acumulació de pluja, que en alguns llocs pot superar els 100 l/m2 en 24 hores i, puntualment, també pot haver-hi pluja intensa amb xàfecs que deixin més de 20 l/m2 en 30 minuts.
 
Les pluges apareixeran pel sud (amb més probabilitat al Montsià i Baix Ebre, i amb menor a la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Tarragonès, Alt Camp, Conca de Barberà i Baix Penedès) i al llarg del matí i migdia s’estendran per tot el territori llevat de Ponent i alguns parts del litoral nord. On l'acumulació de pluja pot causar més afectacions és a Terres de l'Ebre i Tarragona, sense descartar l'àrea metropolitana de Barcelona. Rius i rieres podran portar quantitats abundants d'aigua i patir algun desbordament puntual. A les comarques de Girona, excepte Garrotxa i zones del Pirineu Oriental, és on es preveuen menys afectacions. 
 
Pel que fa al mar, es preveu que dilluns hi haurà mar de fons de l’est a tot el litoral amb vent moderat amb cops forts de component est. Territorialment, l’episodi s'estendrà a partir del matí des del litoral sud cap al nord i acabarà afectant tota la costa amb onades que poden superar els 2,5 metres, tot i que puntualment es podria arribar fins els 4 metres.

Per aquest motiu, es demana extremar la prudència en les proximitats de passejos marítims, camins de ronda i  platges i no apropar-se a espigons i altres llocs on trenquin les ones. Un cop de mar pot endur-se una persona mar endins.