El jutge dóna part de raó a la CUP de Vic per un fitxer policial de la Urbana

Capgirem Vic demana la destrucció de les dades recollides | Susagna Roura (CiU) i Joan Ballana (ERC) recorden que no s'ha d'eliminar res perquè mai havia entrat en vigor | L'equip de govern no recorrerà la sentència i adequarà la proposta

Redacció
29 d'octubre del 2015
Actualitzat el 03 de novembre a les 9:08h

D'esquerra a dreta: l'advocat i membre de la CUP, Antoni Iborra; la regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez; i l'exregidor de la CUP a Vic, Nil Puigivila Foto: ACN


El jutjat contenciós-administratiu número 9 de Barcelona ha donat part de raó a la CUP de Vic, que havia portat l'Ajuntament als tribunals pel programa SIPCAT, un sistema d'informació policial català que havia de servir per emmagatzemar dades personals, impulsat la passada legislatura.

La sentència, notificada aquesta setmana, estableix que la Guàrdia Urbana no podrà recollir de manera genèrica dades relacionades amb la ideologia, la religió o la tendència sexual dels ciutadans, si no es tracta d'un delicte ja comès per una persona concreta.

Tanmateix, la sentència sí que dóna marge perquè pugui existir un fitxer de dades policials. És per això que la regidora de Convivència i Seguretat, Susagna Roura (CiU), ha avançat que l'equip de govern té previst tornar a portar al ple una adequació del fitxer "que serà de caràcter més restrictiu, seguint la sentència". La regidora ha confirmat que ja s'ha posat en contacte amb altres grups de l'Ajuntament per parlar-ne.

La sentència judicial no és ferma, però Roura ha confirmat que el consistori vigatà no la recorrerà i pagarà els 1.000 euros, en concepte de costes del procediment judicial.

Pot esdevenir un precedent

La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, s'ha mostrat "contenta" per la resolució i ha explicat que des de la formació s'ha denunciat reiteradament l'existència de fitxers policials il·legals que, sota el pretext de prevenir possibles delictes d'extrema gravetat, són "una mesura de control i pressió social" cap a determinats col·lectius i persones.

El cap del grup municipal d'ERC, Joan Ballana, que és un dels impulsors del fitxer la passada legislatura quan formava part del govern, ha recordat que el fitxer policial aprovat "estava basat en el que tenen més de 80 ajuntaments i altres consistoris de la comarca" i que "a ells mai els havien impugnat". En aquest sentit, l'advocat i membre de la CUP, Antoni Iborra, que ha portat el cas, ha valorat la sentència com un antecedent "molt important" més enllà de Vic perquè podria comportar canvis en els fitxers d'altres poblacions.

Polèmica per la destrucció de dades

Després de la sentència, una de les primeres peticions de Capgirem Vic ha estat demanar a l'Ajuntament "la destrucció total" de les dades que hagin recollit al fitxer fins al moment. Des de l'equip de govern, Roura ha respost que "no s'ha de destruir res perquè mai ha entrat en vigor". Una tesi que comparteix Ballana, que ha afirmat que "el programari mai s'ha posat en funcionament".

La creació del fitxer de dades personals formava part d'un annex a un conveni entre l'Ajuntament de Vic i el Departament d'Interior aprovat per ple el novembre de 2013.
Arxivat a