Josep Palmarola, exalcalde de Seva, imputat en un cas de prevaricació i malversació

El jutge cita a declarar el qui havia estat alcalde de Seva durant 32 anys | L’Oficina Antifrau, després d’una llarga investigació, considera que hi ha indicis d'irregularitats a l'Ajuntament durant aquest període

Redacció Osona.com
29 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 19:57h
Josep Palmarola, alcalde de Seva durant 32 anys, ha estat citat a declarar en els propers dies al jutjat d’instrucció número 2 de Vic en qualitat d’imputat, per unes presumptes irregularitats detectades durant els seus mandats.

El jutge, a instàncies d’una llarga investigació que l’Oficina Antifrau de Catalunya va iniciar el 2007, considera que hi ha “indicis penals de la comissió de delictes contra l’Administració Pública en les modalitats de prevaricació, tràfic d’influències i malversació de cabdals públics”, segons consta en la citació. El cas està en diligències prèvies. En el moment de publicar aquesta informació Palmarola no ha rebut encara cap notificació judicial, segons ha confirmat ell mateix a aquest diari.

Antifrau ha recopilat fins a cinc mil folis relacionats amb la investigació, que es va intensificar en la darrera legislatura, ja sense Palmarola al consistori. L’organisme de la Generalitat ha sol·licitat en els darrers anys a l’Ajuntament de Seva, entre d’altres, diversa informació sobre les dietes de Palmarola, que podrien haver estat desproporcionades, i la construcció de la sala polivalent i la seva possible relació amb la casa que es va construir l’alcalde en el mateix període.

Trenta-dos anys a l'alcaldia

Josep Palmarola va exercir com a alcalde de Seva entre 1979 i 2011, sota diverses sigles, les darreres legislatures com a CiU. En les eleccions municipals de 2011, tot i guanyar, va quedar a l’oposició. CiU va obtenir cinc regidors, però va perdre l’equip de govern perquè els altres grups (UM, PM-IS i la CUP), amb sis regidors en total, van arribar a un pacte de legislatura.

El mes de març de 2012, Palmarola va fer oficial la seva renúncia al càrrec de regidor. Va plegar, va dir, perquè no volia ser obstacle en la dinàmica entre l’equip de govern i CiU, en unes relacions que s’havien tensat molt.

En el mateix ple en què va fer efectiva la renúncia, el nou equip de govern va anunciar que l’Ajuntament portaria a l’Oficina Antifrau un informe amb possibles irregularitats de Josep Palmarola, durant els anys que havia exercit com alcalde.

L’Ajuntament no veia clars alguns dels comptes de les anteriors legislatures, com el pagament en negre i despeses injustificades de Palmarola, la duplicitat de factures, beneficis en l’entramat d’empreses familiars o fins i tot la participació en societats interposades, com l’empresa que explotava la pedrera del municipi que hauria proporcionat “importants dividends” a Palmarola. L’informe que va presentar l’Ajuntament es va adjuntar a les investigacions que Antifrau ja portava a terme des de feia temps, les quals han arribat ara als jutjats.