El règim franquista va executar 171 osonencs i en va jutjar gairebé dos mil

Osona és la segona comarca amb una xifra més elevada de penes de mort, fruit de del judicis sumaríssims de la dictadura | L'Arxiu Nacional de Catalunya publica una guia

Redacció Osona.com
15 d'octubre del 2015
Actualitzat el 16 d'octubre a les 11:06h
Homenatge als represaliats pel franquisme, l'any 2010 a Manlleu
Homenatge als represaliats pel franquisme, l'any 2010 a Manlleu | Toni Carrasco

Un total de 1.755 residents a Osona van ser represaliats pel règim franquista entre els anys 1939 i 1980, segons revela una guia publicada per l'Arxiu Nacional de Catalunya. Han estat deu anys de feina i es fa pública ara, coincidint que el 15 d'Octubre és el Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista, i es commemora, a més, el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys.

Osona concentra un 4% dels més de 45.000 judicis sumaríssims que es van dur a terme a la demarcació de Barcelona i ocupa la sisena posició de la tràgica llista, per darrera del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Bages i el Maresme. A Catalunya se'n van fer més de 75.000.

 

Llistat de judicis sumaríssims a Osona, per municipis

Aquesta xifra puja significativament si només es té en compte el lloc de naixement, sense considerar el lloc de residència. Un total de 1.669 persones nascudes en algun municipi d’Osona van haver de passar per un procediment judicial sumaríssim per delictes contra el règim. En aquest rànquing, Osona se situa en la tercera posició, darrere el Barcelonès i el Segrià.

Una cinquena part dels represaliats de la comarca vivien a Vic (348). La segona ciutat amb més persones amb judicis sumaríssims és Manlleu, amb 201. Després hi trobem Roda de Ter, amb 142, i Torelló, amb 88.

Per a 171 osonencs, el seu judici sumaríssim va acabar amb la sentència de mort, el que representa un 9,47% dels represaliats. En nombres totals, Osona és la segona comarca on es van executar més represaliats, només superada pel Barcelonès, amb 686. De mitjana, al conjunt de Catalunya, un 5,74% dels judicis acabaven amb l'assassinat de les víctimes.

És a la Catalunya rural on es concentren els índexs més alts de crims a mans del règim franquista, fet que s'explica per una major facilitat d'identificar els inculpats i perquè les denúncies eren més personals. La majoria de les execucions es van produir entre el 1939 i el 1945, els anys més cruels i sanguinaris de la dictadura.

Una quarta part dels osonencs executats eren pagesos (46). També és important la xifra de jornalers (12) i filadors (10). La llista la completen carboners, barbers, comptables, pintors, fusters, paletes i fins i tot jutges i mestresses de cases, entre d’altres. A la guia hi apareixen els noms i cognoms de totes les persones assassinades pel règim.
 

Llistat de professions de les persones executades a Osona pel règim franquista