Torelló, Roda de Ter i Manlleu recorden el tràgic aiguat del 1940

Quatre exposicions simultànies commemoren el 75è aniversari del desbordament del Ter

Presentació dels actes previstos a Torelló
Presentació dels actes previstos a Torelló | Ajuntament de Torelló
Anastàsia Klimkovich
16 d'octubre del 2015
Actualitzat el 18 d'octubre a les 7:28h
Aquest diumenge 18 d'octubre, es compleix el 75è aniversari del gran desbordament del Ter en tota la seva conca, com a conseqüència de les fortes precipitacions que van caure als Pirineus. Els danys humans i materials que va provocar l'aiguat van ser enormes. Es calcula que van morir unes 90 persones, desenes d'infraestructures varen quedar destruïdes, com també les industries, comerços i habitatges de particulars. Poblacions com Manlleu, Torelló, Ripoll, Roda de Ter o Olot varen quedar devastades sols un any després de la Guerra civil i les seves seqüeles.

Diverses entitats han organitzat actes commemoratius pel 75è aniversari del tràgic aiguat, de manera simultània a totes les poblacions afectades. A Torelló, la vila més perjudicada, hi han participat l'Associació d'Estudis Torellonencs (ADET), El Cosidor Digital, l’Escola d’Arts plàstiques, el Museu de la Torneria, l’Agrupació Fotogràfica de Torelló, l’Arxiu Municipal, la Biblioteca Dos Rius i el Teatre Cirvianum. Aquests actes se celebraran al llarg del dissabte per tal de recordar la tragèdia i honorar la memòria de les víctimes.

 

Detall d'un dels 103 edificis de Manlleu que varen quedar totalment destruits per l'aiguat, en aquest cas aquest edifici estava situal al capdavall del pont de Can Molas, el 20 d'octubre. Foto: Jaume Gaja (Arxiu Gaja Joiers. Manlleu)

A Torelló es presentarà l'exposició ''L’aiguat de 1940 a la Vall del Ges i Orís'' al Museu de la Torneria el dissabte 17 d'octubre a les 12:30 hores. Es podrà veure conjuntament amb altres tres mostres simultànies que es podran visitar al Museu Arqueològic de l'Esquerda de Roda de Ter, al Museu del Ter de Manlleu i al Museu Etnogràfic de Ripoll, que explicaran la tràgica inundació i les seves conseqüències als respectius àmbits territorials. Les quatre exposicions s’inauguren el dia 17 i, en el cas de Torelló, es podrà veure fins al 22 de novembre.

A les 7 de la tarda, el Teatre Cirvianum de Torelló acollirà la projecció d’un documental, produït per El Cosidor Digital, amb testimonis que expliquen els seus records de l’aiguat. Alhora, també es projectarà una pel·lícula dels dies posteriors a la catàstrofe. La part final de l’acte consistirà en una xerrada a càrrec del meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, i la geògrafa Dolors Codinachs, que intentaran posar llum sobre les causes de l'aiguat.

Testimoni de l'aigut. El Cosidor Digital

Testimoni de l'aiguat. El Cosidor Digital

Un cop acabades les projeccions se celebrarà un homenatge a les víctimes a la Placeta d'en Pujol a les 21:00h. L'acte acabarà amb l'encesa de l'escultura lumínica projectada des del pont que ha estat ideada des de l'Escola d'Arts Plàstiques. La frase guanyadora del procés participatiu es projectarà totes les nits a partir del dia 17.

El Museu Arqueològic de l'Esquerda presentarà una exposició temporal: ''En memòria de l'aiguat del 1940 a Roda de Ter''. Com a la resta dels municipis afectats, l’exposició s’inaugurarà el dissabte 17 d’octubre a les 19:30 hores i es podrà veure fins al 31 de desembre. Explicarà també l’aiguat a les Masies de Roda i s’hi podrà veure un audiovisual amb testimonis de persones que van viure aquell episodi tràgic.

L'exposició es complementara amb tres visites comentades que es podran fer els dissabtes 31 d’octubre, 28 de novembre i 19 de desembre a les 5 de la tarda.

El Museu del Ter de Manlleu, una altra vila afectada per l'aiguat, inaugurarà l'exposició ''Memòria de l’aiguat de 1940 al Ter'' i es podrà veure fins al 31 de desembre. L’exposició es complementarà amb dues sessions més de l’obra de teatre “L’Aiguat”, que es va representar aquest estiu al museu.

--------------------------------------------------
Inauguració de les quatre exposicions:

Ripoll: el 17 d’octubre a 12.00h
Torelló: el 17 d’octubre a les 12.30h
Manlleu : el 17 d’octubre a les 19.00h
Roda de Ter: el 17 d’octubre a les 19.30h
--------------------------------------------------
"El Manlleu d'ahir", En aquest web, creat i mantingut per Gaja Joiers, de Manlleu, trobareu dins l'apartat "L'aiguat" (columna esquerra) una galeria de fotos i diversa informació dels efectes de l'aiguat a Manlleu.
- L'aiguat a la Garrotxa
L'aiguat al Ripollès
- La notícia, a l'hemeroteca digital de "La Vanguardia":
19 d'octubre de 1940 (Pàg. 1).
19 d'octubre de 1940 (Pàg. 2).
20 d'octubre (Pàg. 1).
20 d'octubre (Pàg. 2).
- Els efectes de l'aiguat, a Catalunya Nord.
L'Illustration (16-XI-1940)
- Fòrum Cat-Meteo
Comentaris i informacions sobre l'aiguat de 1940 a Girona i Olot.

Restes de la inundació al carrer Enric Delaris. A la paret del col·legi s'observa el senyal de l'altura a què va arribar l'aigua. Foto: Jaume Gaja (Arxiu Gaja Joiers. Manlleu)