El III Festival Protesta projectarà 33 pel·lícules en set espais de Vic

El fil conductor del certamen, que se celebrarà del 18 al 25 d’octubre, és “pobles en lluita”

Presentació del Festival Protesta 2015
Presentació del Festival Protesta 2015 | Sara Blázquez
Redacció Osona.com
14 d'octubre del 2015
Actualitzat el 15 d'octubre a les 7:11h

El Festival Protesta, el festival internacional de curtmetratges de crítica social, ha presentat a la sala d'exposicions de l'Espai ETC de Vic tota la programació del certamen, amb els 12 curtmetratges finalistes de la selecció oficial. El festival, que enguany tindrà lloc entre el 18 i el 25 d'octubre a Vic, projectarà 30 curtmetratges (12 de la selecció oficial i 18 de la selecció no competitiva) i tres llargmetratges durant vuit dies en set espais diferents de la ciutat, on es faran 14 activitats. Totes ells amb el mateix fil conductor: els "pobles en lluita”, la temàtica de l'edició d'aquest any.

En aquesta tercera edició del Festival Protesta s'han presentat més de 800 curtmetratges, dels quals l'organització n'ha escollit els 12 finalistes que optaran als tres premis: millor documental (1.000 euros), millor ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros). "Cada premiat aportarà el 25% del seu guardó a l'entitat sense ànim de lucre que triï", diu Àngel Amargant, impulsor del festival. "Creiem necessaris els premis econòmics perquè és molt difícil finançar aquest tipus de treballs audiovisuals de crítica social", afegeix.

Els treballs rebuts provenen d’una seixantena de països d’arreu del món, entre els quals hi ha Brasil, França, Iran, Singapur, Xile, Mèxic, Rússia, Zàmbia, Tunísia, Japó, Colòmbia, Estats Units, Marroc, Canada, Síria o Romania. D’aquests, destaca que hi ha 235 treballs procedents de l’Estat espanyol i una seixantena de catalans. L’organització es mostra molt satisfeta perquè enguany hi ha hagut un increment de participació d’un 24% respecte de l’edició anterior, "ja que el Protesta cada vegada està més consolidat tant local com internacionalment".

"El veritable periodisme és intencional". Amb aquesta frase de Kapuscinski començava la seva intervenció a la presentació el periodista osonenc Josep Comajoan, membre local del jurat del festival, fent una defensa, al mateix temps, del cinema de crítica social. "Els temes dels curts finalistes són ben vigents i hi ha propostes constructives. M'ha sorprès com es pot arribar a impactar amb propostes tan curtes", ha apuntat.

Una altra de les novetats és la incorporació d'un nou "espai Protesta", el Cafè de l'Orfeó, que s'afegeix als sis espais que van acollir el festival l'any passat: la Jazz Cava, l'Occità, la biblioteca Joan Triadú, La Nyàmera, l'ETC i el Fòrum de Debats. Joan Brugués, president del Fòrum de Debats, considera la iniciativa "molt interessant i molt oportuna", sobre tot pel fet que el festival estigui repartit en diferents espais, "això fa que tothom s'impliqui". Segons Brugués, "en només tres anys s'ha aconseguit una projecció internacional molt important, no només destinada a un públic local. Per les entitats és un honor col·laborar-hi, es creen sinergies molt interessants".

Després de tota la setmana farcida d'activitats, el diumenge 25 d'octubre es farà a l'Espai ETC la final del Protesta, on es premiaran el millor curt documental i el millor curt de ficció. També es lliurarà el premi del públic, després de comptabilitzar els vots emesos pels espectadors de cadascun dels espais Protesta. La festa final comptarà amb l'actuació de Joan Colomo i un concert de Guillem Roma.

Palestina, Kurdistan, el Tibet... i Catalunya

La tercera edició del Protesta passa, per primera vegada, de la primavera a la tardor. En aquesta edició la temàtica i fil conductor de totes les activitats és “pobles en lluita”. L'organització està convençuda que és la temàtica adequada per posar sobre la taula les lluites de diferents pobles, des de Palestina, el Kurdistan, Birmània, el Tibet o el Sàhara, fins a les lluites dels pobles indígenes americans, entre d'altres. Però també per al moment que passa Catalunya tan políticament, econòmica com social.

El Protesta vol difondre el coneixement d'altres realitats socials, culturals i polítiques i contribuir a construir una societat més i millor informada. Es tracta de revisar situacions contemporànies que afecten la població que defensa drets com l'autodeterminació nacional, els drets humans o que s'oposa a les polítiques mundialitzadores del capital.

L’objectiu del festival és crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions d'autors en l’àmbit nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social.
 

Programació del festival

Films finalistes del festival

Més informació, des del web del festival


Espot del Festival Protesta 2015
Resum del Festival Protesta 2014
Arxivat a