El ple de Vic beneeix el nou projecte de reurbanització de la rambla Hospital

Tots els partits hi donen suport menys la CUP, que s'absté | Les modificacions, que inclouen una ampliació de l'àmbit d'actuació, suposaran un increment del pressupost de mig milió d'euros

La rambla Hospital
La rambla Hospital | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
09 d'octubre del 2015
Actualitzat el 13 d'octubre a les 16:59h
La rambla Hospital, el passat divendres. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dimecres, va aprovar la modificació del pressupost i la nova exposició pública del projecte de remodelació de la rambla Hospital i de la plaça del Monjo Gerbert d’Orlhac de Vic, que s’ha modificat sensiblement en relació al seu plantejament inicial, en base a les al·legacions que han presentat durant els últims mesos veïns i comerciants, i tal com ja va avançar Osona.com. La proposta va tirar endavant amb el vot favorable de tots els partits menys la CUP, que es va abstenir. L’alcaldessa Anna Erra (CiU) va dir que s’havia fet “un gran pas endavant”.

Les modificacions, entre les que s’hi inclouen una ampliació de l’àmbit d’actuació, encariran les obres mig milió d’euros euros. Així, el pressupost total del projecte se situarà finalment en 1.209.945,53 euros (abans, 700.000). L’Ajuntament aportarà el 90% del pressupost total del projecte i el 10% restant s’atribuirà als propietaris.

El projecte renovat va comptar amb el suport de la majoria de forces polítiques, tot i que amb matisos. Així, ERC hi va donar un “vot crític”, segons Jaume Colomer, perquè, entre d’altres raons, els vianants no són prioritaris vers els vehicles. Els republicans no volen que "es repeteixi el cas del Passeig", i van demanar incloure algun espai més a l’àmbit d’actuació i promoure una taula de mobilitat. Josep Anglada (PLVI) veu correcte el projecte, que és important per “als veïns i als comerciants de la zona”. Arnau Martí (Vic per a Tots), per la seva banda, creu que el projecte aporta millores a la zona, però té alguns dubtes en relació a la mobilitat. L’ecosocialista va demanar que es mantinguessin el màxim de zones verdes i mobiliari urbà.

Capgirem Vic, la formació més crítica, va defensar el desenvolupament homogeni a la ciutat i va lamentar que la rambla no formés part d’un projecte global. “Cal determinar el model de ciutat en els propers anys i un debat sobre les necessitats”, va argumentar el portaveu del grup, Marc Barnolas, que també va reconèixer que tenia “dubtes” sobre l’actual projecte de reurbanització.
 

Una imatge del ple de Vic, aquest dimecres. Foto: Albert Alemany


Fabiana Palmero (CiU), en nom de l’equip de govern, va explicar que el projecte forma part d’un pla global i que es pretén donar-hi continuïtat amb altres zones com la rambla Domènec. La regidora d’Urbanisme va reconèixer que també els preocupava el tema de la mobilitat i que s’ha de treballar per construir una ciutat “sostenible” per als vianants.

El nou projecte

El projecte canviarà tota la fisonomia de la rambla Hospital, des del carrer Verdaguer fins al carrer Sant Pere. El nou carrer gaudirà d’unes voreres amples amb un carril de circulació. Com a novetat s’incorpora un carril bici i es posen lloses de pedra de Vinaixa a la part de la vorera del centre històric i lloses de formigó a l’oposada. D’altra banda, l’arbrat existent en aquest tram caldrà substituir-lo, arran de les dimensions pròpies de l’espècie i la proximitat a les façanes. L’arbrat proposat és un auró de menors dimensions que els oms actuals, un arbre de fulla caduca que permetrà lluminositat a l’hivern i colors de tardor agradables. Una altra de les actuacions serà disposar d’un espai central concebut com a plaça Gerbert Orlach que es pavimentarà integrament amb pedra de Vinaixa, que disposarà de dos espais de sauló i que mantindrà l’arbrat existent.
 
El projecte global preveu actuacions en dos àmbits més: un primer que engloba el primer tram del carrer Doctor Junyent (entre la rambla del Carme i el carrer del Bisbe Morgades), i i un segon delimitat per la rambla de Sant Domènec.

En el primer, el carrer Doctor Junyent recuperarà el doble sentit de circulació, la qual cosa beneficiarà els veïns del carrer de Sant Pere, que gaudiran d’una reducció dràstica del trànsit rodat a aquest carrer.

En el segon, la rambla de Sant Domènec disposarà de dos carrils de circulació tal  com està actualment, però amb un canvi significatiu en la pavimentació d’aquest vial, incorporant el carril bici i mantenint el mateix criteri de pavimentació de voreres que la rambla Hospital i l’arbrat d’aquest tram de vial.

Un cop aprovada la remodelació del projecte al ple, ara s’haurà d’exposar al públic durant 30 dies. Llavors, es podrien contractar les obres per començar-ne l’execució el mes de desembre, tot i que es posposaria fins a principis d’any, tenint en compte que són males dates per als comerciants.
 

Mapa del projecte. Foto: Ajuntament de Vic

Arxivat a