Vic es compromet a impulsar la reforma de les Adoberies

El ple aprova la modificació del pressupost i del projecte de reurbanització de la Rambla de l'Hospital, i dóna suport a Mas, Irene i Rigau per la seva imputació al 9-N

Joan Ballana, en el ple d'aquest dimecres
Joan Ballana, en el ple d'aquest dimecres | Albert Alemany
Pere Pratdesaba
08 d'octubre del 2015
Actualitzat el 09 d'octubre a les 10:27h

Una imatge del ple de Vic, aquest dimecres. Foto: Albert Alemany


Dia històric a l’Ajuntament de Vic. Després de molts anys de reivindicacions al carrer i de debats en els que hi han participat actors polítics i socials locals, el ple, en sessió ordinària celebrada aquest dimecres a la tarda, va aprovar per unanimitat impulsar la reforma de l’històric barri de les Adoberies. La moció va ser presentada per ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots.

En concret, l’Ajuntament es compromet a “treballar fermament per impulsar la recuperació i rehabilitació” de les Adoberies en base a “criteris ètics, ambientals, socials i econòmics sostenibles”. Per això, en els propers pressupostos municipals, ja es dedicarà una partida per redactar un pla director. A més, els partits amb representació al Parlament de Catalunya instaran les seves formacions perquè als pressupostos de la Generalitat s’habiliti una partida econòmica d’inversions destinada a la rehabilitació de l’illa adobera. El text també demana el compromís dels propietaris afectats i fixa la constitució d’una comissió tècnico-política perquè, en el termini d’un any, elabori una proposta consensuada.

 “És un projecte de tots”, va defensar Joan Ballana, portaveu d’ERC, en la seva exposició.  Marc Barnolas (Capgirem Vic) va recordar “la lluita popular” que hi havia hagut per reclamar la reforma de les Adoberies i va instar l’equip de govern a ser “sensible”.

Fabiana Palmero (CiU), en nom de l’equip de govern, va celebrar la iniciativa de l’oposició però va recordar que ja fa dies que l’Ajuntament s’havia reunit amb els propietaris i la Generalitat per parlar del tema. La regidora d’Urbanisme es va mostrar d’acord amb la moció però va discrepar en un parell de matisos que els impulsors van acceptar canviar (fixar clarament que els usos serien mixtes, privats i públics).

 

L'alcaldessa Anna Erra lliura un obsequi a Josep Saigí. Foto: Albert Alemany

Entre els punts de l’ordre del dia, destaca l’aprovació del pressupost i el projecte reformat de reurbanització de la rambla de l’Hospital i de la plaça del Monjo Gerbert d’Orlhac, com a conseqüència de les al·legacions presentades. El punt va prosperar amb el vot favorable de tots els partits menys la CUP, que es va abstenir. L’alcaldessa Anna Erra (CiU) va dir que s’havia fet “un gran pas endavant”.

Per altra banda, ERC i Vic per a Tots van anunciar que demanaran un ple extraordinari pel tema dels serveis contractats a Dilart, l’empresa del marit de l’alcaldessa. Ho faran tan bon punt tinguin tota la informació sol·licitada.

La sessió també va tenir la seva part emotiva, amb el comiat de Josep Saigí, que ha estat 38 anys a l’Ajuntament, la majoria com a interventor, i que ara es jubila. L’alcaldessa li va lliurar un present.

 

El ple es va retransmetre a través del llenguatge de signes. Foto: Albert Alemany

Per primera vegada en la història dels plens de Vic, es va retransmetre la sessió en el llenguatge de signes. Dues noies, ubicades a fora de la sala, anaven reproduint els debats i apareixien en una petita finestreta del vídeo que s’emetia en directe. El consistori vigatà és un dels pioners de la iniciativa a Catalunya, juntament amb algun altre ajuntament, com Lleida, on ja es va posar en marxa aquest estiu.

Artur Mas, Lluís Companys, Bisbat, sexisme i barreres arquitectòniques

Pel que fa a les mocions, se’n van aprovar cinc (inclosa la de les Adoberies). La primera moció, presentada per l’equip de govern, proposava donar suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau amb motiu de la seva imputació per l’organització del 9-N. El text també denunciava “l’escassa qualitat democràtica” de l’Estat espanyol. Hi van votar a favor tots els partits menys PLVI, que es va abstenir. Fins i tot el representant del PSC, Benjamí Dòniga, hi va donar suport, en un vot particular, argumentant que s’havia trencat “l’esperit de la neutralitat”, i que hi va haver una “interpretació massa restrictiva de la norma”.

També va prosperar la segona moció, presentada per la Plataforma 8 de març, amb el suport d’ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots. El document demanava el compromís del consistori perquè dins del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) i altres festivals no es tornés a donar cabuda mai més a cap grup de música amb les seves lletres o actituds carregades de missatges masclistes, homòfobs o racistes, com ha estat el cas en la darrera edició (tres grups). Benjamí Dòniga, responsable de Fires i Mercats, va argumentar que quan es van portar els grups no es van valorar les lletres i llavors va ser una “sorpresa”. Anna Erra va mostrar-se d’acord amb el fons de la moció però va defensar la figura del regidor Dòniga i del director del MMVV. Finalment, la proposta va tirar endavant amb els vots dels tres partits impulsors i l’abstenció de l’equip de govern i PLVI.

Una altra moció de l’oposició també va ser aprovada. En aquest cas, la que va presentar ERC, on es demanava la millora d’accessibilitat i per a la supressió de les barreres arquitectòniques. El text instava a executar un pla municipal d’accessibilitat i iniciar una campanya de conscienciació a la població en general. La moció es va aprovar per unanimitat, després que s’acceptés una petita esmena de l’equip de govern: elaborar una diagnosi abans del pla.
 

Joan Ballana, en una intervenció del ple. Foto: Albert Alemany
 

Joan Coma, de Capgirem Vic, en una intervenció del ple. Foto: Albert Alemany

 

ERC va entrar una moció d’urgència, en el marc del 75è aniversari de l’afusellament Lluís Companys, el 15 d’octubre. Al text es reclamava al govern espanyol que anul·lés el judici sumaríssim contra Companys i retornés tota la documentació sobre el cas que té comissada. La iniciativa es va aprovar amb el vot a favor de tots els regidors que hi havia a la sala (Josep Anglada no va votar perquè en aquells moments va haver de sortir per motius personals).

Per contra, no van prosperar les dues mocions que va presentar Capgirem Vic en solitari. La primera, on es reclamava que s’obligués a pagar l’IBI al Bisbat de Vic pel Seminari en el pròxim any fiscal de 2016, “d’acord amb la normativa legal d’aquest impost”. L’equip de govern va descartar la proposta perquè “legalment no es pot garantir”. Àlvar Solà (CiU) va recordar el Concordat vigent amb la Santa Seu i algunes de les sentències al Tribunal Suprem contràries a iniciatives semblants. La moció no va prosperar: 10 vots en contra, perquè faltava el regidor convergent Toni Serrat (CiU, PSC i PLVI), i 10 a favor (Capgirem Vic, Vic per a Tots i ERC). En la segona votació, el vot de qualitat de l’alcaldessa va decantar el resultat.

Tampoc va tirar endavant la moció de Capgirem on es demanava la retirada de privilegis dels regidors i càrrecs electes pel que fa a rebre acreditacions per entrar gratuïtament a diversos espectacles, fires i mercats que tenen lloc a la ciutat. La iniciativa va ser tombada amb els vots en contra de CiU, PSC i PLVI, mentre que Capgirem Vic, ERC i Vic per a Tots hi van votar a favor. L’empat a 10 es va solucionar amb el vot de qualitat de l’alcaldessa.

 

Arnau Martí, de Vic per a Tots.

EL PLE, EN BREU

El regidor Toni Serrat (CiU) no va assistir al ple per malaltia. La seva absència va provocar un empat en un parell de votacions, que va resoldre el vot de qualitat de l’alcaldessa.

El ple va aprovar per unanimitat una modificació de crèdit, on s’aporten 10.000 euros per a la Supercopa d’Espanya d’hoquei patins, que organitza el Club Patí Vic.

L’Ajuntament adquirirà nou material per al servei de recollida i neteja de la via pública, en concret, tres màquines i un vehicle elèctric.

Vic ha cedit de manera gratuïta a l’Associació Tapís i a l’Associació La Fàbrica de Somnis una part de la nau de propietat municipal al sector can Codina.

L’Ajuntament de Vic farà un procés participatiu a l’Eixample Morató sobre la mobilitat del barri, i no serà una enquesta. Hi haurà dues propostes.

L’equip de govern està preocupat per l’antena del carrer Sant Fidel, l’antiga antena de Ràdio Vic, amb un alt índex de radiació. Demanarà que es tregui.

 

Josep Lluís Garcia i Josep Anglada. Foto: Albert Alemany

El parc de l’Horta de la Sínia i Bernat Calbó, i els bancs de la plaça del Desmai pateixen un greu deteriorament, apunta ERC.

L’Ajuntament ha adquirit un vehicle tipus turisme Toyota per a l’alcaldia i regidors. Costarà 25.000 euros, en un contracte de renting, per a quatre anys.

Capgirem Vic es queixa que l’IRPF i l’IVA encara no es paguin a l’Agència Tributària de Catalunya, tal com es va acordar per ple.

L’Ajuntament està reestructurant el programa de necessitats per poder tirar endavant la segona biblioteca de la ciutat.
 
Arxivat a