CRÒNICA DEL PLE

Vic es compromet a impulsar la reforma de les Adoberies

El ple aprova la modificació del pressupost i del projecte de reurbanització de la Rambla de l'Hospital, i dóna suport a Mas, Irene i Rigau per la seva imputació al 9-N

per Pere Pratdesaba , Vic, 8 d'octubre de 2015 a les 10:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una imatge del ple de Vic, aquest dimecres. Foto: Albert Alemany


Dia històric a l’Ajuntament de Vic. Després de molts anys de reivindicacions al carrer i de debats en els que hi han participat actors polítics i socials locals, el ple, en sessió ordinària celebrada aquest dimecres a la tarda, va aprovar per unanimitat impulsar la reforma de l’històric barri de les Adoberies. La moció va ser presentada per ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots.

En concret, l’Ajuntament es compromet a “treballar fermament per impulsar la recuperació i rehabilitació” de les Adoberies en base a “criteris ètics, ambientals, socials i econòmics sostenibles”. Per això, en els propers pressupostos municipals, ja es dedicarà una partida per redactar un pla director. A més, els partits amb representació al Parlament de Catalunya instaran les seves formacions perquè als pressupostos de la Generalitat s’habiliti una partida econòmica d’inversions destinada a la rehabilitació de l’illa adobera. El text també demana el compromís dels propietaris afectats i fixa la constitució d’una comissió tècnico-política perquè, en el termini d’un any, elabori una proposta consensuada.

 “És un projecte de tots”, va defensar Joan Ballana, portaveu d’ERC, en la seva exposició.  Marc Barnolas (Capgirem Vic) va recordar “la lluita popular” que hi havia hagut per reclamar la reforma de les Adoberies i va instar l’equip de govern a ser “sensible”.

Fabiana Palmero (CiU), en nom de l’equip de govern, va celebrar la iniciativa de l’oposició però va recordar que ja fa dies que l’Ajuntament s’havia reunit amb els propietaris i la Generalitat per parlar del tema. La regidora d’Urbanisme es va mostrar d’acord amb la moció però va discrepar en un parell de matisos que els impulsors van acceptar canviar (fixar clarament que els usos serien mixtes, privats i públics).

 

L'alcaldessa Anna Erra lliura un obsequi a Josep Saigí. Foto: Albert Alemany

Entre els punts de l’ordre del dia, destaca l’aprovació del pressupost i el projecte reformat de reurbanització de la rambla de l’Hospital i de la plaça del Monjo Gerbert d’Orlhac, com a conseqüència de les al·legacions presentades. El punt va prosperar amb el vot favorable de tots els partits menys la CUP, que es va abstenir. L’alcaldessa Anna Erra (CiU) va dir que s’havia fet “un gran pas endavant”.

Per altra banda, ERC i Vic per a Tots van anunciar que demanaran un ple extraordinari pel tema dels serveis contractats a Dilart, l’empresa del marit de l’alcaldessa. Ho faran tan bon punt tinguin tota la informació sol·licitada.

La sessió també va tenir la seva part emotiva, amb el comiat de Josep Saigí, que ha estat 38 anys a l’Ajuntament, la majoria com a interventor, i que ara es jubila. L’alcaldessa li va lliurar un present.

 

El ple es va retransmetre a través del llenguatge de signes. Foto: Albert Alemany

Per primera vegada en la història dels plens de Vic, es va retransmetre la sessió en el llenguatge de signes. Dues noies, ubicades a fora de la sala, anaven reproduint els debats i apareixien en una petita finestreta del vídeo que s’emetia en directe. El consistori vigatà és un dels pioners de la iniciativa a Catalunya, juntament amb algun altre ajuntament, com Lleida, on ja es va posar en marxa aquest estiu.

Artur Mas, Lluís Companys, Bisbat, sexisme i barreres arquitectòniques

Pel que fa a les mocions, se’n van aprovar cinc (inclosa la de les Adoberies). La primera moció, presentada per l’equip de govern, proposava donar suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau amb motiu de la seva imputació per l’organització del 9-N. El text també denunciava “l’escassa qualitat democràtica” de l’Estat espanyol. Hi van votar a favor tots els partits menys PLVI, que es va abstenir. Fins i tot el representant del PSC, Benjamí Dòniga, hi va donar suport, en un vot particular, argumentant que s’havia trencat “l’esperit de la neutralitat”, i que hi va haver una “interpretació massa restrictiva de la norma”.

També va prosperar la segona moció, presentada per la Plataforma 8 de març, amb el suport d’ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots. El document demanava el compromís del consistori perquè dins del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) i altres festivals no es tornés a donar cabuda mai més a cap grup de música amb les seves lletres o actituds carregades de missatges masclistes, homòfobs o racistes, com ha estat el cas en la darrera edició (tres grups). Benjamí Dòniga, responsable de Fires i Mercats, va argumentar que quan es van portar els grups no es van valorar les lletres i llavors va ser una “sorpresa”. Anna Erra va mostrar-se d’acord amb el fons de la moció però va defensar la figura del regidor Dòniga i del director del MMVV. Finalment, la proposta va tirar endavant amb els vots dels tres partits impulsors i l’abstenció de l’equip de govern i PLVI.

Una altra moció de l’oposició també va ser aprovada. En aquest cas, la que va presentar ERC, on es demanava la millora d’accessibilitat i per a la supressió de les barreres arquitectòniques. El text instava a executar un pla municipal d’accessibilitat i iniciar una campanya de conscienciació a la població en general. La moció es va aprovar per unanimitat, després que s’acceptés una petita esmena de l’equip de govern: elaborar una diagnosi abans del pla.
 

Joan Ballana, en una intervenció del ple. Foto: Albert Alemany
 

Joan Coma, de Capgirem Vic, en una intervenció del ple. Foto: Albert Alemany

 

ERC va entrar una moció d’urgència, en el marc del 75è aniversari de l’afusellament Lluís Companys, el 15 d’octubre. Al text es reclamava al govern espanyol que anul·lés el judici sumaríssim contra Companys i retornés tota la documentació sobre el cas que té comissada. La iniciativa es va aprovar amb el vot a favor de tots els regidors que hi havia a la sala (Josep Anglada no va votar perquè en aquells moments va haver de sortir per motius personals).

Per contra, no van prosperar les dues mocions que va presentar Capgirem Vic en solitari. La primera, on es reclamava que s’obligués a pagar l’IBI al Bisbat de Vic pel Seminari en el pròxim any fiscal de 2016, “d’acord amb la normativa legal d’aquest impost”. L’equip de govern va descartar la proposta perquè “legalment no es pot garantir”. Àlvar Solà (CiU) va recordar el Concordat vigent amb la Santa Seu i algunes de les sentències al Tribunal Suprem contràries a iniciatives semblants. La moció no va prosperar: 10 vots en contra, perquè faltava el regidor convergent Toni Serrat (CiU, PSC i PLVI), i 10 a favor (Capgirem Vic, Vic per a Tots i ERC). En la segona votació, el vot de qualitat de l’alcaldessa va decantar el resultat.

Tampoc va tirar endavant la moció de Capgirem on es demanava la retirada de privilegis dels regidors i càrrecs electes pel que fa a rebre acreditacions per entrar gratuïtament a diversos espectacles, fires i mercats que tenen lloc a la ciutat. La iniciativa va ser tombada amb els vots en contra de CiU, PSC i PLVI, mentre que Capgirem Vic, ERC i Vic per a Tots hi van votar a favor. L’empat a 10 es va solucionar amb el vot de qualitat de l’alcaldessa.

 

Arnau Martí, de Vic per a Tots.

EL PLE, EN BREU

El regidor Toni Serrat (CiU) no va assistir al ple per malaltia. La seva absència va provocar un empat en un parell de votacions, que va resoldre el vot de qualitat de l’alcaldessa.

El ple va aprovar per unanimitat una modificació de crèdit, on s’aporten 10.000 euros per a la Supercopa d’Espanya d’hoquei patins, que organitza el Club Patí Vic.

L’Ajuntament adquirirà nou material per al servei de recollida i neteja de la via pública, en concret, tres màquines i un vehicle elèctric.

Vic ha cedit de manera gratuïta a l’Associació Tapís i a l’Associació La Fàbrica de Somnis una part de la nau de propietat municipal al sector can Codina.

L’Ajuntament de Vic farà un procés participatiu a l’Eixample Morató sobre la mobilitat del barri, i no serà una enquesta. Hi haurà dues propostes.

L’equip de govern està preocupat per l’antena del carrer Sant Fidel, l’antiga antena de Ràdio Vic, amb un alt índex de radiació. Demanarà que es tregui.

 

Josep Lluís Garcia i Josep Anglada. Foto: Albert Alemany

El parc de l’Horta de la Sínia i Bernat Calbó, i els bancs de la plaça del Desmai pateixen un greu deteriorament, apunta ERC.

L’Ajuntament ha adquirit un vehicle tipus turisme Toyota per a l’alcaldia i regidors. Costarà 25.000 euros, en un contracte de renting, per a quatre anys.

Capgirem Vic es queixa que l’IRPF i l’IVA encara no es paguin a l’Agència Tributària de Catalunya, tal com es va acordar per ple.

L’Ajuntament està reestructurant el programa de necessitats per poder tirar endavant la segona biblioteca de la ciutat.
 
 22:01 
El ple ha finalitzat. La sessió ha durat quatre hores. Gràcies per la seva atenció.

 22:01 
“Estarem encantats per poder respondre en aquest ple, i demostrar la innocència de qui presideix aquest ple. Ha estat un problema tècnic i polític”, ha respost Anna Erra.

 21:56 
Vic per a Tots demana a l’alcaldessa que doni explicacions públiques a la ciutadania sobre la facturació a l’empresa participada del marit de l’alcaldessa. Arnau Martí anuncia que es demanarà un ple extraordinari per tal de debatre el tema, i diu que allà demanarà responsabilitats polítiques.

 21:50 
L’Ajuntament està reestructurant el programa de necessitats per tirar endavant de la segona biblioteca de la ciutat.

 21:49 
Anna Erra assegura que no s’amaga cap tipus d’informació en el cas de contractacions de l’Ajuntament pels serveis a l’empresa participada del seu cònjuge.

 21:46 
Anna Erra no té pensat en dimitir “de moment” per les “irregularitats administratives” en les contractacions pels serveis a l’empresa participada del seu conjuge.

 21:43 
Capgirem Vic es queixa que l’IRPF i l’IVA encara no es pagui a l’Agència Tributària de Catalunya, tal com es va acordar per ple.

 21:32 
Si s’hagués conegut la incompatibilitat, no s’hagués mai fet la contractació de Dilart, amb participació del marit de l’alcaldessa, en la senyalització de l’anella verda, diu Josep R. Soldevila.

 21:29 
L’Ajuntament ha adquirit un vehicle tipus turisme Toyota per a l’alcaldia i regidors. Costarà 25.000 euros, en un contracte de renting, per quatre anys.

 21:26 
Parc de l’Horta de la Sínia i Bernat Calbó també estan deteriorats, també apunta ERC.

 21:24 
Els bancs de la plaça del Desmai estan en greu problema de deteriorament, apunta ERC.

 21:20 
L’equip de govern té la voluntat que els membres de l’oposició entrin als diferents patronats i fundacions, però insten les diferents formacions que es distribueixin els càrrecs, diu Josep Arimany (CiU).

 21:14 
L’Ajuntament està preocupat per l’antena del carrer Sant Fidel, l’antiga antena de Ràdio Vic, amb un alt índex de radiació. L’equip de govern demanarà que es tregui.

 21:09 
L’Ajuntament de Vic farà un procés participatiu sobre la mobilitat a l’Eixample Morató, que no serà una enquesta, sinó on hi haurà dues propostes.

 21:04 
ERC anuncia que demanarà un ple extraordinari pel tema dels serveis contractats a l’empresa del marit de l’alcaldessa. Ho farà tan bon punt tingui les factures que ha sol·licitat per segona vegada.

 21:03 
Comencen les preguntes. N'hi ha una trentena, algunes de repetides entre els diferents grups polítics.

 21:01 
S’aprova la moció de Lluís Companys per unanimitat (Josep Anglada ha sortit de la sala en el moment de la votació).

 20:59 
Darrera moció, d’urgència, presentada per ERC. El 15 d’octubre se celebrarà el 75è aniversari de l’afusellament Lluís Companys. Al text s’insta el govern espanyol que anul·li el judici sumaríssim contra Companys i que retorni tota la documentació sobre el cas que té comissada, entre d’altres.

 20:56 
La moció sobre els privilegis de les acreditacions a les fires i mercats no prospera: CiU, PSC, PLVI hi voten en contra; mentre que Capgirem Vic, ERC i Vic per a Tots hi voten a favor. Empat a 10 regidors, per tant, es tomba amb el vot de qualitat de l’alcalde.

 20:48 
“El que vostès entenen com a privilegi nosaltres ho entenem com a sentit de responsabilitat i de control”, tal com ja es va exposar a la junta del FIM, argumenta Benjamí Dòniga (PSC). Les bases d’atorgament es debatran a la junta del FIM, afegeix.

 20:46 
Per a Josep Anglada (PLVI), “no té cap sentit” debatre aquest tipus de mocions al ple. A més, no té tota la informació i no comparteix l’esperit de la moció, que qualifica d’”inútil”.

 20:39 
ERC hi votarà a favor. “Cal establir criteris clars i no confondre els privilegis amb les obligacions”, diu Josep Lluís Garcia.

 20:37 
Sisena moció, de Capgirem Vic, on es demana la retirada de privilegis dels regidors i càrrecs electes de rebre acreditacions per entrar gratuïtament al diversos espectacles, fires i mercats que tenen lloc a la ciutat.

 20:31 
La moció per obligar a pagar l’IBI del Seminari al Bisbat de Vic no ha prosperat: 10 vots en contra, perquè falta Toni Serrat (CiU, PSC i PLVI), i 10 a favor (Capgirem Vic, Vic per a Tots i ERC). En la segona votació, el vot de qualitat de l’alcaldessa decanta el resultat.

 20:30 
Katia Junks (Capgirem Vic) argumenta que el Concordat és un privilegi sempre que hi hagi una activitat religiosa i, per tant, “està cometent una il·legalitat”.

 20:27 
L’equip de govern no hi votarà a favor perquè legalment no es pot garantir, assegura Àlvar Solà, que recorda el Concordat amb la Santa Seu i algunes de les sentències al Tribunal Suprem.

 20:25 
ERC i Vic per a Tots recorden que hi ha una sentència del Tribunal Suprem que farà complicat fer efectiva la moció.

 20:21 
PLVI hi votarà en contra, perquè la proposta està “fora de la llei”.

 20:19 
ERC està d’acord amb l’esperit de la moció, que considera una “discriminació” vers altres ciutadans que paguen religiosament el seu IBI. Hi votarà a favor.

 20:18 
L’any 1979, en iniciar-se la transició, es va formalitzar el pacte entre l’Estat espanyol i la Santa Seu, segons el qual quedarien exempts de contribució els seminaris de formació del clergat diocesà. D’acord amb aquesta disposició, el fet que el Seminari de Vic fos construït per a la funció de formació de sacerdots l’alliberava d’aquests impostos. Passats els anys, però, la funció original del Seminari s’ha anat abandonat i ara acull els usos més diversos: escolar, hostaleria, gimnàs, hípica, aparcament…, argumenta la moció.
 
 

 20:12 
La cinquena moció, on es demana que es reclami el pagament de l’IBI al Bisbat de Vic pel Seminari de Vic en el pròxim any fiscal de 2016, “d’acord amb la normativa legal d’aquest impost”. Tota la informació, aquí.

 20:10 
S’acorda incloure diagnosi i mantenir pla d’accessibilitat. Aprovada la moció per unanimitat.

 20:05 
L’equip de govern està d’acord amb la moció, però abans d’elaborar un pla proposa fer un estudi previ, apunta Fabiana Palmero.

 20:02 
Quarta moció, d’ERC, on es demana la millora d’accessibilitat i per a la supressió de les barreres arquitectòniques. El document demana que s’executi un pla municipal d’accessibilitat i iniciar una campanya de conscienciació a la població en general.

 19:50 
Els grups de l’oposició accepten les dues esmenes de l’equip de govern, amb alguns matisos. Aprovada la moció per unanimitat. L’Ajuntament de Vic es compromet políticament a reformar les Adoberies.

 19:45 
Fabiana Palmero (CiU) celebra la iniciativa de l’oposició però recorda que ja fa dies que s’han reunit amb els propietaris i la Generalitat per posar fil a l’agulla. La regidora d’Urbanisme diu que està d’acord amb la moció però discrepa del punt on s’ha de garantir una partida econòmica per redactar el projecte, i del punt 5, on s’aposta per un ús públic, quan des de l’equip de govern es creu que ha de ser mixte, privat i públic. “Volem que aquesta zona es dinamitzi”, diu Palmero.

 19:45 
Josep Anglada reconeix que les Adoberies és un patrimoni molt “valuós”, però recorda que des de que la zona va ser reconeguda bé d’interès cultural no s’ha fet res. Tot el que no es concreti al ple, és un brindis al sol, segons Anglada.

 19:40 
Marc Barnolas (Capgirem Vic) reconeix la lluita popular que hi ha hagut per reformar les Adoberies i insta a l’equip de govern que sigui “sensible”.

 19:34 
Marc Barnolas (Capgirem Vic) reconeix la lluita popular que hi ha hagut per reformar les Adoberies i insta a l’equip de govern que sigui “sensible”.

 19:34 
Joan Ballana (ERC) defensa la moció i explica que emplaça el consistori a reservar una partida econòmica per a la redacció del projecte i insta els grups  amb representació al Parlament a s’habilita una altre partida en els pressupostos de la Generalitat. “És un projecte de tots”, diu el republicà.

 19:31 
Tercera moció, d’ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots, on es demana el compromís polític del consistori per a la recuperació de les Adoberies.

 19:30 

 19:30 
Aprovada la moció amb el vot de Capgirem Vic, ERC i Vic per a Tots. Abstenció de l’equip de govern i PLVI.

 19:28 
Anna Erra (CiU) està d’acord amb el fons de la moció però defensa el regidor Dòniga i el director del MMVV.

 19:22 
Benjamí Dòniga, responsable de Fires i Mercats, recorda que quan es van portar els grups no es van valorar les lletres i va ser una “sorpresa”.

 19:22 
Segona moció, presentada per la Plataforma 8 de març, amb el suport d’ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots. El document demana un compromís del consistori que dins del Mercat de Música Viva de Vic i altres festivals no doni cabuda mai més a cap grup de música amb les seves lletres o actituds que transmetin missatges masclistes, homòfobs o racistes.

 19:18 

 19:12 
Aprovada la moció de suport a Mas, Rigau i Ortega, amb el vot a favor de tots els partits, menys PLVI, que s’ha abstingut.

 19:11 
Benjamí Dòniga (PSC) també votarà a favor, en un vot particular, perquè “s’ha trencat l’esperit de la neutralitat”, i hi ha hagut una “interpretació massa restrictiva de la norma”.

 19:10 
Josep Ramon Soldevila recorda que Reagrupament també s’ha implicat en la moció.

Entrades anteriors »

 

Participació