Vic descarta exigir al Bisbat que pagui l'IBI del Seminari

L’equipament ha abandonat la seva funció original de formació de sacerdots | El ple desestima la proposta de Capgirem Vic

Redacció Osona.com
08 d'octubre del 2015
Actualitzat el 09 d'octubre a les 18:37h

Joan Coma, de Capgirem Vic, en una intervenció del ple d'aquest dimecres. Foto: Albert Alemany


Capgirem Vic ha exigit en una nota de premsa a l’equip de govern de l’Ajuntament (CiU i PSC) que faci les actuacions necessàries per garantir que l’edifici del Seminari de Vic tributi regularment per l’Impost de Béns Immobles (IBI) en el pròxim any fiscal de 2016, “d’acord amb la normativa legal d’aquest impost”.  Aquest, de fet, és un dels tres punts d’una moció que Capgirem Vic va presentar en el ple d’aquest dimecres.

La moció no va prosperar. L’equip de govern va descartar la proposta perquè “legalment no es pot garantir”. Àlvar Solà (CiU) va recordar el Concordat vigent amb la Santa Seu i algunes de les sentències al Tribunal Suprem contràries a iniciatives semblants. A la votació hi va haver un empat: 10 vots en contra, perquè faltava el regidor convergent Toni Serrat (CiU, PSC i PLVI), i 10 a favor (Capgirem Vic, Vic per a Tots i ERC). En la segona votació, el vot de qualitat de l’alcaldessa va decantar el resultat.

La reclamació va arribar després que al ple anterior l’equip de govern reconegués, en resposta a una pregunta de Capgirem Vic, que actualment el Seminari no paga cap quantitat en concepte d’IBI, “fet que posa de manifest la irregular exempció d’un impost que legalment ha d’aplicar-se a tots els immobles urbans, i exceptuar-ne només aquells que expressament, per normativa legal, n’han de quedar exclosos", segons la formació.

L’any 1979, en iniciar-se la transició, es va formalitzar el pacte entre l’Estat espanyol i la Santa Seu, segons el qual quedarien exempts de contribució els seminaris de formació del clergat diocesà. D’acord amb aquesta disposició, el fet que el Seminari de Vic fos construït per a la funció de formació de sacerdots l’alliberava d’aquests impostos.

Passats els anys, però, la funció original del Seminari s’ha anat abandonat i ara acull els usos més diversos: escolar, hostaleria, gimnàs, hípica, aparcament… “Tanmateix, tot i que l’exempció anava vinculada a l’ús de formació religiosa i aquest ús s’ha abandonat, resulta que no s’ha revisat la seva situació pel que fa al pagament de la contribució urbana, l’actual IBI”, argumenta Capgirem Vic.

D’acord amb la fitxa cadastral, consta que el Seminari té una superfície construïda de 18.680 metres quadrats i la finca té una superfície de sòl de 84.032 metres quadrats.
.
La moció que va presentar Capgirem Vic al ple també instava l’equip de govern a elaborar, en el termini màxim de tres mesos, un informe on s’identifiquessin tota la resta de béns i immobles de la ciutat que gràcies al Concordat entre la Santa Seu i l’Estat espanyol gaudeixin de l’exempció de pagament de l’IBI per tal de determinar si, a dia d’avui, les activitats que s’hi realitzen els dóna dret a tal exempció.
Arxivat a