Centelles informa els veïns sobre la crisi de refugiats

Taula rodona amb representants d’Asil.cat i de la Creu Roja

Redacció Osona.com
05 d'octubre del 2015
Actualitzat el 07 d'octubre a les 11:44h
La Sala de Vidre de Centelles es va omplir el passat dissabte, 26 de setembre, de persones que volien escoltar la taula rodona sobre l’actual crisi de refugiats. L’acte havia estat organitzat per l’Ajuntament de Centelles després de proclamar-se “Poble Acollidor de refugiats” i tenir l’objectiu de donar més informació als veïns sensibilitzats.

La primera ponent fou Rosa Cedon, representant de la xarxa Asil.cat, una agrupació d’entitats catalanes que treballen de forma conjunta per millorar les capacitats d’acollida i de reconeixement dels refugiats. Cedon va aclarir la definició de refugiats i va elaborar una radiografia del sistema d’asil català actual i les seves mancances. Després va explicar a grans trets el pla creat per rebre els futurs refugiats estressant en el qual serà necessari una implicació directe de totes les administracions.

Ester Dachs, representant de Creu Roja, va recordar els projectes d’acollida que l’entitat va realitzar els anys noranta durant la guerra dels Balcans. Seguidament va definir les actuacions actuals tant a Hongria i altres punts calents, així com la preparació a Catalunya. Sobre aquesta va confirmar una recepció en dues fases, primer en grans centres per a una posterior distribució pel territori.

Les dues ponents van remarcar que falta informació, com el nombre exacte de refugiats, per tenir un pla tancat. El que sí que ja s’ha descartat és l’acolliment en famílies, ja que es tracten de projectes llargs, de com a mínim dos anys.

Tant Dachs com Cedon van demanar la implicació de la ciutadania: “Els refugiats han perdut tot el seu cercle familiar i d’amics -explicava Cedon- necessiten gent que els ajudi a fer tràmits administratius, conèixer el poble, l’escola, ajudes amb l’idioma...”. L’objectiu últim és que els refugiats s’integrin al teixit social català.

Totes es persones interessades en ajudar es poden posar en contacte amb les entitats, es calcula que els primers refugiats arribaran a novembre.
Arxivat a