Junts pel Sí arrasa a Osona i l'independentisme guanya a Catalunya

A la comarca, Junts pel Sí aconsegueix el 69% dels vots, mentre que la CUP obté el 8,7% i Unió s'enfonsa | L'independentisme a Catalunya aconsegueix la majoria absoluta en escons, amb un total de 72 diputats i un 48% dels vots | La participació fa el rècord i se situa a l'entorn del 77% | Ramon Espadaler es queda amb zero diputats, però els minsos resultats d'Unió han estat decisius per impedir una victòria independentista en vots | Al Parlament hi haurà tres diputades d'Osona: Marta Rovira, Marta Pascal i Marta Moreta

Artur Mas, en ple discurs des de l'exterior del Born.
Artur Mas, en ple discurs des de l'exterior del Born. | Adrià Costa
Redacció Osona.com
28 de setembre del 2015
Actualitzat a les 20:31h

Artur Mas, en ple discurs des de l'exterior del Born. Foto: Adrià Costa


L'independentisme ha aconseguit a Catalunya la majoria absoluta en escons en aquestes eleccions, amb un total de 72 diputats. Junts pel Sí ha obtingut 62 escons; C’s, 25; PSC, 16; PP, 11; Catalunya Sí que es Pot,11, i la CUP, 10. UDC, amb Ramon Espadaler com a cap de llista, no ha obtingut representació.

Pel que fa al número de vots, el bloc independentista format per Junts pel Sí i la CUP s’ha quedat al llindar de la majoria absoluta, amb un 48% de vots. Els minsos resultats d'Unió han estat decisius per impedir una victòria independentista en vots. La participació ha fet rècord i s’ha situat a l'entorn del 77%.

A Osona, Junts pel Sí ha arrasat, amb 62.141 vots i el 68,79%, una dada, però, que marca un retrocés en relació al 2012, quan ERC i CiU van aconseguir el 72%. En segona posició, molt lluny, la CUP, amb 8.001 vots i el 8,86%, que ha guanyat 5 punts en relació als anteriors comicis.

En tercer lloc, un sorprenent Ciutadans, que ha triplicat el nombre de vots (5.624 / 6,23%), i molt a prop el PSC (5.144 /5,69%), que es manté tot i les poques expectatives a les enquestes.  El PP cau més d’un punt i es queda amb 3.494 vots i el 3,87% dels vots. Els grans derrotats han estat Catalunya Si que es Pot i Unió Democràtica, amb un 3,03 i un 2,58% respectivament.

Pel que fa a les dues ciutats osonenques, resultats diferents. A Vic, el bloc sobiranista de Junts pel Sí i la CUP s’ha imposat amb solvència, mentre Ciutadans s’ha situat a la tercera posició. A Manlleu, Junts pel Sí ha guanyat però Ciutadans s’ha enfilat fins a una sorprenent segona posició.

Tres Martes al Parlament

En aquesta legislatura que comença, Osona tindrà tres diputades al Parlament: Marta Rovira i Marta Pascal, de Junts pel Sí, que anaven de número 9 i 15 en la candidatura, que ha obtingut 32 diputats a la demarcació de Barcelona, i que repeteixen; i Marta Moreta, del PSC, que era qui ho tenia menys clar però que finalment ha entrat sense dificultat. Els socialistes han obtingut 12 escons a Barcelona i l’osonenca anava de número 10. El gran absent en el proper Parlament, com ja hem esmentat, serà Ramon Espadaler.
 

ANÀLISI "Victòria independentista, incertesa presidencial", de Pere Gendrau

El seguiment de la jornada electoral, minut a minut, des de Nació Digital



Cues al col·legi del Carme de Manlleu. Foto: Eloi Puig


Una dona, a punt de votar a l'escola Era de Dalt de Tona, a les nou del matí. Foto: Pere Pratdesaba

 

Cues a l'entrada d'un col·legi de Taradell. Foto: Pep Sanfiz (@psanfiz)

 

La campanya del 27-S, en directe a NacióDigital

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S