El conseller d'Agricultura assegura que els pagesos no han de patir per la PAC

Jordi Ciuraneta aclareix en un col·loqui Vic els dubtes sobre el sector en cas que es proclamés la independència | Els ponents recorden que Catalunya és un contribuent net a la Unió Europea

Pere Pratdesaba
25 de setembre del 2015
Actualitzat el 28 de setembre a les 18:58h

L'acte es va celebrar a la sala Sert del Sucre de Vic. Foto: Osona.com


Els pagesos estan preocupats. Tenen dubtes sobre els ajuts que provenen de la PAC (Política Agrícola Comuna), que en alguns casos són imprescindibles per continuar la seva activitat, si Catalunya esdevé un estat independent. Les declaracions provinents del govern de Madrid, emmarcades en el discurs de la por que ha irromput els darrers dies en la campanya del 27-S, tampoc hi ajuden massa. Sense anar més lluny, la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, va afirmar "rotundament" ahir a Lleida que una Catalunya independent fora de la Unió Europea es quedaria sense els diners de la PAC.  "La política agrària només s'aplica als estats membres, per tant, només aquests són beneficiaris dels ajuts", va afirmar.

El mateix conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Ciuraneta, va tranquil·litzar el vespre els pagesos i va desmarcar-se de les contundents afirmacions de la ministra. Ho va fer en un conferència-col·loqui a la sala Sert del Sucre de Vic, organitzada per la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, on va exposar i aclarir tots aquells dubtes que es podrien generar en el sector agroramader dins d’un nou escenari de futur a Catalunya i com podrien incidir aquests canvis en la PAC.  

A l’acte, a més de Ciuraneta, hi van participar Dionís Guiteras, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i Carles Mencós, de la Unió de Pagesos. Va moderar el col·loqui el sociòleg Ramon Sentmartí, col·laborador habitual de la secció d'Opinió d'Osona.com.

El debat va donar peu a dues conclusions clares, en les quals tots els ponents van estar-hi d’acord. La primera, Catalunya no ha de patir per la PAC, tenim recursos suficients per afrontar la retallada dels ajuts, en cas que es fes efectiva. I és que Catalunya és una aportador net a Europa, amb 2.600 milions d’euros anuals, quan de la PAC només se’n reben uns 400. La segona, a Catalunya, amb PAC o sense, l’interessaria poder ajustar els seus recursos a les seves necessitats, i prendre les pròpies decisions, un fet que ara no es dóna, ja que tot està centralitzat des del govern espanyol. En aquest marc, Ciuraneta va posar l’exemple d’una normativa sobre els ajuts a la llet, que han acabat beneficiant els ramaders gallecs però que han perjudicat seriosament els catalans. El conseller, a més, va afegir que aquesta probabilitat, la de poder gestionar els propis recursos, està totalment contemplada i no s’ha deixat res per a la improvisació.

“A Madrid no ens entenen”, va apuntar Ciuraneta. “I ara ja estem en un avió, a la pista de sortida, on no hi ha marxa enrere. Hem de mirar endavant, sense ressentiments”, va afegir en relació al procés sobiranista.

Mencos, per la seva banda, va emfatitzar que l’economia catalana pot cobrir sobradament el que aporta la Unió Europea i la PAC. El sindicalista agrari va recordar que Unió de Pagesos sempre ha format part de la Plataforma pel Dret a Decidir.

Guiteras, que en els últims anys ha estat el responsable de la sectorial d'Agricultura d’ERC, va argumentar que l’agricultura i la ramaderia són un sector estratègic per a tots els estats i va incidir en que, en aquest àmbit, Catalunya no té prou capacitat per poder decidir. “Ens hem de refiar de l’Estat espanyol, que té un model d’agricultura i una realitat totalment diferents”, va insistir.

El moderador, Ramon Sentmartí, va cloure l’acte fent un resum dels principals punts que es van debatre i va recordar la figura del productor: “L’agricultura i la ramaderia són sectors estratègics, i estem en una cultura del supermercat on estem acostumats a tenir tot el que volem i quan volem, sense preocupar-nos d’on ha sortit”. El sociòleg va explicar que la pagesia és el motor de tota una economia que gira al voltant seu, que engloba el sector agroalimentari, el turisme o la formació, i que representa el 20% del PIB del nostre país.

 

La campanya del 27-S, en directe a Nació Digital

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?

Enquesta: què votaràs el 27-S?

La porra del 27-S: reparteix els 135 diputats del Parlament

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S

Arxivat a