La banda acusada de blanquejar capital té una empresa i un restaurant a Vic

Els Mossos despleguen un operatiu especial amb set registres a Vic, Olost i Santa Maria d'Oló i 10 detencions | El grup criminal investigat hauria pogut moure 30 milions d'euros

Escorcoll a Santa Maria d'Oló
Escorcoll a Santa Maria d'Oló | ACN
ACN
18 de setembre del 2015
Actualitzat el 21 de setembre a les 8:20h

Els Mossos d'Esquadra han detingut una desena de persones en l'operació contra el blanqueig de capitals que duen a terme des d'aquest divendres a primera hora del matí a Vic, Olost (al nucli de Santa Creu de Jutglar) i a Santa Maria d'Oló. Precisament, en aquesta darrera localitat s'han arrestat cinc dels detinguts, que són membres d'una mateixa família que viuen des de fa deu anys en una masia de la seva propietat. Els agents han fet, en total, set entrades i registres, sis a Catalunya -a Osona i el Moianès- i un en un despatx professional de Madrid. La família detinguda és natural d'Armènia i l'organització a la qual presumptament està vinculada té origen als Estats Units.

A Osona, s’han fet escorcolls a Olost i a Vic, i al Moianès, a Santa Maria d’Olò, en una mansió que forma part del castell de Rocabruna. Pel que fa a Vic, a la ronda Francesc Camprodon s'hi han desplaçat entre tres i quatre vehicles i unes 10 persones. L'escorcoll ha durat dues hores i mitja, des de les 6 del matí fins a dos quarts de 9. Els agents s'han emportat caixes plenes de papers, segons un veí que ha estat testimoni dels fets. Als registres hi han participat unitats canines dels Mossos d’Esquadra.

Les investigacions que han desembocat en l'operació policial d'aquest divendres van començar fa tres anys. Per ara, a la desena dels detinguts se'ls atribueix els presumptes delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i frau fiscal. Segons fonts properes a la investigació, els detinguts haurien blanquejat almenys 30 milions d'euros i la seva activitat estava relacionada amb múltiples activitats comercials. L'operació continua oberta.

El clan familiar d'origen armeni està dirigit per Arthur Harutian, que consta com a administrador de l'empresa Greenwood Proyectos Globales S.L., dedicada a la promoció immobiliària i a la gestió d'establiments hostalers, amb seu a Vic; del Restaurant Dalí S.L., local que també es troba a Vic; de l'empresa Tsar Nikolay S.L., de Manresa, que com a activitat consta la distribució i comercialització de productes alimentaris d'alta gastronomia i Igitian Art Gallery S.L., dedicada a la gestió i compravenda d'immobles. Hauritan i la seva família viuen en un castell al terme municipal de Santa Maria d'Oló, en una finca d'unes 17 hectàrees de terreny.

L'intendent portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna, ha explicat que l'operatiu desplegat aquesta matinada preveia totes les detencions que finalment s'han realitzat, tant pel que fa als arrestats d'Osona i el Moianès, com per la intervenció a Madrid. Ha apuntat, però, que caldrà esperar "les diligències que puguin derivar a partir del material obtingut" el qual s'està "recopilant in situ amb el jutge instructor", i que podria comportar noves detencions i registres.

D'altra banda, Porcuna ha assegurat que les persones arrestades estan acusades de pertànyer a una organització criminal que "tenia vinculacions amb altres màfies". L'intendent ha recordat que la investigació es va iniciar l'any 2012, quan la policia va detectar activitat de la màfia armènia a Catalunya i va determinar que els sospitosos estaven relacionats amb "màfies de l'Europa de l'est".

Xavier Porcuna ha detallat que els detinguts i la màfia armènia tenien una "relació fonamentada amb transaccions econòmiques mitjançant societats fraudulentes que permetien blanquejar els diners obtinguts, presumptament de procedència il·lícita de països de l'est". No s'ha concretat, però, amb quin tipus de societats realitzaven aquest delicte. El control de l'organització, segons han apuntat fonts properes al cas, presumptament estaria ubicat als Estats Units.
 
Arxivat a