Les masies aïllades d'Osona tindran contacte directe amb els cossos d'emergència

El conseller d’Interior, Jordi Jané, lliura els primers codis identificatius | Es tracta d’un pla pioner a Catalunya que s’anirà implantant a la resta del territori català

per Redacció Osona.com , 17 de setembre de 2015 a les 15:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Jordi Jané va signar al llibre d'honor del Consell Comarcal d'Osona. Foto: Consell Comarcal d'Osona


El conseller d’Interior, Jordi Jané, va presidir ahir al vespre l’acte de lliurament de les primeres targetes amb codi d’identificació de masies aïllades. L’acte es va fer al Consell Comarcal d’Osona amb la presència del seu president, Joan Roca, i d’una trentena d’alcaldes de la comarca, en el marc del primer ple de la legislatura del Consell d'Alcaldes.

 
Aquest pla, pioner a Catalunya, ha estat impulsat pel Departament d’Interior i el  Consell Comarcal d’Osona. L’objectiu és posar en marxa una base de dades comuna d’identificació dels diferents cossos d’emergències i seguretat de la Generalitat de Catalunya. Jané va remarcar que “ara les masies tindran un codi que les posarà en contacte directe amb el 112, que ràpidament resoldrà la seva emergència amb el cos que sigui necessari, mossos, bombers, o SEM”. El conseller va insistir en les bondats de l’eina: “Ara teniu el codi, esperem que no l’hagueu de fer servir, però entrem en una fase de rodatge que ens permetrà ampliar aquesta eina a la resta del territori català”.


 

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va presidir el Consell d'Alcaldes d'Osona. Foto: Consell Comarcal d'Osona

La idea inicial de posar en marxa un sistema d’identificació per casos d’emergència va sorgir de la necessitat detectada per part del municipi de Santa Eugènia de Berga, a través de la seva alcaldessa, Anna Franquesa. Precisament va ser ella qui va rebre les primeres targetes identificatives de la mà del conseller d’Interior.
 
Es tracta d’una targeta magnètica identificativa de cada casa de pagès o edificació aïllada. Cada ajuntament en farà la distribució juntament amb la informació corresponent. En total s’han fet 3.666 targetes, el cost de les quals l’assumeix el Consell Comarcal. Els responsables tècnics van explicar l’objectiu del pla i els avantatges que comporta ja que amb una trucada al 112 els serveis d’emergència obtenen les coordenades del lloc en qüestió cosa que permet l’activació dels serveis amb una major celeritat.
 
Jané va respondre totes i cada una de les intervencions dels alcaldes sobre qüestions de seguretat i va dir que “els serveis no poden arribar a tot arreu però tothom té dret a què s’hi pugui arribar quan es requereixi”, d’aquí la importància dels agents de proximitat i de la prevenció i la col•laboració dels ciutadans.

La seguretat del Mercat de Música Viva de Vic i els atropellaments

El conseller d’Interior va presidir unes hores abans la junta local de seguretat de la ciutat de Vic, junt amb l’alcaldessa de Vic, Anna Erra. La reunió es va celebrar a la Sala de Consellers de l’Ajuntament i es van tractar temes com el dispositiu de seguretat pel Mercat de Música Viva de Vic, el dispositiu de seguretat amb motiu de la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya el proper 27 de setembre; i la valoració i situació de la seguretat al municipi de Vic.

En declaracions posteriors a la junta, Jané va voler remarcar que la ciutat té uns índex de seguretat molt bons respecte a la resta del territori català, doncs va afirmar que es troba a 20 punts per sota de la mitjana catalana. D’altra banda, el conseller va fer esment que la ciutat de Vic té un repte amb el tema dels atropellaments i va advertir que cal aplicar-hi mesures per fer-hi front. Per això, va reclamar una major atenció per part del vianant i estar més atent al moment de caminar. En aquest sentit, l’alcaldessa va afirmar que s’està estudiant el tema amb atenció per tal de reduir-lo i va exposar que es tracta d’una prioritat de la regidoria.

A la junta de seguretat local hi van participar la regidora de Seguretat, Susagna Roura, l’inspector en cap de la Guàrdia Urbana de Vic, Antoni Jurjo; i Francesc Hernández; intendent dels Mossos d'Esquadra a Osona.
 

Jordi Jané va presidir la junta de seguretat de Vic. Foto: Consell Comarcal d'Osona

 

Participació