Anglada tempteja presentar-se a les eleccions espanyoles

La coalició de PLVI amb Soluciona tindria com a eixos programàtics la unitat d’Espanya, la immigració il·legal i la corrupció

Pere Pratdesaba
17 de setembre del 2015
Actualitzat a les 15:06h
Josep Anglada, en una foto d'arxiu
Josep Anglada, en una foto d'arxiu | Adrià Costa

Josep Anglada, en una foto d'arxiu. Foto: Adrià Costa


Josep Anglada, actual regidor de l’Ajuntament de Vic per Plataforma Vigatana (PLVI) i fundador de Plataforma per Catalunya (PxC), està valorant seriosament la possibilitat de presentar-se com a cap de llista d'una candidatura a les eleccions generals espanyoles, previstes a finals d’any. Anglada ha rebut una proposició del grup polític Soluciona, amb qui es planteja crear una coalició. Soluciona és un partit molt minoritari, amb implantació a llocs com Màlaga i amb representants puntuals arreu de l’Estat.

“En principi, no tenia previst presentar-me, PLVI no té encara una estructura prou sòlida ni recursos econòmics. Una altra cosa és si m’ofereixen anar de candidat en una llista on ja està tot fet”, ha declarat Anglada a Osona.com.

Les dues parts implicades es van reunir aquest dimecres a Barcelona, on es van establir  les bases per a la realització d'un projecte comú, que serà encapçalat per Anglada. La coalició, que encara no té definit el nom, tindrà com a prioritat en el seu programa electoral la unitat d'Espanya, el problema de la immigració il·legal i la corrupció, entre d'altres.

Anglada ha manifestat sentir-se "molt il·lusionat per la responsabilitat que representa liderar un projecte d'aquesta magnitud, i alhora que s'hagi comptat amb ell per aquest repte". Segons el vigatà "és urgent que al Congrés dels Diputats hi hagi una veu que defensi de veritat els interessos de tots els espanyols i que s'atreveixi a enfrontar-se a la casta parasitària que tenim al nostre país".

Dos intents fallits de fer les Espanyes

Aquest no és el primer intent d’Anglada d'estendre el seu missatge arreu de l'Estat. L'any 2004 va provar-ho amb Plataforma por Madrid (PxM), que es va dissoldre al cap de dos anys, i llavors amb Plataforma por la Comunidad Valenciana (PxCV), que l'any 2009 també va estavellar-se.

L’any 2013, va crear Plataforma per la Llibertat (PxL), partit amb el qual veia factible irrompre amb força en el panorama polític espanyol. Els problemes amb PxC van tallar de soca-rel aquest nou projecte.

Josep Anglada Rius va néixer a Vic el 21 de juny de 1959. Va començar la seva activitat política als 19 anys. Durant la Transició, va ser membre de l'organització franquista Fuerza Nueva i el 1989 va ser candidat del partit Frente Nacional a les eleccions del Parlament Europeu. Més tard es va convertir en candidat independent a les llistes del partit de José María Ruiz Mateos, col·laborant en una de les seves campanyes. El 15 de gener de 2001 va fundar PLVI i l'any següent, PxC, on va romandre com a president i militant fins a l'any 2014.

PxC, un projecte personalista

PxC ha estat un projecte personalista que va gestar Josep Anglada, des de Vic. El partit va trobar un caldo de cultiu perfecte amb l’inici de la crisi econòmica i la pressió migratòria, en la qual es basa tot el seu discurs. En aquest context, Anglada i la seva PxC van tocar sostre el 2011, amb un gran nombre de regidors. La formació va estar a punt d’entrar al Parlament de Catalunya i, com ja hem apuntat, el seu líder fins i tot va establir pactes amb altres formacions per estendre el seu projecte polític a tot l’Estat espanyol, la qual cosa no va reeixir.

El partit s'ha desplomat ara, en un entorn en què l'increment de la immigració s'ha estancat. Però la causa principal d'aquesta davallada contundent l’hem de buscar en la crisi interna, que va esclatar a principis de 2014, quan Anglada va ser expulsat de la formació, per problemes derivats de la seva gestió dins el partit, i es va engegar una persecució judicial a dues bandes que encara continua.

En aquest context, PxC es va emportar una patacada important en les passades eleccions municipals del 24 de maig. La formació va perdre la majoria dels seus regidors a Catalunya, passant dels 67 que va obtenir el 2011 als nou d'aquest 2015. Pel que fa a Osona, el partit es va quedar sense representació i va perdre els 13 regidors que va obtenir en els anteriors comicis. O sigui, va desaparèixer del mapa polític osonenc.

Anglada, però, es va "salvar" de la trompada en presentar-se a Vic amb PLVI, que va obtenir un regidor (va arreplegar 826 vots que provenen, segurament, de la desfeta de PxC). Un resultat, val a dir, molt per sota les seves expectatives.
Arxivat a