Antonio Baños: «Si algú vol saber com es combat el racisme, que vingui a Vic»

El cap de llista de la CUP situa Osona com a exemple de lluita contra el feixisme i aposta per una DUI abans de negociar amb Madrid | L'acte central de la formació a la comarca fa el ple

Antonio Baños, a l'acte de la CUP a Vic
Antonio Baños, a l'acte de la CUP a Vic | Jose Manuel Gutiérrez
Isaac Meler
16 de setembre del 2015
Actualitzat a la 13:31h

Antonio Baños, a l'acte de la CUP a Vic. Foto: Jose Manuel Gutiérrez


El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, ha defensat, des de Vic, la necessitat de fer, primer, una declaració unilateral d'independència (DUI) i, després, iniciar negociacions amb Madrid i la resta d'Europa, en contraposició al full de ruta amb negociacions prèvies a la independència de Junts pel Sí. "Hem de negociar des de la llibertat", ha insistit, per afegir que "cal dir al món: som lliures, parlem".

Ho ha dit en l'acte electoral de la formació a Osona, que aquest dijous ha omplert l'auditori Marià Vila d'Abadal del Sucre. A l'acte, a més de Baños, hi han intervingut Katia Juncks, regidora de Capgirem Vic i consellera comarcal de la CUP; Eulàlia Reguant, número 6 de la llista de la CUP; i Quim Arrufat, exdiputat de la CUP al Parlament.

El candidat a la presidència de la CUP ha defugit els temes que han marcat l'inici de la campanya electoral pel 27-S, la investidura d'Artur Mas i les "etnicistes" declaracions de Pablo Iglesias. En canvi, ha posat l'accent en la "triple crisi que pateix el país: "nacional, democràtica i social".
 

La CUP ha omplert l'auditori del Sucre de Vic. Foto: Jose Manuel Gutiérrez


Amb moments per a l'humor davant d'un públic vigatà molt afí, Baños també s'ha mostrat contundent contra el racisme i el feixisme, i ha criticat amb duresa la política de refugiats de "l'Europa més inhumana de la història". En aquest sentit, el número 1 de la CUP ha lamentat la "banalitat" amb la que es tracten el racisme i el feixisme a Europa. "Sembla que no els molesta gaire, no s'ha de combatre perquè els fan la feina bruta", ha afirmat.

En aquest punt, Baños ha posat a Vic i la comarca d'Osona com a exemple de lluita contra el racisme i el feixisme, llocs d'on "Anglada ha hagut de fugir". "Si algú vol saber com es combat el racisme, que vingui a Vic i us ho preguntin", ha conclòs. 

 

Acte de la CUP a Vic. Foto: Jose Manuel Gutiérrez

Quim Arrufat, la CUP i Convergència

El primer en encendre l'auditori, tanmateix, ha estat l'exdiputat Quim Arrufat, amb el seu discurs marcadament reivindicatiu i que ha explicat que la sentència de l'Estatut i les retallades de Zapatero l'any 2010 van iniciar la nova era política que viu el país. En aquest punt, qui va ser diputat des del 2012, ha afirmat que sense la CUP, Convergència mai hauria "arribat a plantejar unes eleccions amb possibilitat de trencar amb l'Estat".

Arrufat també ha fet balanç de la seva legislatura i ha destacat el fet d'haver "introduït determinat vocabulari" com les paraules  "desobediència" i "sobirania, alimentària, energètica i alimentaria".
 

Totes les notícies de la CUP-Crida Constituent de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S


Antonio Baños va participar abans en una xerrada informal a la plaça Fra Bernadí de Manlleu. Foto: Josep M. Montaner

 

La CUP marca el camí després del 27-S: DUI. Foto: Jose Manuel Gutiérrez

Arxivat a