Els actes institucionals de la Diada a Vic reuneixen 35 institucions, entitats i partits

El poetà vigatà Lluís Solà i Sala va pronunciar la tradicional conferència

Ofrena floral de l'Ajuntament de Vic
Ofrena floral de l'Ajuntament de Vic | José M. Gutiérrez
Redacció Osona.com
11 de setembre del 2015
Actualitzat el 13 de setembre a les 8:12h

Ofrena floral dels representants de l'Ajuntament de Vic Foto: José M. Gutiérrez


El poeta i dramaturg vigatà, Lluís Solà i Sala, va ser l'encarregat de pronunciar la conferència de la Diada a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic. Portava per nom "La llibertat, un dret, un deure" i es va fer, com és habitual, el 10 de setembre, vigília de la Diada Nacional.

Uns minuts abans, a quarts de 8 del vespre, un total de 35 institucions, partits polítics i entitats de la ciutat van fer l’ofrena a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda. La comitiva, encapçalada per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va sortir de la Casa de la Ciutat i va anar fins a la rambla Davallades on es van fer les ofrenes i diversos balls populars amb l’àliga. L’acte va finalitzar amb el cant d’”Els Segadors”, un pilar de 5 fet pels Sagals d’Osona i crits d’independència dels presents.
 
Perfil biogràfic de Lluís Solà i Sala

Lluís Solà i Sala, nascut a Vic el 25 de gener de 1940 és poeta i dramaturg. Va publicar el seu primer llibre el 1975, Laves, escumes. Després, va seguir amb L'herba dels ulls (1993), De veu en veu: obra poètica I (1960-1999) (2001, que meresqué els premis Quima Jaume de Cadaqués i de la Crítica en l'apartat de poesia), L'arbre constant: obra poètica II (1994-2000) (2003), Entre bellesa i dolor: Obra poètica IV (març de 2010) i Al llindar de l'ara: Obra poètica III (novembre de 2010). Com a editor, col·labora en la revista Inquietud. Principal impulsor (1977) i director de la revista Reduccions de poesia, de la qual és director. És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

En la seva faceta de dramaturg, Lluís Solà ha dut a escena obres d'Strindberg, Èsquil o Brossa, entre d'altres, i també ha estrenat obres pròpies. Llicenciat en filosofia i lletres, s'ha dedicat a l'ensenyament i ha estat fundador (1975), director (fins el 1990) i professor de dicció (1991-2005) del Centre Dramàtic d'Osona, adscrit a l'Institut del Teatre.

Com a traductor, ha fet versions de Kafka, Dürrenmatt, Handke, Rilke, Rimbaud, Pound o Pessoa. Com a crític, ha estudiat l'obra de Vinyoli, Beckett o Miquel Martí i Pol.

Ha estat també regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vic (1979-83) per l'Entesa Democràtica de Vic, una coalició que agrupava el PSC, el PSUC i el PSAN a les primeres eleccions municipals democràtiques. Solà hi va entrar en representació del PSAN, partit del qual formava part des de la seva etapa clandestina, abans de 1977. També destaca el seu vessant cívic, amb un esforç constant per assolir el reconeixement oficial de la llengua catalana i la llibertat política dels Països Catalans.
 

Lluis Solà i Sala va pronunciar la conferència de la Diada a Vic. Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a