FOTOS Milers d'osonencs viuen una Via Lliure que supera totes les expectatives

L'ANC xifra en dos milions el nombre d'assistents | De la comarca han sortit 170 autocars | Una espectacular i renovada Marxa dels Vigatans i la manifestació i el mosaic dels motards independentistes han escalfat l'ambient a Osona

El punter passant enmig d'una Meridiana plena
El punter passant enmig d'una Meridiana plena | Ariana Nalda
Redacció Osona.com
11 de setembre del 2015
Actualitzat el 13 de setembre a les 8:10h
 

Un dels trams osonencs a la Via Lliure. Al centre, saludant, l'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire. Foto: Adrià Costa


La Via Lliure a la República Catalana, la quarta mobilització massiva consecutiva, ha desbordat totes les previsions. Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha xifrat la participació en dos milions citant les estimacions de diversos mitjans. La Guàrdia Urbana de Barcelona, per la seva banda, ha rebaixat la dada a 1.400.000 persones. Tanmateix, més enllà del ball de xifres la Meridiana ha quedat totalment desbordada i el metro –sobretot la línia 1- ha quedat col·lapsat i ha deixat alguns dels assistents sense poder-hi arribar.

El punter ha arribat a les portes de la Ciutadella, al punt final del recorregut de la Via Lliure, pràcticament a les sis tocades de la tarda. Han estat tres quarts d'hora de dinamisme, de composició cromàtica i d'emoció dels milers i milers de persones que n'han resseguit el desplaçament des de la Sagrera, a l'encreuament del carrer de Rosselló-Pòrcel amb la Meridiana, fins a l'escenari situat a tocar del Parlament de Catalunya.

 

Foto: ANC

Els assistents a aquesta mobilització que, un any més, ha sobrepassat totes les expectatives, han omplert a vessar els trams de la Via Lliure i s'han hagut d'encabir en molts carrers i zones adjacents. També han demostrat tenir ben apreses les instruccions dels organitzadors, de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural. A mida que el punter ha anat passant pels diversos trams, els múltiples punterets han anat dibuixant una marea de colors, des del groc fins al taronja. Uns colors que simbolitzaven els diversos camps en què els promotors d'un estat propi volen incidir. Des de la democràcia fins a la cultura i l'educació.

Després de completar aquests 5.000 metres, el punter ha tocat l'escenari, on ha quedat estacionat, enmig de les notes de la mítica "Venim del nord, venim del sud", tal com estava previst. Ha estat després de rebre una allau d'aplaudiments, de crits d'independència, d'agitació d'estelades, d'alçades de castells i de múltiples maneres d'expressar el suport al procés que les organitzacions i partits independentistes s'han proposat de tirar endavant, amb la fita de les eleccions del 27 de setembre a l'horitzó més immediat.

Osona respon

Com en totes les manifestacions multitudinàries de la Diada Nacional, Osona ha tornat a respondre. Milers d’osonencs han assistit a la Via Lliure, amb cotxe, tren o autobusos (se n’han omplert 170). La jornada s’ha viscut en un ambient festiu i els trams han estat amenitzats per grups de música i de cultura popular, en el cas osonenc, pels Bonobos, Els Flipats, Boys Damm, els gegants de Prats de Lluçanès i la colla castellera dels Sagals d’Osona, entre d’altres. Entre els esportistes que han mogut el punter, tres d’osonencs: Ferran Latorre, Titi Roca i Mohamed El Idrissi.

Els gegants de Prats del Lluçanès no s'han volgut perdre la Via Lliure a la República Catalana. Foto: Isaac Peraire

 

Un dels trams osonencs a la Via Lliure Foto: Adrià Costa


No s’han registrat incidències importants. Un petit accident a la C-17 ha retardat uns minuts els autobusos en el seu trajecte cap a Barcelona i una de les línies de metro de la ciutat comtal ha quedat col·lapsada.

La comarca ha viscut una prèvia espectacular, amb el mosaic de la manifestació dels motards independentistes, que s’ha fet a primera hora del matí a la plaça Major de Vic.

Tram lila de la Via Lliure


Alegria en un dels autocars de Centelles, rumb a la Via Lliure de la Meridiana. Foto: Toni Carrasco


El mosaic de motos, amb el lema 27-S i les quatre barres catalanes. Foto: Josep M. Muntaner

 

Un dels motards més matiners a la manifestació de Vic. Foto: Josep M. Muntaner