Els Pets amenitzaran el 30è Aplec de l'Ajuda

Festa gran, aquest dissabte, amb un munt d’activitats

 Lluís Gavaldà, cantant d'Els Pets
Lluís Gavaldà, cantant d'Els Pets | Jordi Borràs
Toni Carrasco
10 de setembre del 2015
Actualitzat a les 18:14h

Lluís Gavaldà, cantant d'Els Pets. Foto: Jordi Borràs


El proper dissabte, 12 de setembre, entre les 8 del matí i fins ben passada la mitjanit, el santuari de l'Ajuda de Balenyà i els seus entorns de Can Teixidor i el bosc de la Tria seran un no parar de persones i activitats. Se celebrarà la 30ena edició de l'Aplec, que dona nom a la contrada.

Totes les activitats seran gratuïtes, excepte els àpats i el Laberint de Bruixes, amb un preu simbòlic. La festa se subvenciona bàsicament amb els patrocinadors i sobretot amb els beneficis de la tómbola i el bar. Antigament, la festa es feia pels voltants del maig però des de en fa trenta que es va passar al setembre.

El plat fort serà un concert d'Els Pets, organitzat pel KOK, gratuït i a l'aire lliure a les 23:30 hores, que amb 30 anys de bolos presentaran la seva gira elèctrica “Trespuntzero”.  Com diuen ells mateixos "30 anys de viatges amb furgoneta, sopars de germanor i moltes i moltes ganes de compartir nits de revetlla". Els teloners seran el grup local Boys Damm.

D'aquesta manera, se segueix en la línia de portar músics de primer nivell del nostre país en una diada tan significativa i propera a l'Onze de Setembre. En ocasions anteriors hi han actuat, entre d'altres, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Stupendams, La Vella Dixieland, Big Mama Montse o La Locomotora Negra.

La festa, no obstant haurà començat a primera hora del matí de forma molt més relaxada amb la sessió de meditació guiada amb jin shin jyutsu per Pere Puigdomènech a Can Teixidor. A les 9 està previst l'esmorzar de brasa i forquilla, a dos quarts d’11 la gimcana de tractors i  el torneig federat de futbol de botons, i als volts del migdia es farà el dinar amb una arrossada al bosc de la Tria, tot acabant amb el Joc del Llop. A continuació, la tertúlia i el cafè comptaran amb la presència del periodista local i director del diari Ara, Carles Capdevila.

Una novetat d'enguany i, recordant vells temps, serà la recuperació dels espais i recorreguts de bruixes que es feien fa més de 15 anys per tota la zona. Enguany consistirà en un Laberint de Bruixes.

Sobre les 9  del vespre hi haurà un sopar amb botifarra, a les 11 el joc de les cadires i tot seguit el concert d'Els Pets per acabar la festa.

Ressenya històrica

Situat als afores de Balenyà, el santuari de la Verge de l’Ajuda va ser en temps antics el nucli del municipi. Es creu que l’església ja devia estar edificada a finals del segle IX, quan es va restaurar la diòcesi de Vic, després de la reconquesta portada a terme per Guifré el Pilós.

Probablement, es va començar a construir a partir de l’inici del segle VI i es va consagrar l’any 1083. Ha tingut noms tan diversos com Santa Maria de les Dones (segle XII) o Verge de la Bona Sort (segle XVII). El nom actual prové del segle XVIII, quan la població demanava a la verge protecció vers les epidèmies de pesta.

Hi ha mostres del romànic, en bona part del campanar o de la façana, del gòtic en el pis de les campanes, i del barroc o del modernisme, en les pintures que decoren l’altar major. Aquesta barreja d’estils és deguda al fet que l’església s’ha anat completant al llarg de la història. La verge actual és la reconstrucció de l’antiga imatge destruïda pels francesos. Actualment, al santuari s’hi diu missa setmanalment i és freqüent trobar-hi feligresos de visita.
Arxivat a